Linkuri accesibilitate

László Tőkés, denunț penal împotriva președintelui Iohannis pentru instigare la ură


László Tőkés (centru)

Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), reprezentată de preşedintele László Tőkés, şi Consiliul Naţional Secuiesc, prin preşedintele Balázs Izsák, au făcut un denunț penal la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, care este acuzat de instigare la ură şi discriminare.

"Următorul denunţ împotriva domnului Klaus Werner Iohannis, preşedintele României, vinovat de comiterea infracţiunii de instigare la ură şi discriminare, prev. şi ped. de art. 369 C.pen., săvârşită prin declaraţia televizată din data de 29 aprilie 2020. (...) Motive: Cuvântul televizat al preşedintelui, rostit din Palatul Cotroceni, însoţit de gesticulaţie ba războinică, ba ridiculizantă, a produs mari emoţii atât la noi în ţară, cât şi în ţara vecină ponegrită. Textul citat are trei lacune principale: nu este adevărat, incită publicul român împotriva celor două categorii de persoane vizate, ungurii şi pesediştii, şi poate altera relaţiile de vecinătate cu Ungaria", se arată în plângerea penală împotriva preşedintelui Iohannis, citată de Agerpres.

"Preşedintele României are memorie scurtă despre "dezlipirea" Ardealului", spun semnatarii denunțului.

"Urmează deci să reţineţi, discursul incitant al preşedintelui trebuie să fie calificat ca infracţiune, deoarece îndeplineşte şi condiţia ca fapta să aibă gradul de pericol social care să justifice sancţionarea penală, incidenţa prevederilor art. 369 C.pen. fiind mai presus de orice îndoială", se arată în încheierea plângerii penale.

Președintele Klaus Iohannis a lansat miercuri un atac virulent la adresa PSD, pe care l-a acuzat că s-a înțeles cu UDMR pentru a face trecut de Camera Deputaților proiectul privind independența Ținutului secuiesc.

„Bună ziua, dragi români! Jó napot kívánok, PSD! Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca sa dea Ardealul ungurilor. Jó napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înțelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înțelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și împotriva românilor. Este inadmisibil așa ceva și, până sunt eu Preşedintele României, o astfel de lege nu va exista!”, a spus președintele într-o declarație de presă făcută la nici 24 de ore după ce proiectul UDMR a fost adoptat tacit în Camera Deputaților.

În aceeaşi zi, Camera Deputaţilor adoptase tacit proiectul privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, acesta fiind respins apoi de Senat, în calitate de for decizional.

După ce a fost reclamat la CNCD pentru incitare la ură iar ministrul de Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, a transmis un mesaj video în care îi cere președintelui Klaus Iohannis „mai mult respect pentru maghiari”, președintele a revenit luni cu precizări și a spus că nu are nimic cu cetățenii maghiari ci doar cu trocul politic făcut de PSD.

„(...) o temă pe care am adus-o în discuție săptămâna trecută și care a preocupat pe foarte mulți. Este chestiunea din Parlament care ține de autonomia teritoriului care este denumit în Transilvania Ținutul Secuiesc.

Am făcut atunci niște afirmații și sper să fi fost bine înțeles. Eu nu am niciun fel de problemă cu persoanele de etnie maghiară. Îi cunosc pe mulți, am avut mulți colegi, am în continuare colegi, îi respect, marea majoritate sunt oameni de treabă, harnici, care își văd de ale lor. Problema pe care o am este cu politicienii, în special cu politicienii din PSD, care, culmea, au încercat să promoveze legislație care privește autonomia Ținutului Secuiesc.

Este surprinzător și, recunosc, pentru mine și cred că pentru mulți dintre dumneavoastră, supărător. Au încercat să se scoată pesediștii și după scurt timp au introdus legislația în Senat, unde au picat-o.

Dar iată că vin dovezi că nu a fost o chestiune singulară. Culmea, în Senat a trecut, tot tacit, o altă inițiativă a UDMR care, practic, se constituie într-un cod administrativ paralel cu cel existent deja, un fel de cod administrativ în varianta UDMR.

Acest cod administrativ introdus de UDMR în circuit parlamentar prevede, de exemplu, ce credeți, obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal.

De data aceasta PSD nu poate să spună că nu a știut, fiindcă această inițiativă a trecut prin comisiile Senatului, unde membrii PSD au votat pentru.

Acum, probabil, după ce am arătat public ce se dorește iarăși din partea PSD, vor găsi o formă să voteze împotriva și acestei legi. Însă nu putem să ne facem că nu vedem cum PSD este evident în situația de a promova anumite acte administrative, legi, care vin să ducă la autonomia Ținutului Secuiesc, ori așa ceva este pur și simplu neconstituțional și nu voi tolera apariția unor astfel de legi.”

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Erdogan câstiga alegerile
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:44 0:00
XS
SM
MD
LG