Linkuri accesibilitate

Kievul cere Belarusului să își retragă trupele de la granița cu Ucraina


Militari bieloruși participă la un exercițiu militar. 12 martie 2024.
Militari bieloruși participă la un exercițiu militar. 12 martie 2024.

Kievul a cerut Belarusului să retragă trupele concentrate la granița cu Ucraina. Ministerul ucrainean de Externe transmite că niveluri semnificative de trupe și echipamente belaruse sunt desfășurate la granița Ucraina - Belarus.

Ministerul ucrainean de Externe a avertizat Belarusul să nu facă „greșeli tragice” la presiunea Moscovei și a transmis că forțele speciale din Belarus și foști mercenari Wagner se numără printre trupele comasate la granița cu Ucraina.

Într-o declarație, ministerul a cerut forțelor armate belaruse „să oprească acțiunile neprietenoase”.

Echipamentele concentrate la graniță, potrivit autorităților de la Kiev, includ tancuri, artilerie, sisteme de apărare aeriană și echipamente de inginerie, situate în regiunea Gomel, lângă granița de nord a Ucrainei.

Autoritățile militare de la Minsk au confirmat luni că au trimis avioane, forțe de apărare aeriană și blindate la granița sa cu Ucraina, transmite Reuters.

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat pe 18 august că Ucraina are peste 120.000 de soldați la granița cu Belarus și a desfășurat aproape o treime din forțele sale armate de-a lungul graniței comune.

Kievul declară că nu plănuiește „niciun fel de acțiuni ostile” împotriva poporului belarus.

Belarusul, aliat al Rusiei, nu este implicat activ în războiul împotriva Ucrainei. Cu toate acestea, președintele Lukașenko a autorizat avansarea trupelor ruse prin Belarus în Ucraina în februarie 2022.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG