Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis cere sesiune extraordinară pentru asumarea pe alegerea primarilor în două tururi. PSD discută moțiunea „cu toată lumea”


Președintele Klaus Iohannis cere convocarea unei sesiuni extraordinare
Președintele Klaus Iohannis cere convocarea unei sesiuni extraordinare

Klaus Iohannis a cerut luni celor două camere ale Parlamentului convocarea unei sesiuni extraordinare pentru asumarea răspunderii pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin, care să aibă loc săptămâna viitoare, în perioada 27-31 ianuarie.

Președintele Klaus Iohannis a precizat că a transmis deja scrisorile către Parlament.

Guvernul a transmis luni Parlamentului proiectul de lege pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pe care își va angaja răspunderea, urmând să fie declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate.

Potrivit proiectului, cel de-al doilea tur de scrutin se organizează în două situații: dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate și în caz de balotaj între candidaţii la funcţia de primar.

Pentru a crește șansele intrării în cursă a unor candidați independenți, a fost redus numărul de semnături necesare pentru depunerea candidaturilor.

Proiectul de lege inițiat de Guvern conține și prevederi menite să combată turismul electoral. Astfel, cei care și-au schimbat domiciliul sau reședința cu 3 luni înainte alegerile locale vor vota tot în localitatea unde au domiciliat, pe liste suplimentare, și nu unde s-au mutat.

Alegerea primarului în două tururi de scrutin asigură un grad mai ridicat de legitimitate pentru persoana aleasă în una dintre aceste funcții de demnitate publică, dar și o corectitudine mai mare în desemnarea autorității executive de la nivelul administrației publice locale, care reprezintă unitatea administrativ-teritorială atât în relațiile cu alte autorități publice, dar și cu persoanele fizice sau juridice române și străine”, precizează Guvernul în expunerea de motive a proiectul de lege pe care își va angaja răspunderea.

Klaus Iohannis a declarat, pe 16 ianuarie, că susține „total” demersul guvernului pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Revenirea la două tururi e absolut democratică și normală. Îi sprijin total în acest demers. Este calea corectă de alegere a unui primar, în două tururi. Îi încurajez să meargă mai departe”, a declarat atunci președintele Klaus Iohannis.

PSD negociază „cu toată lumea” votarea moțiunii de cenzură

Lia Olguța Vasilescu a declarat, luni, după ședința conducerii PSD, că partidul negociază „cu toata lumea”, adică cu toți parlamentarii care vor ca Guvernul Orban să fie demis, și că PSD a strâns semnăturile necesare pentru depunerea unei moțiuni de cenzură.

„Orice parlamentar este bine-venit”, a spus Vasilescu, întrebată dacă PSD va negocia inclusiv cu Victor Ponta.

Conducerea PSD s-a întrunit luni pentru a discuta despre șansele moțiunii de cenzură pe care PSD o va depune după angajarea răspunderii Guvernului Orban pe alegerea primarilor în două tururi de scrutin și despre strategia pe care o va avea partidul dacă moțiunea va trece și Guvernul va fi demis.

Propunerea avansată de președintele interimar, Marcel Ciolacu, pentru un guvern de uniune națională până la alegerile parlamentare la termen, nu este îmbrățișată de toți membrii din conducerea partidului.

Secretarul general interimar, Paul Stanescu, a declarat, înaintea ședinței de la sediul PSD, că partidul nu trebuie să revină la guvernare în perioada următoare și că nu crede că un guvern de uniune națională ar fi cea mai bună variantă.

„E o variantă, nu știu dacă ar fi cea mai bună, dar e o variantă și un guvern de uniune națională”, a spus Stănescu, citat de Mediafax.

Stănescu apreciază că revenirea alegerii primarilor în două tururi de scrutin este „un atentat la democrație” și că, dacă se va reveni la acest sistem, UDMR ar pierde aproape 20% dintre primari. Acesta este și argumentul pentru care PSD este sigur că UDMR are „un interes” pentru susținerea moțiunii de cenzură.

„Așa că avem aliat UDMR-ul și o să discutăm și cu parlamentari independenți și cu alți parlamentari, și cu Pro România, o să discutăm cu toată lumea”, a spus Stănescu.

Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, a declarat că, în cazul în care moțiunea de cenzură împotriva guvernului Orban va trece, atunci va propune crearea unui guvern de uniune națională până la alegeri.

”După moțiune, dacă va trece, nici PSD, nici UDMR nu vor propune un prim-ministru. Este varianta unui guvern de uniune națională până în noiembrie, când sunt alegeri la termen”, a declarat Marcel Ciolacu, pe 17 ianuarie.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, pe 16 ianuarie, că a decis să-și angajeze răspunderea în parlament pentru modificarea legislației electorale, astfel încât să se revină la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, iar primarii să fie aleși cu 50% plus 1 din voturi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG