Linkuri accesibilitate

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, la București: Vom sprijini militar Ucraina cât va fi nevoie


Cancelarul german Olaf Scholz a declarat la Cotroceni că Germania este alături de România în chestiunea spațiului Schengen.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat la Cotroceni că Germania este alături de România în chestiunea spațiului Schengen.

România și Germania vor sprijini militar Ucraina cât va fi nevoie, a spus cancelarul german Olaf Scholz la București, după o întâlnire cu președintele român Klaus Iohannis.

„Este bine să avem un partener ca România pe care ne putem baza. Germania se află ferm de partea României. Aceasta înseamnă și ca România să obțină aderarea la Schengen anul acesta”, a spus Olaf Scholz.

Cancelarul german a spus că acest parteneriat este valabil și pentru atitudinea celor două țări împotriva agresiunii ruse în Ucraina.

„Vom sprijini militar Ucraina cât va fi nevoie. Doresc să-mi exprim recunoștința pentru preluarea de către România a numeroși refugiați ucraineni”, a spus Olaf Scholz.

Cancelarul german a spus că schimburile comerciale dintre cele două țări sunt la un nou record. „Avem multe puncte în comun în privința temelor cheie”.

Scholz a mai spus că există o minoritatea germană din România, dar și o comunitatea românească din ce în ce mai mare în Germania și de aceea sunt importante punți între țările cele două țări.

Președintele Klaus Iohannis a spus, la rândul lui, că Germania nu este doar cel mai important partener economic, ci și un aliat de încredere, iar una din principalele teme de discuție a fost despre războiul din Ucraina.

„Am prezentat sprijinul multidimensional acordat Ucrainei, în diferite domenii, inclusiv prin facilitarea tranzitului de cereale, precum şi măsurile pe care noi le-am luat în sprijinul celor peste 3,8 milioane de refugiaţi ucraineni care ne-au trecut graniţa şi al celor peste 110.000 dintre aceştia care au decis să rămână în România”.

„Este crucial ca toate aceste eforturi să continuie cât timp este nevoie, atât din partea UE, cât și a statelor membre”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele Iohannis declarat că Germania și România au o viziune comună cu privire la extinderea UE.

„Împărtășim o viziune comună și spre extinderea spre Est a UE, pentru Republica Moldova și Ucraina”, a spus Klaus Iohannis.

Trilaterala cu Iohannis- Scholz- Maia Sandu

După întâlnirea de la Klaus Iohannis, cancelarul german va avea şi o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă, iar la Palatul Victoria va avea loc o întâlnire a celor două delegaţii guvernamentale.

După întrevederea cu prim-ministrul Ciucă, cancelarul Scholz și președintele Iohannis se vor întâlni cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru o discuție comună. În cadrul acesteia se vor aborda aspecte cu privire la susținerea în continuare a Republicii Moldova.

După întâlnirile de la Cotroceni și Palatul Victoriei, cancelarul Scholz va purta un dialog și cu președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu.

Apoi, cancelarul Scholz se va întâlni și cu reprezentanți ai minorității germane din România.

Cristian Diaconescu: România nu are cum să lipseacă din proiectul pentru securitatea Flancului Estic

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, spune pentru Europa Liberă că vizita cancelarului Olaf Scholz este foarte importantă pentru că până acum Germania a avut „o oarecare prudență în implicarea politică și strategică”.

„Cancelarul Merkel a așteptat cinci ani până să facă o vizită oficială în România. O upgradare în acest moment a relațiilor dintre România și Germania, în contextul crizei ucrainene, este absolut normală, naturală și necesară, inclusiv în ceea ce privește securitatea statului german și a centrului Europei. Iar România nu are cum să lipsească dintr-un astfel de proiect”, a spus Cristian Diaconescu.

Fostul ministru spune că vizita e importantă și din punct de vedere economic: „Germania e unul dintre cei mai mari investitori in România. Sunt schimburi economice de 37 de miliarde de euro”.

Diaconescu afirmă că prezența Maiei Sandu este și ea importantă în contextul crizei energetice provocate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

„În legătură cu Republica Moldova situația este mult mai complicată. Problema energiei este clar un domeniu la care Chișinăul este extrem de interesant, iar energia și securitatea în acest punct interferează, având în vedere tipul de război pe care Rusia îl exercită”.

Trilaterala de la București este importantă și pentru ajutorarea viitoare a Republicii Moldovei, după cum spune Cristian Diaconescu.

„Este o foarte bună relaționare prin faptul că la București are loc această trilaterală, pentru că Germania și România au mai ajutat direct Rep Moldova, însă în acest moment sunt destul de puține promisiuni făcute la conferința donatorilor europeni privind Republica Moldova, iar Germania are un cuvânt greu de spus”.

„Flancul Estic al NATO și UE trebuie să aibă în vedere și interesele de securitate ale României și Republicii Moldova, orice fisură din această perspectivă se resimte în tot spațiul euro-atlantic”, a mai spus fostul ministru.

XS
SM
MD
LG