Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: „Minciunile” din bugetul PSD


Șeful statului a trimis bugetul pe 2019 la Curtea Constituțională

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu promulgă bugetul pentru 2019, considerându-l „bugetul rușinii naționale” și că va sesiza Curtea Constituțională invocând și motive de neconstituționalitate.

UPDATE: Curtea Constituțională a anunțat că va discuta sesizarea președintelui Klaus Iohannis pe 6 martie.

„Există din păcate și aspecte de neconstituționalitate în acest buget. Bugetul rușinii naționale nu doar că pune în pericol economia națională, dar nu se respectă obligații asumate de România, față de UE, din care facem parte, se încalcă unele drepturi fundamentale, s-a ignorat rolul Consiliului Fiscal, se aduce atingere principiului descentralizării și subsidiarității”, a explicat șeful statului de ce trimite bugetul la Curtea Constituțională.

Șeful statului a găsit și o explicație pentru faptul că guvernarea PSD a întârziat atât de mult bugetul, care ar fi trebuit să fie gata la jumătatea lunii noiembrie.

„Ei l-au numit bugetul investiției – și asta este prima mare minciună din buget. Toată lumea s-a întrebat de ce a întârziat PSD bugetul trei luni de zile (...) Păi vă spun eu de ce: ei nu vor să se realizeze investițiile pentru că nu au bani”, a spus președintele.

În acest sens, șeful statului a exemplul spitalelor regionale, care, la trei ani de guvernare PSD, încă nu există.

„Acum câteva zile, ministrul PSD, întrebat cum e cu spitalele regionale, mult discutatele, promisele spitale regionale, răspuns stupefiant. Zicea ministrul PSD: avem bani pentru proiectare. Auzi, în al treilea an de guvernare, au bani ptentru proiectare. Păi, ăștia nici nu vor sa realizeze spitalele, nu vor sa realizeze investiții publice. Promit și nu fac!”, a spus șeful statului.

Președintele a mai amintit totodată și de sumele „imense” care au fost alocate pentru partidele parlamentare – 270 de milioane de lei, din care 150 de milioane de lei sunt alocate către PSD, fapt care demonstrează că „dacă e despre ei, au de unde”.

În plus, șeful statului a spus că „victima sigură a acestui buget este cu siguranță administrația locală”, fiindcă prin bugetul pe 2019, comunitățile locale primesc cu un miliard de lei mai puțin față de anul anterior.

Klaus Iohannis a atras atenția că „Guvernarea PSD a eșuat” fiindcă „în spitale sunt probleme peste probleme, educația este subfinanțată, economia României este bulversată, mai ales dupa OUG 114 dată în mare taină la sfârșitul anului trecut, de autostrăzi nici nu poate fi vorba”.

Președintele a mai criticat din nou și „asaltul” PSD asupra justiției și a statului de drept.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis nu a mai făcut nicio referire la tăierea bugetelor serviciilor, deși a criticat această situație acum două săptămâni.

Replicile reprezentanților coaliției aflate la guvernare nu s-au lăsat așteptate. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, l-a acuzat pe președinte că duce o politică de „șicanare” și de blocare a activității Guvernului.

În ceea ce privește observația președintelui privind finanțarea partidelor politice, șeful Senatului a catalogat-o ca fiind demagogică și populistă. El a explicat că, de fapt, sunt alocați bani mai mulți pentru partide pentru că astfel se poate stopa fenomenul corupției legat de finanțarea partidelor.

„România s-a confruntat cu o componentă de coruptie legată de partide care au recurs la formule de finantare care puteau fi socotite în afara legii. Din acest motiv, au existat procese legate de finanțarea partidelor. Cred că soluția pe care o practică și celelalte state democratice din UE, de a finanța partide, care până la urmă sunt niste instituții democratice, este o soluție bună, tocmai pentru a nu mai exista aceste canale care aduc corupție, trafic de influență, grupuri de influență care își promovează interesele”, a spus liderul ALDE.

Premierul Viorica Dăncilă i-a solicitat președintelui Iohannis, marți, după ședința de Guvern în care a fost adoptat OUG privind majorarea alocațiilor, să promulge rapid bugetul și să renunțe la „retorica de campanie electorală”.

Bugetul, ajuns miercuri la Cotroceni, a fost dur criticat de președinte, prin vocea purtătorului său de cuvânt, care a transmis că bugetul este unul nesustenabil, cu cifre nerealiste, făcut pentru „camarila de partid”.

Bugetul rămâne astfel la mâna judecătorilor de la Curtea Constituțională. Totodată președintele a trimis la CCR și Legea plafoanelor, modificată pe ultima sută de metri, pentru a putea include majorarea alocațiilor pentru copii.

Dacă bugetul nu va intra în vigoare până la 1 martie, mărirea alocațiilor pentru copii va fi amânată, fiindcă în proiectul ordonanței de urgență este menționat că actul normativ intră în vigoare în luna următoare aprobării bugetului.

Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat, pentru Digi 24, că, până în prezent CCR nu a admis o sesizare de neconstituționalitate privind legea bugetului.

Șeful CCR a precizat că în cazul în care Curtea va sesiza elemente de neconstituționalitate, o va retrimite la Parlament, unde vor trebui reluate dezbaterile astfel încât bugetul să fie în acord cu decizia CCR.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG