Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: Avem o strategie de vaccinare, până atunci soluția e impunerea unor noi restricții severe


România - Președintele Klaus Iohannis
România - Președintele Klaus Iohannis

„Până nu vom avea un vaccin eficient nu există altă soluție decât impunerea de noi măsuri severe”, a spus președintele Klaus Ioohannis, marți, după o întrunire pentru pregătirea campaniei de vaccinare anti-Covid, la care au participat premierul Ludovic Orban și responsabili din Sănătate, dar și medici cu experiență în domeniu.

Principalele declarații ale președintelui Iohannis:

Prima temă: Covid

  • Am avut o nouă ședință de evaluare, cu accent pe pregătirea campaniei de vaccinare împotriva Covid-19
  • Întreaga Europă se află într-un moment dramatic. Este evident că virusul se răspândește acum mult mai puternic ca în primăvară.
  • Până nu vom avea un vaccin eficient nu există altă soluție decât impunerea unor noi restricții severe.
  • Restricțiile în vigoare în România au un singur scop: protejarea populației și reducerea presiunii uriașe de pe sistemul sanitar.
  • Restricțiile în vigoare în România au un singur scop: protejarea populației și reducerea presiunii uriașe de pe sistemul sanitar
  • Este absolut de înțeles că aceste măsuri nu sunt deloc populare și sunt greu de acceptat după un an în care am fost nevoiți să ne schimbă radical modul de viață.
  • Din păcate, am văzut cu toții că reglementările mai puțin restrictive s-au dovedit insuficiente.
  • Lupta cu pandemia e și un test al solidarității pe care suntem obligați să-l trecem. Veștile privind un vaccin sunt destul de bune dar trebuie să rămânem realiști și să înțelegem că mai sunt de parcurs etape până la vaccinarea propriu zisă.
  • Avem deja o strategie de vaccinare și sunt stabilite activitățile de implementare. România va beneficia în mod echitabil de aceste vaccinuri grație mecanismului UE din care face parte. Am discutat și posibilitățile de stocare și distribuție și am stabilit instituțiile responsabile.
  • Precizez din nou: de vaccin va beneficia iniția tot persoanlul sanitar și persoanele cu cel mai mare risc de boală.
  • O campanie de vaccinare bine planificată și comunciată eficient ne va da șansa să ne întoarcem la normalitate

A doua temă: ​Alegerile din Republica Moldova

  • M-am bucurat să văd în turul 1 un vot al cetățenilor pentru candidata Maia Sandu, fiind un vot în favoarea unei evoluții democratice ireversibile în Moldova. Am subliniat mereu că drumul spre Europa e unul al progresului, cu reforme în justiție. România va continua să sprijine Republica Moldova în eforturile sale de modernizare.
  • România a investit dezinteresat în infrastructură, școli, spitale – în folosul direct al cetățenilor. Suntem și ne dorim să rămânem un partener solid pentru societatea civilă din Republica Moldova.
  • Vom fi extrem de atenți la alegerile din această duminică pentru a ne asigura că viitorul Republicii Moldova e decis exclusiv de votul cetățenilor

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Spuneați în vară că nu doriți alegeri sub semnul pandemiei. Ce v-a făcut să vă răzgândiți? Ar fi oportun să avem alegeri?

Klaus Iohannis: Din nefericire avem două probleme grave: pandemia – despre care am învățat multe între timp – și o problemă politică. Avem un parlament dominat de un PSD care și-a pierdut orice legitimitate, care trage permanent frâna de mână și lucrurile nu pot fi mișcate cum își doresc românii. Românii vor un parlament legitim, iar democrația nu poate fi pusă în paranteză. Nu putem să stăm în acest blocaj politic al PSD fără alegeri. Din toate aceste motive suntem acum în situația să organizăm alegeri parlamentare la termen, e singura soluție prin care românii își pot alege acum un nou Parlament care să permită construirea unui guvern puternic în jurul PNL, împreună cu alte partide democratice.

Jurnalist: Ce trebuie să se întâmple ca instituții precum Jandarmeria să nu mai onoreze torționari?

