Linkuri accesibilitate

Niculae Bădălău, pus la zid de colegii de partid, după afirmațiile despre Diaspora


Niculae Bădălău este liderul organizației PSD Giurgiu.
Niculae Bădălău este liderul organizației PSD Giurgiu.

La o întânire cu organizația PSD Giurgiu pe care o conduce, Niculae Bădălău a spus despre membrii Diasporei că ar fi doar 700.000 „legali”, restul, până la 3- 5 milioane, „sunt fetele alea, de le duc ăștia”, potrivit publicației giurgiu acid.ro.

Ulterior, a revenit și a explicat că declarația sa a fost înțeleasă greșit: „Eu am spus-o și încă o dată v-o repet, dacă s-a înțeles altceva decât am vrut să spun, regret, dar așa cum, am rude, am prieteni, nu mi-a plăcuit niciodată demagogia și cred că lucrurile ar trebui spuse corect, discuția a plecat de la câți reprezentanți ar trebui să aibă Diaspora. Eu m-am referit la partea legală, ca să știm legal câți oameni avem în străinătate. Eu respect oamenii de acolo, respect oamenii care muncesc, au dreptul să voteze, dar eu m-am referit la oamenii exact, ca să știm câți au dreptul să voteze", a declarat Niculae Bădălău, un post de televiziune, citat de Mediafax.

Afirmațiile sale au declanșat însă un val de reacții în PSD, mai ales că vin la scurt timp după ce Viorica Dăncilă a folosit, între cele două tururi de scrutin, apelativul „ăștia” referindu-se la românii plecați în afara granițelor, ceea ce a generat nemulțumirea celor care muncesc și trăiesc în Diaspora.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea s-a delimitat de declarațiile lui Niculae Bădălău, amintind, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că „românii care muncesc în străinătate trimit bani familiilor rămase acasă și contribuie decisiv la creșterea economică”.

Mama mea a lucrat 10 ani în Italia. Fratele meu, 6 ani. Am multe rude, prieteni și foști colegi care lucrează în Italia, Spania, Germania, Israel, chiar în Statele Unite ale Americii. Nu pot fi de acord cu declarațiile din ultimele ore despre ce reprezintă diaspora. Nu vreau să polemizez cu proprii colegi de partid, nici să ies în evidență, dar tăcerea mea, și a celorlalți colegi, ar însemna că toți gândim la fel”, a scris edilul Capitalei, Gabriela Firea.

La rândul său președintele PSD Bacău, Dragoș Benea, a cerut „un an de penitență” pentru președintele organizației PSD Giurgiu și consideră că „ieșirile de acest gen, repetate sau nu, nu mai pot fi tolerate nimănui indiferent de funcție, și nu-și mai au locul în PSD”. Benea și Bădălău ar mai fi avut un schimb dur de replici pe tema diasporei, în ședința Cex de săptămâna trecută, când președintele PSD Bacău i-ar fi reporșat lui Niculae Bădălău că a dansat pe manele și a jignit diaspora, potrivit Digi24.

Președintele PSD Neamț, Ionel Arsene, a catalogat afirmațiile liderului organizației Giurgiu drept „triste” și „meschine”.

„A vorbi urât despre acești frați ai noștri este trist și meschin. Te descalifici ca om, iar pentru un politician e cu atât mai degradant, indiferent din care partid ar face parte! Cred că a venit vremea să nu mai punem semnul egal între ideea de echipă politică și tăceri complice”, a scris el pe Facebook.

Totodată, PSD Brașov cere excluderea lui Niculae Bădălău din partid precizând că „reformarea PSD nu se face cu declarații defăimătoare la adresa românilor din țară sau din străinătate”, potrivit Mediafax. Reacția PSD Brașov vine în contextul în care președintele intermediar al PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat și el la afirmațiile făcute de Bădălău, atrăgând atenția membrilor PSD că partidul e în reconstrucție, iar astfel de afirmații nu pot fi tolerate.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG