Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis se va implica pentru a promova alegerile anticipate. Subiectul va fi discutat cu premierul Orban


Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban vor avea o întâlnire, la ora 11.00

Președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Ludovic Orban vor discuta vineri, la Palatul Cotroceni, despre posibilitatea declanșării alegerilor anticipate și alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Eu cred că sunt posibile și mă voi implica pentru a promova conceptul de alegeri anticipate. Da, îmi doresc alegeri anticipate”, a declarat președintele Iohannis în conferința de presă susținută joi seara.

Președintele Iohannis a spus că nu a discutat încă varianta ca Guvernul să-și depună mandatul în lipsa unei moțiuni de cenzură, dar că va aborda acest subiect la întâlnirea pe care o va avea cu Ludovic Orban.

Întrebat dacă consideră că premierul este la fel de determinat cu privire la alegerile anticipate, Klaus Iohannis a spus: „Domnul Orban, din câte știu eu, își dorește alegeri anticipate, așa cum le doresc și eu”.

Președintele a reiterat că este foarte mulțumit de activitatea premierului Orban, că este „în acest moment cea mai bună soluție de premier” și că își dorește să continue în această funcție. La insistențele jurnaliștilor privind o desemnare a lui Ludovic Orban ca primă opțiune pentru funcția de premier după eventuale alegeri anticipate, președintele nu a mai răspuns.

Ludovic Orban a anunțat luni, după ședința Biroului Executiv al PNL, că, împreună cu vicepremierul Raluca Turcan și cu secretarul general al PNL, Robert Sighiartău, va face parte din comisia care va investiga „posibilitățile reale de organizare a alegerilor anticipate”.

Ludovic Orban a declarat din nou că PNL este în favoarea alegerilor anticipate și că cei trei vor avea „discuții exploratorii” cu partenerii politici pe acest subiect.

Întrebat dacă este dispus să își depună mandatul de premier dacă președintele Klaus Iohannis și PNL vor decide că este nevoie de alegeri anticipate, Orban a spus că va apela la „cea mai eficientă procedură” în cazul în care comisia PNL va considera că sunt „benefice și posibile”.

Asumarea răspunderii pe alegeri locale în două tururi?

Eu îmi doresc alegeri în două tururi pentru primari și o să încurajez Guvernul să găsească cea mai rapidă și cea mai bună cale pentru a legifera în acest sens”, a spus președintele Iohannis în conferința de presă susținută joi seara.

Întrebat dacă o să îi transmită premierului Orban să insiste pentru angajarea răspunderii în Parlament pe alegerea primarilor în două tururi, Klaus Iohannis a răspuns afirmativ.

Ludovic Orban a explicat ulterior că cele trei variante pentru a se ajunge la alegerea primarilor în două tururi sunt adoptarea unui proiect de lege în Parlament, asumarea răspunderii de către Guvern sau o ordonanță de urgență.

Orban a spus că primul pas va fi în Parlament și că PNL va încerca să readucă pe ordinea de zi proiectul de lege pe care l-a inițiat și care este în dezbaterea Camerei Deputaților.

PSD a scos de la naftalină Comisia de cod electoral, i-a prelungit cu trei luni activitatea și a trimis proiectul alegerii primarilor în două tururi. De fapt sunt mai multe, unul PNL, unul USR și unul PMP. Vom încerca să aducem în plenul Camerei Deputaților să încercăm să producem o mobilizare”, a afirmat Orban, joi seara, într-o emisiune televizată.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG