Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis, de Ziua Națională: Mi-aș dori ca românii care trăiesc astăzi în diferite zone ale globului să se reîntoarcă acasă


Președintele Iohannis a depus o coroană de flori la Arcul de Triumf, înaintea începerii paradei militare cu ocazia Zilei Naționale.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, duminică seara, că își dorește ca românii care trăiesc în străinătate să se reîntoarcă acasă și să găsească o Românie funcțională, o țară normală, care să le ofere șansa unui viitor mai bun și a unui trai decent.

„Unirea este sărbătoarea noastră, a tuturor, indiferent de locul în care ne aflăm. Mi-aș dori ca românii care trăiesc astăzi în diferite zone ale globului să se reîntoarcă acasă. Să găsească aici o Românie funcțională, o țară normală, care să le ofere șansa unui viitor mai bun și care să le asigure un nivel de trai decent”, a mai spus șeful statului cu ocazia recepției organizate de Ziua Națională.

Președintele Iohannis a mai spus că „indiferent că trăim în interiorul granițelor țării sau în afara lor, ne leagă aceeași dragoste pentru România, și aceasta este forța de neclintit care ne face să luptăm pentru a păstra libertatea, democrația și pentru a avea un viitor prosper”.

El a amintit că odată cu Ziua Națională a României se aniversează, în acest an, și trei decenii de la Revoluția din Decembrie 1989: „Este un moment simbolic pentru a marca încheierea, după 30 de ani, a unei etape dificile din istoria noastră postdecembristă și de a începe un nou parcurs, mai bun, în care să ducem România acolo unde merită în rândul țărilor lumii. Doar împreună, cu speranță și încredere, implicați, uniți și solidari avem puterea să construim România europeană, modernă și puternică”.

Totodată, șeful statului a mai subliniat că secolul parcurs de la Marea Unire a adus și bucuria îndeplinirii unor idealuri de veacuri, dar și tragedii și suferințe cumplite, fiindcă „timp de decenii, națiunea noastră, victimă a totalitarismelor de stânga și de dreapta, a fost deturnată de la destinul ei european”.

Marea Unire din 1 Decembrie 1918 a conferit României o nouă poziție geostrategică în partea noastră de lume. Totodată, momentul Unirii continuă să ne transmită peste timp un mesaj fundamental: suntem responsabili fiecare dintre noi pentru soarta țării! O țară care s-a definit la Alba Iulia ca un actor loial al lumii democratice și care s-a proclamat drept o națiune de cetățeni liberi, cu drepturi și aspirații europene”, a spus președintele Iohannis, amintind că, din acest motiv Ziua Națională a României este totodată și „sărbătoarea democrației, a drepturilor și libertăților noastre fundamentale”.

Potrivit șeful statului, „românii au înțeles foarte bine acest mesaj al trecutului atunci când s-au ridicat împotriva dictaturii la Timișoara, la București și în alte orașe ale țării”, iar „prin felul în care românii au apărat democrația, în stradă, dar și în cabina de vot, societatea noastră de astăzi continuă și întărește acest angajament, și îl cere a fi asumat, fără compromisuri, de clasa politică”.

El a mai subliniat faptul că România a sărbătorit Centenarul Marii Uniri „ca stat membru al NATO, cea mai importantă alianță politico-militară din istorie, și ca o voce puternică în cadrul marii familii europene”.

Facebook Forum

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG