Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: Îmi doresc ca Ludovic Orban să rămână premier


Președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Ludovic Orban
Președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Ludovic Orban

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că Ludovic Orban este „foarte potrivit” pentru poziția de prim-ministru și că își dorește să ocupe această funcție și după alegeri, anticipate sau la termen, și că nu i se pare util un scenariu cu Orban candidat la primăria București.

Eu îmi doresc ca Ludovic Orban să rămână prim-ministru”, a spus Klaus Iohannis de câte ori a fost întrebat despre funcția de premier.

Chiar și atunci când a vorbit despre candidatul PNL la Primăria Capitalei, președintele Iohannis a spus că nu crede că ar fi bine ca Ludovic Orban să fie măsurat în sondajele de opinie ca posibil candidat în alegerile locale.

Știu că există o discuție, nu știu de unde a venit, că ar fi bine să candideze dl Ludovic Orban pentru Primăria Capitalei, eu nu cred acest lucru. Dl Ludovic Orban este foarte potrivit pentru poziția de prim-ministru și eu personal îmi doresc să rămână pe poziția de prim-ministru. Nu mi s-ar părea util absolut deloc să se meargă pe un scenariu cu candidatura Orban pentru municipiul București”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a adăugat că nu intenționează să se implice în discuția legată de desemnarea candidaților PNL pentru primării. „E o temă care trebuie tranșată în partid și numai în partid”, a spus Iohannis.

Revenind la subiectul anticipatelor, președintele a reafirmat ideea că șansele sunt de 50% pentru declanșarea unor astfel de alegeri și că pașii concreți vor fi prezentați la momentul respectiv. Inclusiv demisia premierului Orban ar putea fi o soluție care să ducă la alegeri anticipate, dacă moțiunea de cenzură a PSD nu va trece.

Eu nu exclud acuma din start absolut niciun scenariu. Dar într-adevăr chestiunea demisiei nu a fost discutată”, a precizat Klaus Iohannis, răspunzând la întrebarea dacă a discutat cu premierul despre o posibilă demisie.

Nu mi se pare oportună discuția despre un guvern de uniune națională. Eu îmi doresc un guvern liberal. Și variantele sunt fie anticipate, fie guvern liberal. Orice altă variantă, cel puțin pentru mine, nu intră în discuție”, a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis nu crede că moțiunea de cenzură de după angajarea răspunderii va trece, dar, dacă se va întâmpla, Guvernul va veni cu o alternativă pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. O variantă este ordonanța de urgență.

Klaus Iohannis a cerut luni celor două camere ale Parlamentului convocarea unei sesiuni extraordinare pentru asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin, care să aibă loc săptămâna viitoare, în perioada 27-31 ianuarie.

Președintele Klaus Iohannis a precizat că a transmis deja scrisorile către Parlament.

Guvernul a transmis luni Parlamentului proiectul de lege pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pe care își va angaja răspunderea, urmând să fie declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate.

Lia Olguța Vasilescu a declarat, luni, după ședința conducerii PSD, că partidul negociază „cu toata lumea”, adică cu toți parlamentarii care vor ca Guvernul Orban să fie demis, și că PSD a strâns semnăturile necesare pentru depunerea unei moțiuni de cenzură.

XS
SM
MD
LG