Președintele Klaus Iohannis a susținut joi, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă, în urma întâlnirii cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Principalele declarații, mai jos:
- Am avut o discuție foarte importă cu ministrul Cîmpeanu. Am abordat două teme mari: prima este școala în format fizic. Am făcut o analiză împreună. Am vrut să știm câți copii au fost detectați cu Covid-19. A doua mare temă, cu impact imens, în sistemul educațional este locul „României educate” în planul de reziliență.
- Sunt peste 10 000 de școli cu elevi fizic în școală, 6 000 în scenariul galben. Peste 2 milioane de lei, adică 70% din elevi, au început fizic școala.
- În continuare este important să respectăm restricțiile în vigoare legate de pandemie. Cu cât mai bien respectăm restricțiile, cu atât mai bien se va desfășura și școala în format fizic.
- A doua mare temă - felul în care putem să finanțăm „România educată”. Avem peste 30 de miliarde de euro bani europeni disponibili pentru a repara ce a stricat pandemia. În acest sens, noi am căutat împreună cu Ministerul cele mai bune zone în care putem face școala românească mai bună. Noi dorim să oferim tuturor copiilor din România șansa de a învăța, de a avea o meserie a viitorului, ca să se realizeze ca oameni.
- Ne dorim pentru dascăli un mediu care îi încurajează să meargă mai departe. Ne dorim tineri bien pregătiți, cu meserii bănoase și în final ne dorim o societate care câștigă bine și care să poată plăti și pensiile celor în vârstă.
- Elevii vor mai mult. Vor o educație mai bună. Ce putem face? Am reușit să cristalizăm câteva domenii unde putem face ceva cu banii europeni: digitalizarea, care înseamnă platforme digitale pentru învățământ online, a sistemului școlar, pentru pregătirea profesorilor.
- Dotarea e un alt capitol important. Este nevoie de enorm de multe lucruri: mobilier școlar, dotarea laboratoarelor, dotarea tuturor școlilor cu material didactic auxiliar. Un capitol neglijat în ultimele decenii.
- Capitolul modernizare: este un capitol esențial. Putem să dotăm școlile, putem să modernizăm școlile, să dotăm școlile cu instalații sanitare și să aducem școlile în secolul 21 din punct de vedere al dotărilor.
Despre pandemie și vaccinare:
- suntem pe un platou: numărul de persoane care se îmbolnăvesc, egal cu cel al persoanelor care se fac bine. Suntem departe de a spune că s-a terminat pandemia. Respectați toate măsurile care sunt în vigoare.
- Campania de vaccinare merge mai departe. Numărul dozelor și centrelor crește de la o lună la alta. Avem o șansă să terminăm cu această pandemie, dacă ne vaccinăm.