Linkuri accesibilitate

Kiev | SUA cer Rusiei să înceteze acțiunile „nesăbuite și agresive” împotriva Ucrainei


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și secretarul american de stat Antony Blinken, Kiev, 6 mai 2021.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și secretarul american de stat Antony Blinken, Kiev, 6 mai 2021.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, aflat la prima vizită la Kiev a unui înalt oficial american din administrația președintelui Joe Biden, a cerut Rusiei să înceteze „acțiunile nesăbuite și agresive” împotriva Ucrainei.

Blinken a spus că examinează posibilitatea de a mări asistența de securitate pentru Ucraina.

Suntem cu toată puterea alături de voi ... și așteptăm ca Rusia să înceteze acțiunile nesăbuite și agresive", a declarat Blinken în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

De la bun început, vizita de o zi a lui Blinken a fost descrisă de Casa Albă ca un mesaj puternic de susținere a țării în fața tensiunilor sporite cu Rusia.

Luna trecută, Rusia a masat aproximativ 100.000 de soldați la frontierele Ucrainei, aceasta fiind cea mai mare mobilizare de când Moscova a anexat peninsula Crimeea, în 2014, iar separatiștii pro-ruși au declanșat războiul în estul Ucrainei. Retragerea parțială a trupelor ruse în numai câteva săptămâni a făcut ca unii analiști să afirme că Vladimir Putin a încercat să testeze reacția noului președinte american Joe Biden.

Suntem conștienți de faptul că Rusia a retras unele forțe de la granița cu Ucraina, dar vedem, de asemenea, că forțe semnificative rămân acolo", a spus Blinken la Kiev.

„​Vom continua să consolidăm parteneriatul de securitate și colaborarea în desfășurare pentru a ne asigura că Ucraina se poate apăra împotriva agresiunii", a adăugat el.

Înainte de a-l întâlni pe președintele Zelenski, șeful diplomației americane i-a spus ministrului de Externe Dmytro Kuleba că reafirmă „cu tărie” angajamentul Washingtonului față de „parteneriatul dintre țările noastre, angajamentul nostru față de suveranitatea Ucrainei, integritatea teritorială și independența sa”.

Kuleba i-a spus lui Blinken că Kievul „apreciază profund” ajutorul pe care țara sa l-a primit de la Statele Unite ale Americii în lupta împotriva separatiștilor din est, susținuți de Moscova, unde luptele s-au intensificat începând din ianuarie.

Se așteaptă ca Zelenski să insiste asupra dorinței Ucrainei de a se alătura alianței militare NATO, precum și să solicite mai mult ajutor militar din partea Statelor Unite.

O declarație emisă în ajunul călătoriei lui Blinken de către Departamentul de Stat al SUA cu privire la parteneriatul strategic dintre Kiev și Washington nu menționează aspirațiile cu privire la NATO ale Ucrainei, dar spune că Statele Unite continuă să monitorizeze situația referitoare la „acțiunile agresive în curs de desfășurare ale Rusiei și retorica care vizează Ucraina".

Declarația menționează că, din 2014, Statele Unite au oferit Ucrainei asistență totală de peste 4,6 miliarde de dolari.

Declarația reiterează, de asemenea, poziția SUA conform căreia Donbas și Crimeea fac parte din Ucraina și solicită Rusiei să restituie Ucrainei controlul deplin al peninsulei Crimeea și să lucreze cu bună-credință pentru a pune capăt conflictului din estul Ucrainei.

În timp ce continua să-și arate sprijinul pentru Kiev, oficialii americani sunt, de asemenea, îngrijorați de corupție, în special în sectorul energetic al Ucrainei.

Blinken i-a spus ministrului de externe Kuleba, pe 6 mai, că Washingtonul va „lucra cu Ucraina, ajutând-o să-și consolideze propria democrație, construind instituții, susținând reformele împotriva corupției”.

Declarația lui Blinken a venit după ce purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a criticat săptămâna aceasta demersul de înlocuire a consiliului de administrație al companiei naționale de petrol și gaze Naftogaz, spunând că „reflectă o ignorare a practicilor de guvernanță corporatistă echitabile și transparente și complică eforturile de lungă durată pentru reforma sectorului energetic al Ucrainei și îmbunătățirea climatului de investiții”.

Guvernul a anunțat, pe 28 aprilie, demiterea lui Andriy Koboliev, directorul executiv al Naftogaz începând din 2014, motivând cu rezultatele „nesatisfăcătoare” ale operațiunilor companiei anul trecut, când a înregistrat o pierdere de aproape 700 de milioane de dolari.

Consiliul de supraveghere, care a fost suspendat temporar pentru a-l demite pe Koboliev, a dat o declarație pe 30 aprilie în care spunea că toți membrii săi au depus o notificare cu privire la demisii, începând cu 14 mai.

XS
SM
MD
LG