Linkuri accesibilitate

Khamenei: Iranul „nu se va da înapoi”. Israelul continuă să atace Beirutul


Liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei vorbește la Teheran pe 4 octombrie și spune că Iranul și împuterniciții regionali pe care îi sprijină nu se vor da înapoi în fața Israelului, pe măsură ce temerile de un conflict regional mai larg în Orientul Mijlociu cresc.
Liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei vorbește la Teheran pe 4 octombrie și spune că Iranul și împuterniciții regionali pe care îi sprijină nu se vor da înapoi în fața Israelului, pe măsură ce temerile de un conflict regional mai larg în Orientul Mijlociu cresc.

Liderul Suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a folosit o predică publică, o apariție publică extrem de rară, pentru a apăra atacul cu rachete al Iranului împotriva Israelului la începutul acestei săptămâni, spunând că este „legitim și legal” și că „dacă va fi nevoie”, Teheranul o va face din nou.

Vorbind atât în farsi, cât și în arabă, în timpul rugăciunilor de vineri din centrul Teheranului, pe 4 octombrie, Khamenei a spus că Iranul și împuterniciții regionali pe care îi sprijină nu se vor da înapoi din fața Israelului, pentru că temerile legate de un conflict regional mai larg în Orientul Mijlociu cresc pe fondul unui val de lovituri aeriene și o incursiune terestră a Israelului în Liban.

Iranul nu va „amâna și nu va acționa în grabă pentru a-și îndeplini datoria” în confruntarea cu Israelul, a spus Khamenei, adăugând că valul de rachete tras asupra Israelului la începutul acestei săptămâni este „legal și legitim”.

Mesajul lui Khamenei a venit la câteva ore după mai multe explozii care au ridicat pale uriașe de flăcări la cer, în timp ce atacurile aeriene israeliene au zguduit suburbiile Beirutului, cu explozii mari chiar în afara aeroportului internațional din Beirut, care se învecinează cu Dahieh, un bastion în capitala Hezbollah, o grupare armată și partid politic care controlează o mare parte din sudul Libanului.

Armata israeliană nu a comentat ținta atacurilor, dar unii jurnaliști au speculat că locația, dimensiunea și domeniul de aplicare au indicat că ținta ar putea fi Hashem Safieddine, considerat favoritul la conducerea Hezbollah.

Nu este clar dacă Safieddine a fost ucis în atac.

Blasts, Aftermath Seen In Beirut, Suburbs After Night Of Israeli Shelling
Așteptați
Blasts, Aftermath Seen In Beirut, Suburbs After Night Of Israeli Shelling

Nici o sursă media

0:00 0:00:58 0:00

Liderul grupării, Hassan Nasrallah, a fost ucis săptămâna trecută în atacuri aeriene israeliene asupra unui centru de comandă al Hezbollah, desemnată organizație teroristă de Statele Unite, în timp ce Uniunea Europeană a pus pe lista neagră aripa sa armată, dar nu și partidul său politic, care are locuri în parlamentul libanez.

Incursiunea Israelului în Liban, care a fost lansată la începutul acestei săptămâni, a stârnit temeri de un conflict mai larg în Orientul Mijlociu.

Aceste îngrijorări au fost exacerbate atunci când Teheranul a lansat un atac masiv cu rachete balistice asupra Israelului pe 1 octombrie, cel mai mare atac de până acum, ca răzbunare pentru campania începută de statul evreu din sudul Libanului împotriva Hezbollah-ului susținut de Iran, provocând avertismente de contramăsuri din partea Israelului și principalul său aliat, Statele Unite.

Apariția lui Khamenei din 4 octombrie a fost pentru prima în aproape cinci ani.

Ultima dată când a condus Rugăciunile de vineri a fost în ianuarie 2020, în urma unui atac iranian cu rachete asupra unei baze militare americane din Irak, ca răspuns la uciderea comandantului Gărzilor Revoluționare, Qasem Soleimani, într-o lovitură americană la Bagdad.

Mojata Najafi, un analist al afacerilor iraniene cu sediul la Paris, a declarat prin telefon pentru Radio Farda de la RFE/RL că discursul lui Khamenei „nu a spus nimic nou” și că scopul său pare a fi să ridice „moralul adepților săi” și „să risipească teama de un potențial act de teroare din partea Israelului”.

„Chiar și comentariile sale despre faptul că republica islamică nu ezită [să riposteze] în timp ce nu se grăbește nu sunt noi. Aceasta a fost politica republicii islamice în această criză actuală încă de la început, [Teheran] a încercat să evite căderea într-un război."

Între timp, Israelul își cântărește opțiunile de a răspunde valului de atacuri ale Iranului.

Președintele american Joe Biden a spus pe 3 octombrie că SUA sprijină atacurile asupra instalațiilor petroliere ale Iranului.

Pe 3 octombrie, o lovitură israeliană asupra unui bloc de apartamente din centrul orașului Beirut a ucis nouă persoane. A fost primul atac asupra centrului capitalei libaneze din 2006 încoace.

Israelul a declarat că atacul său aerian asupra Beirutului a fost o operațiune precisă, în timp ce o sursă de securitate a spus că ținta este un bloc de apartamente din districtul central al capitalei Bachoura, lângă parlamentul libanez.

Un grup de apărare civilă legat de Hezbollah a declarat că șapte dintre membrii săi, inclusiv doi medici, au fost uciși în atacul de la Beirut.

Ministerul Palestinian al Sănătății a declarat că cel puțin 18 palestinieni au fost uciși într-o lovitură israeliană asupra taberei de refugiați Tulkarm din Cisiordania ocupată pe 3 octombrie.

Armata israeliană a declarat că lovitura l-a ucis pe șeful rețelei Hamas din Tulkarm, identificându-l drept Zahi Yaser Abd al-Razeq Oufi, pe care l-a acuzat că a participat la numeroase atacuri.

Atacul asupra Israelului din 7 octombrie anul trecut a declanșat valul actual de lupte. Atunci, luptătorii Hamas au intrat în Israel și au ucis aproximativ 1.200 de oameni. De asemenea, au luat ostatici 240 de persoane.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
XS
SM
MD
LG