Linkuri accesibilitate

Iohannis, reclamat din nou la CNCD de un ONG înființat de UDMR


Președintele Klaus Iohannis

Ultimele referiri la înțelegerea dintre PSD și UDMR pentru autonomia ținutului secuiesc i-au adus președintelui României, Klaus Iohannis, încă o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, făcută de un ONG înființat de UDMR, anunță site-ul szekelyhon.ro.

Asociația, care poartă numele unui om politic maghiar, Mikó Imre, i-a mai făcut președintelui o plângere la CNCD, alături de PSD soldată cu o amendă de 5.000 de lei pe care președintele a contestat-o în instanță.

Și de astă dată șeful statului este acuzat că a făcut declarații discriminatorii la adresa etnicilor maghiari din România și la adresa liderilor UDMR, anunță site-ul szekelyhon.ro.

Paragraful care a deranjat asociația amintită din ultimul discurs al președintelui Klaus Iohanis:

„Guvernul și-a făcut treaba, Președintele și-a făcut treaba, autoritățile și-au făcut treaba. Și atunci PSD a căutat soluții pentru PSD, nu pentru români. Din păcate, trebuie să recunoaștem, PSD controlează încă majorități în Parlamentul României, PSD împreună cu alții cu care pactizează, de exemplu cu UDMR – să nu uităm recenta fază când PSD a încercat să treacă pe șest o inițiativă a UDMR-ului, să dea autonomie așa-zisei secuimi și altele – și atunci PSD a acționat acolo unde are încă putere în Parlament. Au făcut harcea-parcea puțina legislație pe care am avut-o pentru a gestiona această pandemie.

Asociația scrie în textul sesizării, consultată de G4Media.ro că „domnul Președinte prin rostirea acestor declarații acuzatoare la adresa UDMR devine recidivist, având în vedere recentele afirmații făcute cu ocazia adoptării tacite de către Camera Deputaților, al proiectului prvind Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc, în urma cărora a și primit amenda de 5000 de lei”.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis sancționarea președintelui Iohannis cu 5.000 de lei pentru „discriminare și încălcarea dreptului la demnitate pe criteriul de apartenență etnică/națională" prin afirmațiile despre proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc când a vorbit de un troc PSD - UDMR „pentru a da Ardealul ungurilor".

Klaus Iohannis a acuzat PSD pe 29 aprilie că a făcut o înțelegere cu UDMR pentru a trece tacit prin Camera Deputaților proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc.

„​În timp ce noi ne luptăm cu pandemia de coronavirus, ne luptăm pentru viețile românilor, PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor", a acuzat președintele Iohannis.

Șeful statului a subliniat că nu va accepta un astfel de proiect de lege cât el va fi președinte.

Jo napot kívanok, Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta în schimbul acestei înțelegeri?", a încheiat Klaus Iohannis.

Declarația președintelui a fost făcută după ce un proiect de lege care prevede că limba maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice din Ținutul Secuiesc care va deveni regiune autonomă cu personalitate juridică în România a fost adoptat tacit de Camera Deputaților pe 28 aprilie. Proiectul a căzut, ulterior, la vot în Senat, cameră decizională.

În iunie curent, Asociația pentru protecția drepturilor minoritare Miko Imre și PSD au depus o sesizare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării împotriva președintelui Klaus Iohannis pe motiv că a făcut afirmații discriminatorii la adresa etnicilor maghiari în discursul susținut de la Cotroceni.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG