Klaus Iohannis a spus că noua coaliție a dovedit deja că poate constitui o majoritate în parlament.
Urmează ca premierul desemnat să-și prezinte echipa și programul de guvernare iar parlamentul să facă programarea audierii miniștrilor în comisii. După audieri, dacă miniștrii vor trece de votul în comisii, noul guvern va fi supus votului de învestitură în parlament. Întregul proces ar urma să aibă loc miercuri, coaliția având majoritatea în parlament. Florin Cîțu a spus, după consultările de la Cotroceni, că miercuri seară intenționează să organizeze deja prima şedinţă de Guvern.
Principalele declarații
Președintele Klaus Iohannis:
- Am avut astăzi o nouă rundă de consultări cu formațiunile reprezentate în noul Parlament al României. Săptămâna trecută, după prima rundă de consultări, am spus că este nevoie de încă câteva zile pentru ca lucrurile să se cristalizeze și s-au cristalizat.
- Între timp, o coaliție formată din PNL, USR-PLUS și UDMR a fost formalizată și a dovedit deja majoritatea în Parlamentul României, și astăzi, cu ocazia consultărilor, liderii formațiunilor care formează coaliția de centru-dreapta s-au prezentat împreună și au propus un candidat pentru poziția de Prim-ministru.
- Așadar, luând în considerare toate acestea, am decis să-l desemnez pe domnul Florin Cîțu pentru poziția de Prim-ministru. În continuare, îl rog pe domnul Cîțu să spună câteva cuvinte.
Prim-ministrul desemnat Florin Cîțu:
- Mulțumesc, domnule Președinte! Mulțumesc pentru încredere, mulțumesc coaliției de centru-dreapta pentru încredere! Vreau să îi asigur pe români că îmi dau seama și știu perioada dificilă prin care trece România și vreau să le garantez că voi face tot ce este posibil pentru a avea o guvernare stabilă și de lungă durată.
- În același timp, domnule Președinte, aș vrea să fac o declarație fermă astăzi aici. România trece, în această perioadă, printr-o criză dublă, una de sănătate și una economică. Este rolul acestei guvernări să treacă cât mai rapid România prin criza de sănătate, cu cât mai puține costuri pentru români, și să reașezăm economia pe picioarele ei, sănătoasă.
- Vin în fața dumneavoastră cu o echipă de profesioniști. În același timp, fiecare minister și fiecare ministru va avea obiective clare din partea Prim-ministrului, care vor fi monitorizate trimestrial. Mă voi asigura că aceste obiective vor fi duse la îndeplinire.
- Și nu în ultimul rând, domnule președinte, vă asigur de un parteneriat transparent și onest, pentru că împreună avem același obiectiv, dezvoltarea României.
Coaliția PNL - USR PLUS - UDMR, prin președinții lor, Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor, au semnat luni seară Acordul de guvernare 2020-2024.
Acordul prevede susținerea lui Florin Cîțu pentru funcția de premier, a lui Ludovic Orban (PNL) pentru șefia Camerei Deputaților și a Ancăi Dragu (USR PLUS), pentru șefia Senatului.
Florin Cîțu, actualul ministru de Finanțe, a fost profesor la universitatea americană Iowa State University si angajat al Băncii Centrale a Noii Zeelande și este specialist în macroeconomie.
În urma atacului speculativ dat în 2008 asupra leului, o parte dintre trezorierii șefi ai câtorva bănci comerciale au fost obligați să păraseasca sistemul, Cîțu fiind printre cei puțini admiși să mai lucreze în continuare.
Florin Cîţu, 48 de ani, s-a alăturat echipei ING Bank la începutul lui 2006 şi a pus bazele echipei de cercetare.
El a absolvit în 1996 Grinnell College din SUA, specializarea economie/matematică, şi are un master şi un doctorat la Iowa State University. Anterior revenirii în România, Cîţu a mai lucrat ca economist la Banca Europeană de Investiţii şi la banca centrală a Noii Zeelande.
Cîțu a mai fost desemnat în februarie la șefia guvernului liberal, după demiterea guvernului Orban prin moțiune de cenzură, dar și-a depus mandatul înainte de votul de învestitură din parlament, pe fondul crizei de coronavirus.