Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: Guvernul va repara legile justiției prin proiecte de lege trimise în Parlament


Președintele Iohannis a anunțat, la finalul consultărilor cu premierul Ludovic Orban de la Palatul Cotroceni, că în următoarele săptămâni Guvernul va veni în Parlament cu proiecte de legi pentru modificarea legilor justiției.

În contextul ultimelor dezvăluiri făcute de Tudorel Toader care a vorbit despre presiuni care erau făcute asupra lui pe vremea când conducea Ministerul Justiției pentru a modifica codurile penale sau a da amnistie și grațiere, Klaus Iohannis a reluat atacurile la adresa PSD pentru atacul dat asupra justiției în cei aproape 3 ani de guvernare.

”PSD a încercat să pună piciorul pe justiție. Faptul că au început acum să-și plătească polițe, e o chestiune care ține de cancan. Aceste legi ale justiției trebuie reparate și asta a fost discuția cu premierul. E nevoie de un pas hotărât și curajos”, a anunțat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis:

 • Am avut o ședință cu premierul Orban și ne-am concentrat pe fondurile europene și legile justiției
 • Este în discuție o propunere a Comisiei Europene pe care noi o găsim bună
 • Vom beneficia și noi de mai multe fonduri europene decât era inițial în plan
 • Avem un proiect prin care României i se alocă fonduri importante
 • Acest proiect nu este definitiv, va fi negociat între liderii statelor și în parlamentele naționale
 • Vom investi bani în proiecte foarte importante pentru România
 • Vom investi în autostrăzi, linii de cale ferată, proiecte de energie regenerabilă
 • A doua chestiune - legile justiției
 • În spațiul public a început o discuție ciudată în PSD și între PSD și acoliții PSD unde se plătesc poliție
 • Au fost dezvăluiri de când PSD a atacat virulent justiția și legile justiției
 • Din fericire am reușit să oprim unele din aceste atacuri
 • Eu am reușit să duc legile la CCR, parlamentul – în special PNL și alte partide democratice au reușit să oprească
 • PSD a încercat să pună piciorul pe justiție
 • PSD este partidul care încearcă și a încercat să înfrângă independența justiției
 • Faptul că au început acum să-și plătească polițe, e o chestiune care ține de cancan
 • Aceste legi ale justiției trebuie reparate și asta e discuția pe care am avut-o cu premierul
 • Guvernul va veni cu inițiativă legislativă pentru a repara legile justiției
 • Trebuie să ducem la bun sfârșit ce am început cu un an de zile în urmă la referendum
 • În săptămânile viitoare vor avea loc consultări
 • Guvernul va lucra la proiecte de legi și vor fi înaintate Parlamentului

***

Fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader a vorbit într-un interviu acordat lui Ion Cristoiu despre presiunile PSD pentru mutilarea legislaţiei penale.

Întrebat dacă fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost cel care îşi dorea cu adevărat aceste modificări, Toader a explicat că i s-a cerut „insistent” să promoveze OUG pentru modificarea Codului Penal. „O dată am avut o întrevedere de patru ore şi jumătate, la vârful vârfului”, a dezvăluit Toader, citat de Adevărul.

Ălea două decizii ale CCR vizând Codurile Penale, Codul de Procedură Penală, care au declarat multe soluţii neconstuţionale în controlul aprior, deci înainte de a intra legea în vigoare, deci niciuna din soluţiile acelea nu au plecat de la ministerul Justiţiei. Au plecat din alte centre din astea sau din comisia specială, chiar din Parlament”, a declarat fostul ministru reluând o declarație mai veche privind „centrele de reflecție”.

Toader spune că lui şi premierului de atunci, Viorica Dăncilă, i s-ar fi cerut „insistent” să promoveze o Ordonanţă de Urgenţă pentur modificarea Codului Penal. „Acum cu privire la conţinutul legii, eu aş spune doar aşa. Mi s-a cerut insistent, de foarte multe ori. O dată am avut o întrevedere de patru ore şi jumătate, la vârful vârfului. Eram patru din ţara asta, din care era şi doamna prim-ministru şi ni se cerea să promovez OUG pentru modificarea Codului Penal Procedură Penală. Cu ce rămăsese de la CCR, inclusiv propunerile plecare de la ministerul Justiţiei în acord cu deciziile Curţii. Şi eu atunci am stat patru ore jumate. Era o zi care veneam din străinătate, eram obosit. Dar era un soi de oboseală care te întăreşte. Patru ore am stat, am ascultat şi argumentul meu a fost forte, să spunem. „Care este urgenţa ca să modifici Codul Penal prin OUG, să reduci termenul de prescripţie?” Pentru că eu am fost judecător 10 ani de zile. Am contribuit oarecum la cristalizarea celor 4 criterii după care se măsoară urgenţa unei OUG şi nu era niciuna. Aţi început în Parlament. Aveţi în Parlament procedură accelerată de urgenţă, finalizaţi în Parlament nu la Guvern. Sigur, eu ştiam că în momentul ăla eu mi-am semnat plecarea din Guvern, dar ea era inevitabilă. Să vă mai zic ceva, încerc o formulare prudentă. Veneau proiecte din astea, tot felul de sugestii, iniţiative”, a mai declarat Tudorel Toader.

Viorica Dăncilă a confirmat dezvăluirile făcute de Tudorel Toader în legătură cu presiunile exercitate de Liviu Dragnea pentru a scăpa de puşcărie. Viorica Dăncilă spune că întâlnirea pe tema amnistiei şi graţierii a avut loc la sediul PSD din Băneasa, unde Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au susţinut varianta ordonanţei de urgenţă. ”Eu mai mult am ascultat”, spune Dăncilă.

”Da, a avut loc acea întâlnire în patru, la sediul PSD din Băneasa. Au fost prezenţi Dragnea, Tăriceanu, Tudorel Toader şi eu, în calitate de premier. Îmi amintesc perfect că domnului Tudorel Toder i s-a solicitat amnistie şi graţiere. Domnul Dragnea şi Tăriceanu au susţinut varianta ordonanţei de urgenţă privind amnistia şi graţierea. A fost o discuţie foarte aplicată, în termeni juridici, între domnii Dragnea, Tăriceanu şi Tudorel Toader. Eu mai mult am ascultat. Fiind premier, nu puteam să iau o decizie fără un act venit din partea Ministerulul de Justiţie. Trebuia să am un act normativ şi nu l-am avut”, a declarat Viorica Dăncilă.

Întrebată dacă discuţia s-a terminat cu o concluzie, în care Tudorel Toader fie să refuze, fie să accepte propunerea lui Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă a răspuns: ”Nu. Întâlnirea din Băneasa nu s-a terminat cu o concluzie clară. Urma să mai aibă loc alte întâlniri”.

Pe 18 aprilie 2019, Dăncilă i-a cerut demisia lui Tudorel Toader după ce a Comitetul Executiv al PSD i-a retras sprijinul politic pentru că a refuzat să iniţieze ordonanţa salvatoare. Tudorel Toader și-a publicat demisia pe pagina sa de Facebook.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG