Președintele Klaus Iohannis a respins propunerea PSD pentru postul de vicepremier, pe Titus Corlățean, fost ministru de Externe în 2014, când votul la prezidențiale s-a desfășurat în diaspora în condiții la fel de potrivnice ca și în 2019, mii de români nefiind lăsați să voteze, din cauza incapacității organizatorice.
„Imaginați-vă că PSD nu a găsit altceva mai bun de făcut decât să mi-l propună pe domnul Corlățean, artizanul catastrofei de la alegerile din 2014, din străinătate. Nu-i suficient că PSD și-a băut joc de români în 2014, nu-i suficient că PSD și-a bătut joc de români în 2019, îndrăznește PSD să mi-l propună pe artizanul catastrofei de la alegerile din 2014”, a spus președintele Klaus Iohannis.
„Mi se pare o alegere nepotrivită și pot să vă spun că această propunere va fi respinsă. Titus Corlățean nu va fi ministru la nimic”, a mai declarat președintele.
Întrebat cine este vinovat pentru faptul că românii din diaspora nu au putut să voteze, așa cum s-a petrecut și în 2014, Iohannis a revenit cu solicitarea ca Teodor Meleșcanu și Carmen Dan să fie demiși din guvernul Dăncilă: „Este evident că vinovați au fost miniștrii de Interne și de Externe. Nici nu mă interesează că nu-și dau demisia, eu am cerut demiterea lor ca sancțiune politică. (Dăncilă) rămâne să mai judece puțin”, a spus Iohannis.
Consultări la Cotroceni, pentru punerea în fapt a referendumului
Klaus Iohannis a mai anunțat că declanșează consultări cu partidele politice, pe care le-a invitat marți și miercuri, pe 4 și 5 iunie, la Cotroceni.
„6,5 milioane de români au răspuns cu DA la cele două întrebări. Acum suntem în momentul în care trebuie să decidem cum să punem în practică ce a decis poporul prin referendum. Pentru a găsi cele mai bune proceduri, metode, soluții, am decis să convoc partidele parlamentare la consultări pe aceast temă. Așadar, am trimis invitațiile pentru zilele de marți și miercuri săptămâna viitoare, pentru a găsi împreună cele mai bune soluții”, a declarat Iohannis.
Președintele a spus că această punere în practică a referendumului ar trebui să rezulte dintr-o lege trecută prin Parlament, lucru spus și de premierul Viorica Dăncilă, după întâlnirea de joi cu Iohannis. „Eu nu aș merge pe o modificare mai largă a Constituției, pentru că ultima dată aici s-au blocat lucrurile”, a spus Iohannis.
Facebook Forum