Linkuri accesibilitate

Fermierii polonezi au spart vagoanele cu grâu din Ucraina și l-au vărsat pe șinele de cale ferată


Protestul fermierilor polonezi
Protestul fermierilor polonezi

Fermierii au blocat marți granița cu Ucraina, perturbând traficul internațional, pentru a protesta împotriva importurilor de cereale ucrainene.

Un clip video difuzat pe aplicația de mesagerie Telegram îi arată pe protestatarii polonezi de la punctul de trecere a frontierei Medika cum deschid vagoanele cu cereale care vin din Ucraina și le revarsă pe șine.

Ucraina a condamnat gestul fermierilor și l-a numit o „provocare politică”.

Tractoarele protestatarilor purtau bannere pe care scria: „Cu cereale care curg din Ucraina, fermierii polonezi vor da faliment”.

Un organizator al protestului de la trecerea Doruhusk, Marcin Wielgosz, a declarat că autobuzele vor avea voie să treacă o dată pe oră marți, dar niciun camion nu va trece de la 08:00 la 18:00, ora locală.

„După părerea mea, granița ar trebui să fie închisă. Ar trebui clarificate proceduri și sisteme și atunci poate s-ar putea redeschide, dar nu cu regulile pe care le avem acum. Pentru că acum poți aduce ce vrei, oricât vrei în Polonia", a declarat el pentru Reuters.

Kievul spune că exporturile sale agricole prin Europa de Est nu au afectat piețele UE.

Exasperați de protestele poloneze, transportatorii ucraineni au început propria lor contra-demonstrație non-stop la granița cu Polonia.

Protestul lor este planificat să dureze până pe 15 martie.

Fermierii polonezi au spart vagoanele cu grâu din Ucraina și l-au vărsat pe șinele de cale ferată
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:50 0:00

Imaginile din presă arată camioane ucrainene la graniță purtând bannere cu sloganuri precum „Ucraina pierde – Polonia pierde” și „Blocada Ucrainei este o trădare a valorilor europene”.

„Nu este prima dată când este întreprinsă o astfel de acțiune”, a scrie pe X viceprim-ministrul Ucrainei Oleksandr Kubrakov, care a condamnat ceea ce el a numit „o altă provocare politică care vizează divizarea națiunilor noastre.”

Polonia a fost unul dintre cei mai fideli aliați ai Ucrainei de când Rusia a invadat țara vecină pe 24 februarie 2022, dar protestele de la graniță tensionează relațiile dintre cele două țări.

Noul guvern pro-european al Poloniei și-a exprimat simpatia pentru cererile fermierilor, dar i-a îndemnat să nu ia măsuri care ar putea afecta Ucraina devastată de Rusia. Porturile sale au fost blocate de Rusia pentru a o împiedica să-și exporte cerealele.

Ucraina spune că blocadele polonezilor îi afectează capacitatea de apărare și ajută Rusia invadatoare.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că situația de la graniță demonstrează „erodarea solidarității în fiecare zi”.

„Avem nevoie de decizii comune, decizii raționale, pentru a rezolva această situație”, a adăugat el.

Ministrul polonez al Agriculturii, Czeslaw Siekierski, a declarat anterior că negociază cu Ucraina și că un acord care să limiteze importurile ar putea fi încheiat până la sfârșitul lunii martie.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG