Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis, critici dure la adresa propunerilor lui Dragnea de tăiere a bugetetelor serviciilor secrete


Președintele României, Klaus Iohannis, consideră propunerea de reducere a bugetelor serviciilor secrete ca fiind „un demers iresponsabil”
Președintele României, Klaus Iohannis, consideră propunerea de reducere a bugetelor serviciilor secrete ca fiind „un demers iresponsabil”

Președintele Klaus Iohannis a reacționat dur la propunerile liderului PSD Liviu Dragnea care vizează tăierea bugetelor serviciilor secrete, caracterizându-le ca fiind „demersuri populiste, care riscă să vulnerabilizeze România”.

Șeful statului a atras atenția că România „are nevoie de un buget credibil, în beneficiul românilor, și nu al unui partid politic”.

Klaus Iohannis a subliniat că Guvernul și Palramentul sunt responsabili pentru identificarea soluțiilor financiare „sustenabile pentru fiecare domeniu în parte”, dar că PSD recurge la „demersuri populiste, care riscă să vulnerabilizeze România în actualul context geopolitic marcat de incertitudine și de intensificarea riscurilor și amențărilor la adresa statelor NATO”.

Președintele se referă la faptul că liderul PSD Liviu Dragnea a depus mai multe amendamente la proiectul bugetului, dezbătut în prezent în Parlament, prin care propunea tăierea a peste 110 milioane de euro de la bugetele serviciilor secrete.

Astfel, cu banii luați de la Serviciul Român de Informații, de la Serviciul de Informații Externe și de la Serviciul pentru Protecție și Pază ar urma să se suplimenteze, potrivit amendamentelor liderului social-democraților, bugetul Ministerului Sănătății pentru programe privind diabetul, carența de vitamina D, testări prenatale și testări privind markerii tumorali.

„Printr-un gest cinic, președintele PSD pune în opoziție securitatea națională cu sănătatea cetățenilor. Numai un politician meschin și inconștient ar putea să inoculeze ideea că sănătatea românilor nu poate fi asigurată din cauza bugetelor prea mari ale serviciilor de securitate, a căror misiune legală fundamentală este tocmai asigurarea securității naționale, protejarea vieții oamenilor și a intereselor țării”, a precizat șeful statului.

Klaus Iohannis consideră propunerea de reducere a bugetelor acestor instituții ca fiind „un demers iresponsabil”. Aceste tăieri reprezintă „un atentat la siguranța cetățenilor” prin scăderea „discreționară” a bugetelor, „în încercarea disperată a unor personaje toxice de a mai acumula capital politic”.

Șeful statului solicită Parlamentului să revină la alocările bugetare inițiale, propuse de Guvern și avizate de CSAT în luna decembrie a anului trecut. De asemenea, președintele a mai punctat că întârzierea bugetului de către coaliția PSD-ALDE aflată la guvernare este „complet nejustificată și demonstrează încă o dată lipsa de seriozitate și de profesionalism a actualei coaliții, precum și lipsa preocupării acesteia pentru bunul mers al economiei și administrației în România”.

Numai un politician meschin și inconștient ar putea să inoculeze ideea că sănătatea românilor nu poate fi asigurată din cauza bugetelor prea mari ale serviciilor de securitate, a căror misiune legală fundamentală este tocmai asigurarea securității naționale, protejarea vieții oamenilor și a intereselor țării
Klaus Iohannis, președintele României

Totodată, Klaus Iohannis a folosit termeni severi cu privire la alocările bugetare pentru partidele parlamentare, ale căror principal beneficiar este „deloc surprinzător, chiar PSD”. El a atras atenția social-democraților că dacă Liviu Dragnea se arată atât de preocupat de sănătatea românilor, „are acum cel mai potrivit prilej să o dovedească: să suplimenteze bugetul sănătății din banii alocați partidelor. Este un amendament care ar trebui să întrunească voturile majorității PSD-ALDE”. În caz contrar, nu este vorba decât de o „manipulare” fiindcă banii publici sunt direcționați către PSD.

„Este un buget făcut pe picior, bazat pe estimări economice nerealiste și pe alocări politice preferențiale, pe care PSD are pretenția să îl treacă rapid printr-un simulacru de dezbateri în Parlament”, a mai spus șeful statului.

Klaus Iohannis a amintit și de „războiul intens” dus de Guvern cu primarii marilor orașe și municipii din România, precizând că o parte din povara răspunderii guvernamentale este transferată asupra bugetelor administrației publice locale, care „vor duce greul în acest an”.

Președintele Klaus Iohannis a mai atras atenția că acest buget nu este bugetul conducerii PSD, ci al României, al stabilității și prosperității României din următorii ani.

Replica PSD nu a întârziat să apară. „Iohannis dovedește din nou că nu înțelege nimic din economie și că singura sa preocupare este bugetul serviciilor secrete” - așa începea mesajul postat pe pagina de Facebook a Partidului Social-Democrat.

Bugetul de stat și cel al asigurărilor sociale se află în această săptămână în dezbaterea Parlamentului, vineri urmând să aibă loc votul final în plenul Camerelor reunite.

XS
SM
MD
LG