Linkuri accesibilitate

Kremlinul speră să stabilească relații de lucru cu președintele moldovean pro-UE


Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov

Rusia speră să stabilească o relație de lucru cu Maia Sandu, candidatul opoziției care l-a învins duminică pe pro-rusul Igor Dodon. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters.

Sandu, în vârstă de 48 de ani, susține legături mai strânse cu Uniunea Europeană pentru Moldova natală, o fostă republică sovietică de 3,5 milioane de suflete.

Cetățenii Republicii Moldova au ales-o pe Maia Sandu, candidat pro-european și reformist, în fața președintelui în funcție pro-rus Igor Dodon pentru a conduce țara pentru următorii patru ani, într-un scrutin văzut drept o alegere pentru viitorul Moldovei, între o apropiere mai mare de București și Uniunea Europeană sau de una spre Moscova.

După numărarea a 99,95% din procesele verbale ale secțiilor de vot, Maia Sandu are 57,74% din voturi, în timp ce Igor Dodon a strâns 42,26%, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale.

Prezenţa la urne în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a fost de 52.72 la sută din totalul persoanelor cu drept de vot, față de 42,76 la sută în primul tur. La urne s-au prezentat 1 646 240 alegători, cu circa 280.000 mai mult decât în turul întâi.

Avem tare mult de muncit pentru a realiza ceea ce am promis. Toţi împreună, cu toţi oamenii, din toate localităţile Republicii Moldova, de la nord la sud, din diaspora. O să mergem şi o să construim pas cu pas ţara pe care am promis-o, ţara pe care o merităm noi, toţi oamenii buni şi oneşti”, spunea Maia Sandu, duminică noapte.

Maia Sandu a mai spus că va vorbi despre primele acţiuni în funcţia de preşedinte, dacă mandatul ei va fi confirmat, începând cu ziua de luni.

Mesajele de felicitare au curs imediat, iar printre ei s-au numărat și președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban care au promis sprijin pentru parcursul european și democratic al Republicii Moldova.

Maia Sandu promovează o politică pro-europeană și de apropiere de România, fără a menționa din rațiuni politice subiectul unirii. În activitatea sa, a fost primită de numeroase ori și la București, și la Bruxelles, de liderii politici ai perioadei.

Maia Sandu este deținătoare a trei diplome de studii economice și administrare publică, dintre care una obținută la Harvard. Ajunge să dețină funcția de consilier al unuia din directorii executivi ai Băncii Mondiale, în anii 2010 - 2012. Preferă totuși să părăsească Washingtonul și să revină în Moldova.

XS
SM
MD
LG