Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că va convoca săptămâna viitoare, o şedinţă a CSAT pentru a se discuta despre situaţia tensionată din Marea Neagră.
„Voi convoca, pe săptămâna viitoare o şedinţă a CSAT dedicată special acestei zone de tensiune din Marea Neagră şi acumulării de trupe pe graniţa de est a Ucrainei”, a declarat, joi, Klaus Iohannis, după ce a vizitat Delta Văcărești din Capitală.
Preşedintele a precizat că „situaţia este îngrijorătoare”, iar autorităţile urmăresc îndeaproape situaţia din zonă.
„Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre cu accent special pe zona de graniţă de est a Ucrainei. Noi urmărim cu foarte mare atenţie aceste lucruri. Să nu îşi imagineze cineva că noi stăm şi aşteptăm informaţii de la alţii. Noi dăm informaţii altora, fiindcă avem servicii foarte performante pe această zonă. Am avut mai multe discuţii cu ministrul Apărării şi cu alţi conducători de servicii specializate, cunoaştem foarte bine situaţia din teren şi tensiunile care se creează acolo ne preocupă foarte mult. Suntem extrem de îngrijoraţi. Însă situaţia este una care trebuie extrem de atent evaluată, nu doar militar şi securitar, ci şi diplomatic. Şi acest lucru îl facem", a precizat preşedintele Klaus Iohannis.
„Vreau să îi asigur pe români că noi suntem pe fază”, a mai afirmat şeful statului.
Președintele a mai spus că vorbește foarte des cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu despre ce se întâmplă în vecinătatea României și aceste discuții sunt foarte bune.
Pe de altă parte, ministrul Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri seară, că România nu este ameninţată direct de evoluţia situaţiei de la Marea Neagră, care însă trebuie detensionată.
„Este, fără îndoială, o situație care ne preocupă. Este o situație față de care noi ne-am exprimat îngrijorarea și am avut câteva ocazii bune, ca să spun așa, pentru a discuta împreună atât cu aliații din NATO, săptămâna trecută, când am participat la o reuniune ministerială comună, în premieră, la NATO, miniștri de externe și miniștri ai apărării, și pe de altă parte la Uniunea Europeană, pentru că luni am avut consiliul de afaceri externe la care a participat ca invitat ministrul de externe al Ucrainei pe care, de altfel, îl voi avea și eu ca invitat în această săptămână, vineri. În același timp, am avut și o dezbatere pe fond între miniștrii de externe europeni cu privire la situația din Ucraina”, a declarat Bogdan Aurescu miercuri seară la Digi 24.
Mișcările de trupe ale Rusiei din Peninsula Crimeea și de la granița cu Ucraina au îngrijorat lumea occidentală, mulți analiști au spus că reprezintă o provocare pentru ca NATO să răspundă cu propriile sale trupe. Recent, ministrul german al Apărării a declarat că Rusia generează o ameninţare „concretă şi imediată” pentru securitatea Europei.
În urmă cu o săptămână, Rusia a trimis 15 nave de război în Marea Neagră pentru manevre, aceste nave au trecut prin Strâmtoarea Kerci din Peninsula Crimeea. Oficialii ruși nu au spus cât vor vor dura exerciţiile.