Linkuri accesibilitate

Kovesi: Fraudarea TVA la nivel european, între 30-60 de miliarde de euro


Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a explicat joi, în comisia LIBE a Parlamentului European, cum va funcționa EPPO
Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a explicat joi, în comisia LIBE a Parlamentului European, cum va funcționa EPPO

Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European (EPPO) a explicat joi, în Comisia de Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European cum va acționa instituția pe care o conduce și care sunt primii pași pe care i-a făcut pentru organizarea ei.

Independența Parchetului European este garantată prin regulament, iar modul în care este organizat EPPO este o garanție în plus că anchetele vor fi independente, a spus Kovesi.

„Independența Parchetului European și a procurorilor e garantată de regulament. Parchetul va fi independent, iar asta e foarte important. Avem acele camere permanente formate din 3 procurori din diverse state membre. Luând în considerare această organizare, putem spune că desfășurarea anchetelor va fi independentă. Toate investigațiile vor fi făcute de către procurorii europeni delegați de statul respectiv, dar aceste investigații vor fi sub supravegherea parmanentă a acestor camere permanente, formate din 3 procurori din alte state membre”, le-a spus șefa EPPO, Laura Codruța Kovesi, citată de RFI.

În primul său an de activitate, Parchetul European „trebuie să fie capabil să deschidă 2000 de cazuri” iar „procurorii desemnați de statele membre vor trebui să analizeze cel puțin 3000 de dosare, pe care ulterior să le instrumenteze sau să le transmită înapoi pentru soluționare autorităților judiciare din statul respectiv”, a mai spus Kovesi.

Șefa EPPO nu a oferit cifre cu privire la bugetul EPPO dar spune că a trimis un raport către Comisia Europeană, care urmează „să se poziționeze în legătură cu acest buget”, urmând ca Parlamentul European și Consiliul European să se pronunțe.

Kovesi a oferit, în schimb, o aproximare a fraudei de TVA din acest moment, la nivel european, „o sumă cuprinsă undeva între 30 și 60 de miliarde de euro”, fără a oferi mai multe indicii.

Parchetul European a stabilit deja primele contacte cu Europol, agenția UE de cooperare în materie de aplicare a legii, cu sediul la Haga și care sprijină cele 27 de state membre în lupta lor împotriva criminalității grave și terorismului, la care intră și frauda organizată, urmând ca o primă întâlnire cu șeful Europol să aibă loc chiar luna viitoare.

„În privința relației cu statele membre, am început o serie de vizite pentru a ajunge în toate cele 22 de state participante la proiectul Parchetului European. Vizitez cam 2-3 state pe săptămână. Scopul este de a vedea dacă statele membre încep acțiunile pentru a se pune în acord cu cerințele Parchetului European. Totodată, port discuții în legătură cu desemnarea procurorilor desemnați de fiecare stat în parte. Sper ca toate statele să fie de acord cu desemnarea unui procuror full-time, care să lucreze pentru Parchetul European”, a mai spus Kovesi.

Biroul Procurorului Public European (EPPO), care se aşteaptă să fie operaţional în noiembrie 2020, va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Până în prezent, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului Public European. Cele cinci state care nu participă încă - Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca - se vor putea alătura în orice moment.

EPPO are sediul central în Luxemburg şi va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.

Laura Codruţa Kovesi are un mandat de şapte ani care va consta în special în construirea structurii operaţionale şi administrative a EPPO şi în stabilirea de bune relaţii de lucru cu autorităţile judiciare naţionale.

Citește și:

XS
SM
MD
LG