PSD urmează să decidă la ședința Comitetului Executiv de marți dacă va emite o ordonanță de urgență privind contestația în anulare sau unifică mai multe norme legale în ordonanță, astfel ca dosarele gata judecate să poată fi redeschise sau prescrise, au declarat, pentru Europa Liberă, surse politice convergente – din arcul guvernamental și din Parlament. Sunt trei chestiuni aflate în discuție.
Contestație în anulare pentru completurile de cinci judecători, revizuirea pentru dosarele cu probe de la SRI, reducerea prescripției
Este vorba despre procedura de adoptare a ordonanței de urgență pentru contestația în anulare, propusă de Tudorel Toader și susținută de premierul Viorica Dăncilă. Aici, lucrurile sunt decise – se prelungește termenul până la care se poate depune contestația în anulare. Procedura există, este prevăzută de Codul de procedură penală, însă PSD dorește să modifice termenul de la 30 de zile la cinci ani.
Comisia Europeană i-a cerut Vioricăi Dăncilă să nu aprobe o astfel de ordonanță, iar în PSD se discută acum despre formula care să fie folosită pentru ca această cale extraordinară de atac să nu iasă din uzanțele UE. Astfel, potrivit unor surse apropiate cercului de decizie din PSD, ordonanța ar urma să prevadă sintagma „la cerere”, cu alte cuvinte, doar cei care doresc să invoce constituirea nelegală, așa cum a considerat-o CCR, a completurilor de cinci judecători să poată face apel la ea. ”Unii dintre cei condamnați definitiv și-au ispășit deja pedeapsa, alții au murit între timp, (este cazul deputatului PSD Ion Stan – n.r), așa că nu se va putea spune că ordonanța se aplică unui grup mare de persoane, așa cum au venit criticile Bruxelles-ul”, au arătat sursele citate.
O altă problemă pe care o discută forurile de conducere ale PSD este dacă această ordonanță de urgență se va referi și la alte portițe de scăpare pentru cei cu dosare de corupție.
Este vorba despre reducerea termenului de prescripție, care a fost prevăzut între modificările din vara trecută ale Codurilor Penale. Dintre modificări, cea referitoare la reducerea prescripțiilor a trecut de Curtea Constituțională, însă nu poate intra în vigoare de vreme ce întregul pachet legislativ al codurilor așteaptă să fie armonizat cu deciziile CCR și, eventual, sesizările ulterioare la Curtea Constituțională. Surse parlamentare susțin că grupul PSD din Senat așteaptă o decizie de la partid. Articolele care au trecut de CCR din Codurile penale intră în dezbaterea parlamentară pentru armonizare sau vor fi adoptate prin ordonanță de urgență, pentru a fi aplicate cât mai curând? Este dilema asupra căreia se discută acum în PSD.
Din perspectiva parlamentarilor, inclusiv cei ai opoziției, discuția despre armonizarea Codurilor penale cu deciziile CCR ar trebui să se discute în Legislativ.
Nu în ultimul rând, la nivelul PSD, se mai discută și despre introducerea în ordonanța propusă de Tudorel Toader a unei alte căi de atac a proceselor cu decizie definitivă. Este vorba despre revizuire, așa cum este denumită și această cale extraordinară de atac, care este și ea prevăzută de Codul de procedură penală. Contestația în anulare ar urma să se refere la completurile de judecată, iar revizuirea, la excluderea probelor considerate nelegale prin decizia CCR referitoare la probele din dosare provenite de la SRI – înregistrări și filaje. Parlamentari din opoziție, ca și cei ai puterii au atras atenția că decizia CCR pe Legea desecretizării protocoalelor Justiție-SRI se referă doar la procedură, nu la fond. Legea fusese adoptată cu viteză de laser în vară de ambele camere și a fost inițiată de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Ea prevede nu doar desecretizarea protocoalelor, ci și revizuirea proceselor care au avut probe de la SRI, culese în baza acestor protocoale. Astfel, susțin cei de la PSD, se poate introduce această cale de atac, referitoare la probe, în ordonanța lui Tudorel Toader care invocă nelegalitatea alcătuirii completelor de cinci judecători.
Practic, în toată această perioadă în care agenda publică a fost ocupată de bugetul de stat, care ar putea fi întors în Parlament de la promulgare, coaliția aflată la guvernare a pregătit redactarea Ordonanței lui Tudorel Toader. Se pare că există un colectiv la PSD, nu la Ministerul Justiției, care redactează în mai multe variante textul ordonanței. Din acest colectiv ar face parte parlamentari PSD, Tudorel Toader, care au consultanță din partea unor magistrați, unul dintre numele invocate fiind cel al lui Toni Neacșu, cu dosar de corupție.