Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: Nu vom avea un guvern PSD! Nu sunt dispus să intru într-un joc populist, ordinar, făcut de PSD


Președintele Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis este convins că România nu va avea un guvern PSD după moțiunea de cenzură anunțată miercuri de liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

„Părerea mea este că e neavenită politic. Dacă trece, vom vedea când se votează. Nu sunt dispus să intru într-un joc populist ordinar al PSD care vrea să arate că are foarte mulți parlamentari.”

Președintele spune că demersul PSD de a iniția obsesiv moțiuni de cenzură este unul populist, mai ales în condițiile în care mai sunt câteva luni până la alegeri, pentru a convinge că ar fi capabil să gestioneze criza creată de pandemia de coronavirus.

Atunci când a fost înlăturat guvernul PSD, din fericire, toată lumea a știut că avem un guvern minoritar până la alegeri. Dacă la început toată lumea a înțeles că cineva trebuie să guvernze, în scurt timp PSD a făcut o pasiune din a depune moțiuni trebuie, nu trebuie. Nu trebuie, e un demers strict populist. Mai sunt câteva luni până la alegeri. Probabil PSD vrea să convingă că se opune unui guvern care gestionează criza, care pregătește alegerile. Vom urmări cu mare atenție dacă trece sau nu trece. Eu nu-mi doresc să treacă moțiunea”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri, la Cotroceni.

El spune că moțiunea este „neavenită politic” și că nu este dispus să intre în jocul „populist, ordinar” făcut de PSD.

Haideți să vedem mai întâi moțiunea. Părerea mea este că e neavenită politic. Dacă trece, vom vedea când se votează. Nu sunt dispus să intru într-un joc populist ordinar al PSD, care vrea să arate că are foarte mulți parlamentari. PSD nu a venit cu nicio soluție și nicio abordare serioasă. Însă sunt ahtiați după putere și știm că suferă că nu mai sunt conectați la resursele bugetare. Dar dacă vor să facă așa ceva, pentru România nu este bine.”

Pe de altă parte, președintele a respins „racolările” făcute de PNL în rândul primarilor PSD, despre care a spus că nu le vede „cu ochi buni” și a respins posibilitatea creării vreunui guvern de uniune națională.

Pot să vă spun franc: nu văd cu ochi buni aceste racolări. Simplu. Eu am fost dintotdeauna împotriva traseismului. E o boală gravă a politicii românești. Eu nu mi-am schimbat opinia. Coaliții post-moțiune: întâi să vedem moțiunea, apoi votul pe moțiune, să facem consultări și în mod sigur nu vom avea guvern PSD.”

Iohannis a criticat și lipsa de responsabilitate a majorității PSD care a respins în parlament ordonanța de urgență a guvernului privind majorarea etapizată a alocațiilor.

Se vede o totală lipsă de responsabilitate la Parlament, la PSD. În România normală orice parlamentar caută să se implice pentru binele cetățeneaului. PSD încearcă să complice problemele și să creeze noi și noi probleme care altfel nu ar fi existat. Și eu ,și Guvernul vrem să creștem alocațiile, dar trebuie să existe și bani. Guvernul a venit cu o creștere etapizată, totuși. PSD nu are treabă cu România, românii, bugetul public, ci cu propriile manevre electoraliste.”

PSD depune moțiunea pe 17 august, cu doar câteva zile înainte de congres

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, miercuri în Parlament, că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va fi depusă pe 17 august.

În discursul din plen, Marcel Ciolacu a acuzat guvernarea liberală că a distrus economia, „a vămuit sănătatea românilor” și nu a făcut nimic pentru deschiderea școlilor în siguranță, iar acum a pasat responsabilitatea pe primari și directorii de școli.

”Care e strategia ca după alegeri să nu avem un val de înmormântări? Cum îi veți încuraja pe români să iasă la vot, cum vor vota pacienții cu COVID, cum veți putea face din școli secții de vot, cum se va desfășura exact procesul de votare? Cum vor fi aleși președinții de Consilii Județene sau primarul Capitalei dacă o localitate sau un sector sunt în carantină? Trebuie să vă asumați clar și răspicat organizarea alegerilor locale în condiții de siguranță și trebuie să le spuneți românilor cum vor merge în siguranță la școală copiii”, a spus Marcel Ciolacu în plenul parlamentului.

Ciolacu este lider interimar al PSD și are nevoie, potrivit, analiștilor politici de această mișcare de forță pentru a-și securiza mandatul în fruntea social-democraților în contextul în care este contracandidat de Orlando Teodorovici.

Marcel Ciolacu și Gabriela Firea au spus că au propunere de premier ”de nerefuzat”.

XS
SM
MD
LG