Votul a fost secret cu buletine de hârtie. Din comisia de numărare a voturilor au făcut parte și Monica Macovei, și Maria Grapini.
La audierile de marți din comisia de control bugetar (CONT), Laura Kovesi s-a plasat tot pe primul loc cu 12 voturi, pe locul doi fiind candidatul Franței.
Laura Codruța Kovesi a fost audiată marți seară timp de 75 de minute în Parlamentul European și a fost supusă unui tir de întrebări acuzatoare cu privire la activitatea sa ca șefă a DNA din partea eurodeputaților PSD și ALDE din cele două comisii-LIBE și Control bugetar.
În răpunsurile sale, Kovesi a punctat mereu că a respectat legile, că a fost supusă unei campanii de denigrare și a calificat acuzele care i se aduc drept minciuni. A generat stupoare Maria Grapini (ALDE), cu întrebări care păreau inspirate direct din emisiunile postului deținut de Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de închisoare pentru corupție. Președintele de ședință i-a atras atenția că toți candidații trebuie să se bucure de un tratament egal.
COREPER ( comisia reprezentaților statelor membre la UE) a dat un vot indicativ deja, în 20 februarie, la care candidatul francez a primit 50 de puncte, iar candidații român și german câte 29, în condițiile în care Kovesi nu s-a bucurat de sprijinul Guvernului României. Votul indicativ din COREPER poate fi, cel puțin teoretic, întors, dacă Kovesi va obține votul în Parlamentul European.
Ce urmează
Procurorul-șef european, care va conduce Parchetul European (EPPO), va fi numit de comun acord de către Parlamentul European și Consiliu.
Rezultatul votului din Comisia LIBE și recomandarea Comisiei CONT vor fi transmise de către Președintele LIBE către Conferința Președinților (formată din Președintele Parlamentului European și liderii de grupuri politice). Conferința Președinților va confirma etapele următoare din acest proces pe 7 martie, înainte de negocierile cu Consiliul.