Linkuri accesibilitate

Kievul cere Poloniei pedepsirea fermierilor care au vărsat grâul ucrainean


Importurile de grâu din Ucraina rămân una din marile nemulțumiri ale fermierilor polonezi. Aceștia se plâng de „concurență neloială” din partea colegilor ucraineni. Foto vagoane ucrainene atacate de fermieri la Kotomierz, 25 februarie 2024.
Importurile de grâu din Ucraina rămân una din marile nemulțumiri ale fermierilor polonezi. Aceștia se plâng de „concurență neloială” din partea colegilor ucraineni. Foto vagoane ucrainene atacate de fermieri la Kotomierz, 25 februarie 2024.

Oficiali ucraineni au solicitat Varșoviei să-i pedepsească pe fermierii care au aruncat grâu ucrainean din camioane și trenuri în timpul protestelor de la frontieră. În cel mai recent incident, în jur de 160 de tone de grâu ucrainean au fost distruse astfel la o stație de tren din Polonia.

Oficialii de la Kiev au criticat dur „actele de impunitate și iresponsabilitate”, notează Reuters.

„Cei care au distrus grâul ucrainean trebuie să fie găsiți, neutralizați și pedepsiți. Două țări europene civilizate și prietene sunt interesate de acest lucru”, a scris ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, pe X.

Între timp, protestele fermierilor polonezi continuă, principalele nemulțumiri fiind legate de presupusa concurență neloială din partea Ucrainei, dar și de reglementările de mediu impuse de Uniunea Europeană.

Agricultorii polonezi au blocat mai multe puncte de trecere ale frontierei cu Ucraina, rutiere și de cale ferată, iar în unele cazuri au deteriorat vagoane cu grâu care veneau din Ucraina.

Duminică, 25 februarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că pentru Ucraina sunt importante relațiile de bună vecinătate cu Polonia.

Însă, afirmă el, autoritățile de la Kiev sunt gata să apere interesele propriilor companii care au de suferit de pe urma blocadei de la frontieră, instituită de fermierii polonezi.

Fără gesturi simbolice

Guvernul polonez condus de Donald Tusk a încercat să soluționeze situația joi, 22 februarie, când a adoptat o decizie prin care a dispus încadrarea punctelor de trecere de la frontiera cu Ucraina în lista obiectelor de infrastructură critică.

Premierul Tusk a motivat acțiunea prin necesitatea de a asigura trecerea „fără întârziere” a ajutoarelor militare și umanitare destinate Ucrainei, potrivit AP.

În replică, fermierii polonezi au transmis că nu vor ceda și vor continua protestele la frontiera polono-ucraineană. În același timp, organizația Solidaritatea Rurală a negat, într-un comunicat de presă, că ajutoarele destinate Ucrainei ar fi blocate, afirmând că trecerea lor a fost permisă.

O reacție similară a avut și organizația „Oszukana Wieś” (Satul înșelat), care a numit decizia lui Tusk „o greșeală” și a încurajat continuarea blocării punctelor de trecere a frontierei.

Pe fondul prelungirii disputei, guvernele ucrainean și polonez urmează să se întrunească într-o ședință comună la Varșovia pe 28 martie, după ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut găsirea unei soluții care să detensioneze situația de la frontieră.

Premierul polonez, Donald Tusk, care încearcă să nu-și contrazică prea tare propriii compatrioți nemulțumiți, a spus că solidaritatea Poloniei cu Ucraina rămâne puternică, prin urmare „nu e nevoie de gesturi simbolice”, de tipul ședințelor comune de guvern.

XS
SM
MD
LG