Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: Ne îndreptăm spre un guvern minoritar PNL. Luni sau marți voi desemna primul ministru


Klaus Iohannis- Discussions over the new government
Klaus Iohannis- Discussions over the new government

Președintele Iohannis a precizat că după întâlnirea cu partidele că e nevoie să se” instaleze urgent un guvern de tranziție”, pe o perioadă relativ scurtă. ”Orice zi în plus cu acest guvern pesedist e o zi piedută pentru România”.

Klaus Iohannis a spus clar că nu vor fi tăieri de pensii și salarii, guvernul va fi unul politic, iar premierul va fi desemnat cel mai probabil luni sau marți după o nouă rundă de întâlniri cu partidele, într-o formulă mai restrânsă de data aceasta.

Declarații președintele Klaus Iohannis

  • PSD a confirmat că nu a înțeles nimic, au lipsit de la consultări, au lipsit nemotivat, au chiulit
  • Prefer un guvern politic și nu voi căuta altă soluție decât un partid politic. PNL a spus că e dispus să preia guvernarea, iar celelalte partide, toate, au spus că vor sprijini, într-o formă sau alta, un astfel de guvern.
  • Ne îndreptăm spre un guvern PNL sau în jurul PNL.
  • Avem nevoie de un guvern care să asigure corectitudinea alegerilor prezidențiale, care să pregătească bugetul. Avetizez PSD să nu cheltuie banii românii.
  • E nevoie de un guvern care să repare ce a făcut PSD
  • Nu vor exista tăieri de salarii și pensii, spun asta pentru a contrazice o afirmație mincinoasă a PSD.
  • Consultările vor continua luni și marti într-o formulă mai restrânsă.
  • Intenționez să fac repede o desemnare de prim- ministru, luni sau marți. Nu voi desemna un personaj din PSD.
  • În spațiul public e o discuție despre alegerile anticipate, personal sunt pentru anticipate, dar după prezidențiale.
  • Constituția nu favorizează anticipatele, se realizează foarte greu și numai cu acordul unei majorități solide în parlament. Astfel de condiții se întrunesc greu și sunt dispus să mă implic după prezidențiale într-o discuție onestă cu partidele.
  • Președintele Iohannis a repetat că e nevoie urgent de un guvern.

La finalul consultărilor de la Cotroceni, partidele, cu excepția PSD care nu a venit la discuții, și-au prezentat opțiunile pentru un viitor guvern.

PNL a pledat pentru alegeri anticipate, dar a spus că e dispus să facă un guvern minoritar, al cărei președinte să fie Ludovic Orban. Surse liberale au declarat pentru Europa Liberă că desemnarea lui Orban ca premier este aproape certă, la începutul săptămânii viitoare urmând să fie puse la punct detaliile.

USR (Dan Barna)- și- susținut poziția anterioară, cea a necesității alegerilor anticipate, dar a declarat că e disponibil să susțină din parlament un guvern minoritar PNL, condiționat însă de câteva măsuri prioritare. Acestea sunt: alegeri pentru primari în două tururi, abrogarea recursului compensatoriu, a OUG 114, fără penali în funcții publice, desființarea Secției speciale.

UDMR- Kelemen Hunor- a susținut ideea unui guvern în cel mai scurt timp și a declarat că va sprijini în parlament un guvern PNL, dar s-a opus ideii alegerilor anticipate.

PMP- Eugen Tomac- va susține în parlament un guvern PNL, dar a transmis că ar putea fi luat în calcul și un premier de la PMP. Nu ar avea nimic împotriva anticipatelor, dar le consideră greu fezabile.

Pro România- Daniel Constantin- nu s-a luat încă decizie în ce privește colaborarea cu PSD. Corina Crețu a fost propusă drept comisar european. Sunt împotriva anticipatelor, dar ar fi de acord dacă se semnează un acord politic în acest sens. Victor Ponta nu a participat la consultări.

XS
SM
MD
LG