Linkuri accesibilitate

Dialog Xi-Putin, la despărțire. „Schimbări nemaivăzute de 100 de ani. Noi suntem cei care le conduc împreună”


Președintele Chinei Xi Jinping și președintele Rusiei Vladimir Putin în timpul unui dineu de stat găzduit de președintele rus în onoarea președintelui chinez la Camera cu fațete de la Kremlin/Moscova.
Președintele Chinei Xi Jinping și președintele Rusiei Vladimir Putin în timpul unui dineu de stat găzduit de președintele rus în onoarea președintelui chinez la Camera cu fațete de la Kremlin/Moscova.

Președintele Chinei Xi Jinping și omologul său rus, Vladimir Putin, și-au luat rămas bun în urma discuțiilor de la Moscova și au avut, la poarta cu perdeluță a Kremlinului, unde l-a condus Putin pe Xi, un dialog straniu despre „schimbări nemaivăzute de 100 de ani”, care vor avea loc.

Președintele Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin au fost filmați luându-și la revedere, după vizita de două zile a liderului chinez la Kremlin, și vorbind despre schimbări geopolitice care vor avea loc în curând în întreaga lume.

Cei doi lideri au cerut un „dialog responsabil” pentru a rezolva criza din Ucraina, Xi invocând acordul semnat de Beijing și Moscova prin care legăturile lor vor fi aduse într-o „nouă eră” a cooperării.

„În acest moment, există schimbări – pe care nu le-am văzut de 100 de ani – și noi suntem cei care conducem aceste schimbări împreună”, i-a spus Xi lui Putin în timp ce stătea la ușa Kremlinului pentru a-și lua rămas bun.

Președintele rus a răspuns: „Sunt de acord”.

Xi a întins apoi mâna pentru a i-o strânge pe a lui Putin și a spus: „Ai grijă, te rog, dragă prieten”. Putin a răspuns ținându-l de mâna pe Xi cu: „O călătorie sigură”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG