Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: Ca parte a NATO, România trebuie să ofere securitate


Klaus Iohannis, în timpul unei reuniuni NATO la Bruxelles în 2018
Klaus Iohannis, în timpul unei reuniuni NATO la Bruxelles în 2018

Președintele Iohannis a fost prezent, joi, la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din localitatea Cincu, județul Brașov cu ocazia ceremoniei de înființare a Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est (MNC-SE).

Cu această ocazie, șeful statului a participat și la desfășurarea etapei finale a Exercițiului cu termen scurt de notificare (ETSN).

„A fost un exercițiu impresionant și nota deosebită a fost dată de faptul că a fost un exercițiu cu alarmare într-un termen scurt. Totuși, impresionant cum au reușit forțele să lucreze împreună. Se vede că de la comandă până la execuție lucrurile funcționează foarte bine", a afirmat Klaus Iohannis.

El a subliniat simbolistica drapelului noii unități care are statut NATO.

„Vreau să menționez că a fost un moment special acela când am înmânat drapelul noii unități cu statut NATO, Comandament de Corp Multinațional de Sud-Est. Este o unitate nouă și, după cum știm, o unitate militară prinde viață în momentul în care primește drapelul. Acest lucru s-a întâmplat astăzi, aici, în poligonul de la Cincu.

Această unitate a fost propusă de noi în 2018. Ideea a fost agreată imediat de toți ceilalți aliați și iată că, după puțin timp deja, această unitate va funcționa în România", a mai precizat Klaus Iohannis.

Șeful statului a arătat că pe lângă apărarea primită prin statutul de membru NATO, România trebuie să ofere la rândul său securitate partenerilor.

„Acest exercițiu de astăzi și predarea drapelului unității NATO dovedesc că pentru România este, sigur, important să fie parte din NATO ca să fie apărată, dar, în același timp și cu aceeași valență, este important să oferim securitate aliaților și partenerilor noștri", a concluzionat Klaus Iohannis.

Ceremonia de înfiinţare a Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est (MNC-SE) a avut loc, joi, în Centrul Naţional de Instruire Întrunită (CNIÎ) "Getica" din localitatea Cincu, judeţul Braşov, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, a ministrului Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi a şefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu.

În cadrul ceremoniei militar-religioasă, preşedintele Klaus Iohannis a înmânat steagul de identificare a MNC-SE generalului-maior Tomiţă-Cătălin Tomescu, numit, începând din 15 iulie, prin Ordin al Ministrului Apărării, la conducerea Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est, pe o perioadă de şase luni.

Comandamentul Corpului Multinaţional Sud-Est a fost înfiinţat, prin Hotărâre a Parlamentului, în Garnizoana Sibiu, cu dislocare temporară în Garnizoana Bucureşti, în anumite condiţii. Comandamentul are statut de comandament militar internaţional, subordonat pe linie de comandă unui comandament aliat în afara structurii naţionale de comandă şi control, iar dislocarea la misiuni în afara teritoriului statului român se va executa la ordinul autorităţilor militare NATO.

Corpul Multinaţional Sud-Est reprezintă, alături de Brigada Multinaţională Sud-Est de la Craiova şi de Divizia Multinaţională Sud-Est din Bucureşti, contribuţia substanţială a României la consolidarea unei posturi de descurajare şi apărare credibile a Alianţei pe flancul estic.

Potrivit Biroului de presă al MApN, în cursul dimineţii, joi, a avut loc, în Centrul de Instruire de la Cincu, etapa finală a Exerciţiului cu termen scurt de notificare (ETSN), cu participarea integrată a unor unităţi şi mari unităţi aparţinând Forţelor Terestre, Forţelor Aeriene şi Forţelor pentru Operaţii Speciale Române.

Exerciţiul, la care au participat aproximativ 1.000 de militari şi peste 200 mijloace tehnice, a avut ca scop perfecţionarea procesului de integrare a capabilităţilor militare pentru executarea sincronizată a unor acţiuni militare complexe.

Conform MApN, exerciţiul şi-a propus, totodată, verificarea stării de operativitate a structurilor din subordine, fără parcurgerea etapelor de planificare obişnuite pentru organizarea unui exerciţiu la acest nivel, şi urmăreşte ca, în termen de cinci zile de la notificare, structurile din subordine să fie în măsură să-şi demonstreze capacitatea de luptă în context interarme, multi-domeniu şi întrunit.

XS
SM
MD
LG