Klaus Iohannis: Voi verifica, dacă s-a întâmplat așa trebuie ca decidenții să dea explicații.

Jurnalist: Asistăm la cel mai pesimist scenariu, cu pacienți morți pentru că nu mai au loc la ATI. Aveți un plan pentru ei?

Klaus Iohannis: Cu siguranță se vor găsi locuri. E o temă complicată, dar extrem de importantă. La fiecare întâlnire aduc pe tapet problema locurilor de la ATI și probabil ați observat că în fiecare săptămână numărul paturilor crește. Este o cursă complicată, aceste locuri se creează greu și pandemia se răspândește repede.

Radio România Actualități: Camera Deputaților a adoptat o lege care deschide piețele. Sunteți de acord?

Klaus Iohannis: Chestiunea piețelor a dus la dezbateri. Eu cred că măsura luată de guvern e justă, se închid doar piețele din spații închise unde nu pot fi garantate măsurile de protecție. Măsura e limitată în timp pentru câtea săptămâni. Faptul că guvernul decide ceva și majoritatea PSD din parlament, din motive politicianiste hotărăște inversul e încă un argument să facem alegeri. Suntem în plină criză sanitară. Românii își doresc o guvernare sprijinită de parlament.

Jurnalist: S-ar impune restricții mai dure, precum carantinarea la nivel local sau național?

Klaus Iohannis: Carantinarea unor localități e posibilă. Sunt localități cu rată foarte mare unde s-a impus carantina locală.

Jurnalist: Înțeleg că nu veți promulga legea cu redeschiderea piețelor. V-ați propus un anumit indice, rată a infectărilor după aceste restricții?

Klaus Iohannis: Virusul se răspândește foarte repede, numărul persoanelor crește zilnic. Obiectivul restricțiilor e să încetinească răspândirea virusului. Aceste măsuri sunt propuse de experții noștri. Pentru a vedea dacă măsurile prind trebuie să avem răbdare să așteptăm rezultatul. Unii au spus că au venit prea repede, alții că prea încet. Adevărul că nu se poate să iei în fiecare zi noi măsuri. Trebuie așteptat 2 săptămâni pentru a vedea efectele noului set.

Jurnalist: Slovacia a testat aproape toată populația gratuit, premierul a anunțat că rata de infectare a scăzut cu peste 50%. De ce nu e un model pentru România?

Klaus Iohannis: Să vedem cum funcționează. Dacă se dovedește că măsura e oportună și realizabilă putem discuta și cu experții noștri. Dar deocamdată OMS nu recomandă testările în masă, ci cele țintite.

Jurnalist: Când ar trebui luată decizia?

Klaus Iohannis: Când avem indicii că aduce o soluționare a problemei.

Jurnalist: Dacă măsurile luate acum nu au efect, veți fi de acord cu o carantinare totală?

Klaus Iohannis: Nu iau în calcul o carantinare totală, nici acum, nici de sărbători.

Jurnalist: Ungaria amenință să blocheze planul de redresare de 750 miliarde de euro. Care e poziția României?

Klaus Iohannis: S-a găsit azi o soluție pentru aprobarea acestui buget. Ce s-a găsit azi e o înțelegere într-o negociere între reprezentanții PE, Consiliului UE și președinția rotativă. E nevoie de unanimitate în Consiliul UE și cu majoritate de plenul PE. Mai sunt doi pași de parcurs. În ce privește planul Olandei – e doar o chestiune din discuții informale, nu a ajuns niciodată în dezbatere. În jurul condiționării legate de respectarea statului de drept au fost discuții complicate. Suntem și la capitolul acesta în ceasul 12. Părerea României e că e bine să existe o condiționare și e bine să se facă repede pași deciși pentru aprobarea acestui buget.

Jurnalist: ​O investigație a publicației independente Dela0.ro arată că multe infracțiuni sexuale nu se finalizează cu trimiterea în judecată, violatorii sunt condamnați cu suspendare și lucrează în școli. Cum se vede acest fenomen de la dvs, ați discutat cu miniștrii?

Klaus Iohanis: E o problemă reală și gravă. Au fost mai multe inițiative legislative venite exact în direcția așteptată. S-a lucrat pe codul penal pentru pedepse mai mari. Și Ministerul Justiției a venit cu inițiative legislative în domeniu. Sunt destul de optimist că lucrurile vor merge în direcția bună.

Jurnalist: România se confruntă cu criza vaccinului gripal, nu există pe piața liberă. Există o strategie pentru acest vaccin?

Klaus Iohannis: În fiecare lună vin noi tranșe de vaccin gripal în România. Vechiul guvern PSD comandase cam 1,5 milioane de doze, iar noul guvern liberal a suplimentat comanda la 3,5 milioane de doze. Aceste doze vor veni în tranțele negociate de guvern și e clar că în pandemie cererea e mai mare.

Jurnalist: Paturile ATI – ce le recomandați directorilor de spitale dacă un pacient are nevoie urgentă de ventilație și nu e timp pentru transfer în altă localitate?

Klaus Iohannis: Primul aspect – comunicarea între spitale, aici e loc de mai bine. Înțeleg că ar fi fost locuri chiar în Timișoara, dar nu au vorbit. Sper să nu se repete aceste lucruri, DSU se ocupă de aceste lucruri. Ministrul Tătaru e în permanentă legătură cu spitalele.

Jurnalist: Săptămâna trecută spuneați că ați inițiat contacte cu unele țări pentru transferul bolnavilor. Despre ce țări e vorba?

​Klaus Iohannis: E prematur să vă deau detalii acum, Ministerul Sănătății finalizează acum demersurile. Din păcate locurile devin foarte puține până și în state unde lumea a crezut că sistemul sanitar face față.

Jurnalist: Ați explicat că predarea online e necesară în pandemie. Dacă sistemul educațional își poate desfșura toată activitatea online, de ce campania electorală nu se poate desfășura exclusiv online în pandemie?

Klaus Iohannis: Asta am recomandat de câteva luni bune. Adunările sunt oricum interzise.

Jurnalist: Raed Arafat a spus că nu există această interdicție. De ce nu există restricție?

Klaus Iohannis: Și aceste adunări vor deveni imposibile dacă lucrurile vor evolua negativ.

Jurnalist: Ați declarat în această seară că impunerea unor restricții severe e singura soluție. Problema e că România nu prea a luat restricții severe, e vâjâială în toată România, mallurile sunt pline, nimeni nu înțelege de ce la piete nu s-au luat măsuri ca la supermarketuri. Azi cu specialiștii cu care ați discutat, ne puteți da 3-4 exemple de măsuri foarte severe discutate azi?

Klaus Iohannis: Consider că măsurile luate de guvern sunt juste, bine gândite și vor da rezultate. Putem să discutăm fiecare măsură în parte. Guvernul a luat aceste decizii pe care împreună cu experții au fost discutate. Azi la ședința cu premierul și miniștrii și experții am discutat despre campania de vaccinare.

Jurnalist: Nu ar trebui regândită măsura cu piețele, cu aplicarea acelorași reguli ca la supermarketuri? Cum se explică creșterea infecțiilor în Sibiu?

Klaus Iohannis: Măsurile guvernului sunt juste și vor da rezultate. Putem discuta fiecare măsură în parte, și dacă am vota aici probabil jumătate ar fi de o părere, jumătate de cealaltă. Am discutat azi despre campania de vaccinare. Explicația este că în comitetul județean se discută aceste chestiuni și se lucrează după criteriile stabilite de INSP.

Jurnalist: Vă temeți că PNL ar putea pierde procente importante la alegerile din decembrie?

Klaus Iohannis: Nu cred că PNL va pierde alegerile, cred că le va câștiga și va genera o majoritate cu alte partide democratice pentru a păstra PSD în afara deciziei politice. Suntem în pandemia prin care trebuie să trecem iar guvernul a fost ales ca să gestioneze treburile publice, indiferent cât de popular sau nepopular devii, măsurile trebuie luate, pe primul loc nu sunt sondajele, ci românii și sănătatea lor. După alegeri mă aștept la un guvern format în jurul PNL.

XS
SM
MD
LG