Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis „15 mai este doar un termen administrativ. Epidemia nu este în retragere”


Klaus Iohannis avertizează că după 15 mai este permisă circulația mai liberă, dar este nevoie de protecție. Epidemia nu se retrage
Klaus Iohannis avertizează că după 15 mai este permisă circulația mai liberă, dar este nevoie de protecție. Epidemia nu se retrage

Președintele Iohannis punctează situația în care se află România - 15 mai este doar un moment impus de nevoile administrative, însă răspândirea coronavirusului nu scade pe teritoriul țării.

„Din păcate, epidemia este între noi. Avem și astăzi – probabil ați văzut datele – peste 300, 320 de cazuri noi, și vreau să atrag atenția asupra unui lucru pe care l-am constatat. Peste o săptămână expiră starea de urgență. Din păcate, asta nu înseamnă că epidemia s-a terminat! Epidemia este între noi”, a spus Klaus Iohannis într-o declarație de presă la Târgu Mureș, în prima sa vizită în țară de la momentul impunerii stării de urgență.

Este o declarație a șefului statului care vine să contrabalanseze efuziunea intrării de la 15 mai a unei stări de relaxare a restricțiilor impuse de starea de urgență.

Autoritățile au făcut public DOCUMENTUL cu măsurile de relaxare, care pot suferi modificări, cu atât mai mult cu cât sunt așteptate reacțiile și propunerile oamenilor.

15 mai este doar un termen administrativ, când se termină starea de urgență, dar, din păcate, epidemia nu se arată a fi în retragere.

Șeful statului a făcut apel la respectarea măsurilor de protecție. „Trebuie să avem foarte mare grijă ca atunci când putem să ne mișcăm un pic mai liber să nu avem o explozie de infecții noi. Sunt reguli simple: trebuie să păstrăm distanța, trebuie să purtăm mască, trebuie să ne spălăm foarte des pe mâini, trebuie să avem grijă mai multă fiecare de noi și de cei cu care relaționăm”.

„Deci, încă o dată – 15 mai este doar un termen administrativ, când se termină starea de urgență, dar, din păcate, epidemia nu se arată a fi în retragere”, a spus președintele.

  • România anunță relaxarea restricțiilor înainte să fi atins vârful pandemiei, fiind una dintre cele patru țări europene care nu are o scădere a cazurilor și a deceselor care să indice depășirea momentului cel mai dificil al primului val.

Într-o prezentare a evoluției coronavirusului în UE, dr Andrea Ammon, directoarea Centrului European pentru Prevenirea și Controlul bolilor din UE, a spus că România se află printre cele patru țări europene, alături de Polonia, Suedia și Marea Britanie, care „nu au schimbări substanțiale în ultimele 14 zile”, în vreme ce toate țările europene au depășit vârful primului val al pandemiei. Doar Bulgaria continuă pe o curbă ascendentă. Monitorizarea a luat în calcul 31 de țări europene.

România a instaurat starea de urgență la 15 martie, când abia se trecuse de pragul primelor 100 de cazuri depistate și nu se înregistrase încă niciun deces. Aveau să apară primii trei morți în aceeași zi, pe 22 martie. Între timp, până la declararea stării de urgență, se aplicau deja restricții, începând cu 8 martie, în cazul adunărilor publice și se închiseseră deja școlile.

În 50 de zile în care România a funcționat după sloganul #stăm acasă, au fost diagnosticați 15. 000 de oameni și au murit 926.

Datele statistice anunțate de Grupul de Comunicare Strategică (GCS) arată că în ultimele două săptămâni situația îmbolnăvirilor și a deceselor este, practic, neschimbată, în creștere continuă, cu o medie de 25-30 de morți/zi și cu o medie de 300 de noi cazuri înregistrate zilnic.

Cu toate acestea, presiunea economiei, care presupune reluarea activității, cât și factorul psihologic, care implică efecte profunde în viața oamenilor care stau deja de șapte săptămâni în casă, au determinat autoritățile de la București să ridice gradual restricțiile.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG