Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis, într-o nouă vizită externă după criticile legate de secretizarea deplasărilor cu avioane închiriate


Președintele Klaus Iohannis, alături de soția sa, Carmen, și ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, în vizită la Masdar City în Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, 19 martie 2023.
Președintele Klaus Iohannis, alături de soția sa, Carmen, și ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Cercetării, Sebastian Burduja, în vizită la Masdar City în Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, 19 martie 2023.

Președintele României, Klaus Iohannis, se află începând de sâmbătă într-o vizită oficială în Emiratele Arabe Unite, programată să dureze până în data de 21 martie.

Președintele Iohannis a acceptat invitația omologului său din Emiratele Arabe Unite, șeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, pentru a discuta despre îmbunătățirea relațiilor economice și pentru a aprofunda relațiile din sectorul energetic, IT&C sau cel agricol.

„Dezvoltarea relațiilor României cu statele regiunii Golfului reprezintă un obiectiv important al politicii externe a țării noastre. (...) Emiratele Arabe Unite continuă să reprezinte unul dintre cei mai importanți parteneri din regiune, fiind primul partener comercial al țării noastre din zona Golfului, România urmărind dezvoltarea unui parteneriat aprofundat în toate domeniile de interes comun”, a comunicat Administrația Prezidențială.

Alături de şeful statului se află și câțiva membri ai Guvernului: ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, precum şi ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Este prima vizită oficială la nivel de președinte din ultimii 20 de ani, urmând a fi semnate mai multe documente bilaterale în domeniul energiei, securității cibernetice și al educației.

Administrația Prezidențială nu a comunicat costurile deplasării, care va dura în total patru zile.

Publicația BoardingPass a scris că pentru vizita oficială din Emiratele Arabe Unite a fost închiriat un avion Gulfstream G550, iar de la București a zburat fără escală.

Aeronava are o capacitate de transport de 13 pasageri și a fost închiriată de la compania luxemburgheză Global Jet.

Aceasta este a doua deplasare externă pe care președintele Klaus Iohannis o efectuează, în urma criticilor privind clasificarea informațiilor legate de costurile deplasărilor externe, după vizita oficială din Bulgaria, din 15 martie.

Într-un răspuns pentru Europa Liberă, administrația Prezidențială a transmis că informațiile despre avionul de lux închiriat pentru vizita în Japonia și Singapore, de săptămâna trecută, sunt clasificate.

Europa Liberă a analizat însă costurile plătite de Președinție pentru ultimele 14 luni, asta deoarece datele despre deplasările externe ale lui Klaus Iohannis, pe care Administrația Prezidențială le consideră clasificate, sunt la liber pe site-urile instituțiilor și ale aplicațiilor de urmărire a zborurilor.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG