Linkuri accesibilitate

Iohannis către Dăncilă: „Trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului României cu o solicitare de validare a cabinetului dumneavoastră”


Într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni, președintele Iohannis a precizat că refuză propunerile de remaniere trimise de premierul Viorica Dăncilă. ”Acestă remaniere este neavenită, nepotrivită și o refuz clar.”

Principalele idei

Președintele Iohannis i-a spus clar Vioricăi Dăncilă că nu va accepta niciun ministru decât după un vot al parlamentului.

De aceea. Klaus Iohannis i-a adresat premierului Dăncilă un mesaj direct: „Trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului României cu o solicitare de validare a cabinetului dumneavoastră.”

„Niciun ministru nu va fi numit nou în Guvern decât după validarea în Parlament”, a conchis președintele.

PSD se agață de putere și Dăncilă trage de timp

„Se vede că doamna prim-ministru se teme de un vot în Parlament și trage de timp. (...) Se vede că PSD se agață în mod jalnic de putere”, a mai adăugat Iohannis.

Remanierea este neconstituțională

”Această ultima solicitare este cras neconstituțională pentru că s-a anunțat și public, și în scris că ALDE a părăsit guvernarea”.

Este al doilea refuz venit din partea președintelui, săptămâna trecută fiind refuzate primele trei propuneri de miniștri. Și cu acea ocazie, Iohannis a trimis-o pe Dăncilă în fața parlamentului pentru un vot de încredere.

In prezent, trei ministere functionează fără titulari de post, chiar dacă premierul a propus ieri trei nume de la ALDE pentru a ocupa portofoliile lăsate libere tot de ALDE.

Scandalul a luat amploare după ce miniștrii propuși au fost excluși din ALDE, iar Tăriceanu i-a dezavuat public și a trimis o scrisoare președintelui.

Viorica Dăncilă urmărește însă să evite votul parlamentului, nefiind sigură că PSD mai deține majoritatea în parlament, chiar dacă votul de la Senat i-a fost favorabil lui Teodor Meleșcanu.

În cazul în care premierul se va încăpătâna în continuare, singura formulă prin care poate fi dat jos guvernul rămâne moțiunea de cenzură.

Pe de altă parte, mai este așteptată și o decizie a CCR, în 18 septembrie, la contestația depusă de guvern legată de refuzul președintelui de accepta remanierile.


Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG