Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: Deocamdată, situația nu ne duce cu gândul la carantină


România - Președintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a susținut miercuri seară, la Cotroceni, o conferință de presă după întâlnirea avută cu premierul Ludovic Orban și cu miniștrii de resort pe tema fondurilor europene pentru a analiza, după cum a spus chiar el, stadiul pregătirii programului național de redresare și reziliență după ce România a obținut 80 de miliarde de euro pentru următorii nouă ani.

Cu toate acestea, dialogul cu presa a avut ca temă aproape exclusivă pandemia de coronavirus.

Principalele declarații ale președintelui Iohannis:

  • Am avut azi o întâlnire cu premierul Orban și miniștrii pentru a anliza stadiul pregătirii Planului național de redresare și reziliență. După negocieri dificile, am obținut la Consiliul European circa 80 de miliarde de euro, bani europeni destinați României în următorii 9 ani.
  • Din acești 80 de miliarde euro, circa 30 de miliarde vor fi utilizate pentru relansaea economică.
  • Planul trebuie aprobat de Comisia Europeană și vor exista condiționalități: reforme structurale, digitalizare, garantare a tranziției climatice.
  • Banii vor fi o oportunitate istorică pentru dezvoltare, infrastructură, educație, sănătate, digitalizare.
  • Azi am discutat despre modalitățile concrete de a atrage aceste fonduri. Am stabilit 12 direcții prioritare: digitalizare, transport durabil, combaterea schimbărilor climatice, protecția mediului, energie, eficiență energetică, mobilitate urbană, mediul de afaceri, cercetare, creșterea capacității de reziliență, educație, sănătate.
  • Sunt 3 piloni principali: tranziția verde, servicii publice, competitivitate economică.
  • Atragerea de fonduri UE este deja la un nivel mult mai bun decât în guvernările anterioare. Sumele atrase de România din fonduri UE în ultimul an însumează 4,1 mld euro, plus plățile directe în agricultură. Într-un singur an, rata absorbției a crescut de la 32 la 46%.
  • Au fost deblocare sau începute proiecte majore de infrastructură în această guvernare. În sănătate, în acest an au fost încheiate contractele de finanțare pentru cele trei spitale regionale
  • Un ultim exemplu: în acest an s-a deschis un apel de proiecte de 235 milioane de euro pentru rețele inteligente de distribuție a gazelor naturale
  • Criza epidemiologică ne-a arătat că UE și fiecare țară trebuie să se adapteze cât mai repede la procesul de transformare. Resursele financiare pe care le avem trebuie utilizate în mod inteligent, iar România tocmai asta își propune să facă.

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Germania și Franța anunță carantine naționale, cât mai așteptăm pentru noi restricții?

Klaus Iohannis: Aflăm de la buletinele de știri că la noi pandemia e în extindere, dar în realitate lucrurile au fost gestionate bine. Chiar statele de care vorbiți au un număr de cazuri mult mai mare ca noi, chiar raportat la populație. Noi nu ne dorim măsuri drastice. De aceea spun de fiecare dată românilor și autorităților să combată cât mai bine această epidemie. Iar sistemul sanitar să combată, cum am spus ieri, cu extinderea capacităților de îngrijire. Nu ne dorim un lockdown. Deocamdată, situația nu ne duce cu gândul la carantină sau lockdown.

Jurnalist: Cine se face vinovat de creșterea numărului de cazuri? Are guvernul vreo responsabilitate? La începutul pandemiei ați dat vina pe Avocatul Poporului.

Klaus Iohannis: Nu cred că trebuie să căutăm acum vinovați, trebuie să căutăm soluții.

Jurnalist: Rata de infectare în București – diferență foarte mare între zilele de luni, marți și miercuri. Am încercat repetat să obținem informații de la instituții, am fost trimiși la diferite instituții, fără răspuns. În acest caz se impune o mult mai mare transparență?

Klaus Iohannis: Cu siguranță e de dorit să avem aceleași cifre de la toate instituțiile. Voi verifica cifrele. Datele prezintă fluctuații mari de la o zi la alta, pandemia nu se răspândește matematic. Numărul de testări este diferit de la o zi la alta, în week-end e mai mic și apar alte fluctuații. Mă îngrijorează însă numărul de internări și cel de decese. Aici e clar că avem o provocare și în zona de prevenție, dar și în zona spitalicească.

Jurnalist: Președinta Comisiei Europene a cerut statelor membre măsuri îndrăznețe. Ce măsuri ia România pentru salvarea de vieți?

Klaus Iohannis: Aceste măsuri sunt luate de fiecare stat membru. Este adevărat că la nivel european căutăm să ne punem de acord cu aceste măsuri, în special cu închideri/deschideri de granițe, transport, sprijin între sistemele sanitare.

Jurnalist: Am difuzat imagini cu Marcel Ciolacu și alte zece persoane la un restaurant, el și-a cerut scuze. El a acuzat guvernul că a folosit poliția în scopuri politice. A acționat poliția în scop politic? Mai pot fi amânate alegerile?

Klaus Iohannis: Din fericire, în pandemie e PNL la guvernare și împreună cu mine căutăm mpsurile adecvate, proiecte, oportunități pentru a preveni epidemia și a trata bolnavii. Cum ar fi fost cu o guvernare PSD, dacă conducerea PSD nu respecă cele mai elementare norme? Cât de greu e pentru un PSDist să-și pună o mască? Dacă am fi avut un guvern PSD în pandemie ar fi fost foarte rău. În ce privește acuzațiile de poliție politică, e rizibilă. Probabil a fost o persoană care a sesizat și a chemat poliția, care i-a găsit încălcând flagrant normele la care ceilalți români se supun. PSD nu s-a reformat. Am văzut că l-au trimis pe doctorul Rafila să prezinte un program pe sănătate, dar pe ei nu îi interesează asta. Alegerile vor avea loc pe 6 decembrie.

Jurnalist: Principalul criteriu pentru restricții în plan local e rata de infectare. Am realizat o analiză pe date oficiale din care rezultă că județele peste 3 la mie prelucrează mii de teste zilnic, celelalte prelucrează câteva zeci de teste zilnicș. Cât de relevant, eficient e acest criteriu? Nu ar trebui schimbat, dat fiind că unele județe au teste puține și rate mici. Dacă totuși nu cumva e cazul ca guvernul, fie și în campanie, să ia decizia de obligativitate a măștii?

Klaus Iohannis: Acest sistem a fost elaborat de experți recunoscuți de la noi, bazat pe criterii obiective. Putemm să ne întrebăm cât de perfect e, dar nu cred că există sistem perfect. Aceste criterii au reflectat destul de acurat realitatea din teren. Am preluat întrebarea și o voi transmite mai departe la grupul de experți.

Jurnalist: Sunt posibile restricții de circulație pe timp de noapte?

Iohannis: Nu s-a discutat restricționarea circulației pe timp de noapte. Eu cred că petrecerile pe timp de noapte răspândesc pandemia, ele au fost interzise. Aceste restricții nu sunt un joc politic, se propun de către experți și după ce se decide un set, așteptăm o perioadă să vedem ce efect au ele. Noi nu dorim să distrugem viața oamenilor, ci să domolim extinderea pandemiei.

Jurnalist: Îndemnurile dvs. sunt respinse de coronasceptici. Cum îi puteți convinge?

Iohannis: Persoane care nu cred în nimic, în boli, în vaccinuri există perste tot, nu în număr mare, dar e regretabil. E suficient să ne uităm în spitale. Regretabil la numărul mare de decese. Constat că majoritatea românilor respectă normele impuse. Mă revoltă că persoane publice, precum șefii PSD, nu respectă aceste norme. Așa ceva e revoltător. și tuturor celor care nu cred le recomand să întrebe la spitale.

Jurnalist: Prefectul a anunțat că ia în calcul carantinarea unor zone din Capitală. Vi se pare viabilă?

Iohannis: Nu am auzit și nu comentez.

Jurnalist: Veți promulga legea care dă tratament gratuit pe viață victimelor din Colectiv?

Iohannis: Vineri se împlinesc 5 ani de la tragedia de la Colectiv. Exact vineri voi promulga legea despre care ați vorbit.

Jurnalist: De unde va veni vaccinul anunțat de ministrul Sănătății?

Iohannis: Cu toții așteptăm, sunt semnale că vor exista mai multe tipuri de vaccin. Informațiile sunt de tipul că e iminentă realizarea unui vaccin. Informațiile nu sunt încă foarte certe, dar eu cred că putem spera într-un vaccin în lunile următoare.

Jurnalist: Dacă PSD câștigă alegerile, veți numi un premier PSD?

Iohannis: Prima mea opțiune rămâne Ludovic Orban. Eu cred că alegerile vor fi câștigate de PNL. E părerea mea și a sociologilor care fac sondaje. PSD are probabil altă părere.

Jurnalist: Luați în calcul să decretați stare de urgență pentru sărbătorile de iarnă?

Iohannis: Nu am luat în calcul un astfel de demers. Dar nu cred că sărbătorile de iarnă vor fi ca în alți ani, se va putea călători mult mai greu în străinătate. Cred că anul acest ne vom întoarce la sărbătoarea în și cu familia.

Jurnalist: A avut loc dialogul între guvern și Patriarhie? Ar putea avea BOR un alt tip de mesaj?

Klaus Iohannis: Eu cred că e nevoie de aprofundarea dialogului între părți și la o colaborare în interesul românilor, indiferent de religia practică

Jurnalist: Ați fost vreodată acționar, ca primar, la o firmă care a făcut afaceri cu Primăria?

Klaus Iohannis: Nu am fost niciodată acționar.

Jurnalist: Medicul Virgil Musta este și acționar la o clinică privată, care le ia bani oamenilor pentru teste, dar le prelucrează la spitalul de stat. Niciuna dintre instituții nu a făcut public contractul. Care e opinia dvs?

Klaus Iohannis: Dacă există o incompatibilitate, ea trebuie găsită de instituțiile în drept. Dacă aveți probe sau suspiciuni, vă încurajez să le dați mai departe.

XS
SM
MD
LG