Declarația lui Szijjártó vine după ce șeful statului român a spus că în timp ce el și guvernul „se luptă cu pandemia de coronavirus” și apără viețile românilor, „PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor". Iohannis a făcut această remarcă, după ce proiectul legii autonomiei Ținutului Secuiesc a trecut tacit de Camera Deputaților și înainte de eșecul acestuia la Senat. După vot, președintele Iohannis a dat un comunicat de presă în care susține că fără intervenția sa acest ”demers primejdios și toxic pentru stabilitatea democrației românești” ar fi trecut și prin Senat.
Șeful diplomației de la Budapesta a precizat, după ieșirea ireverențioasă a șefului statului român, că Ungaria „este interesată să mențină o relație bună cu România pentru că cele două state sunt partenere importante din punct de vedere economic ”, dar că și „maghiarii care trăiesc în Transilvania și Secuime au interesul să existe relații normale între cele două state”.
Szijjártó explică mai departe că „din păcate în ultimele zile, reprezentanți ai statului român au făcut declarații care îngreunează în mod clar menținerea relațiilor de bună vecinătate”. Ministrul de Externe de la Budapesta precizează astfel că „președintele României a făcut o declarație necivilizată și numai bună de incitare la ură: Domnului Iohannis ar trebui să-i fie clar, însă, că marea majoritate a maghiarilor din Transilvania și Secuie l-au votat la alegerile prezidențiale și ca atare solicitarea, mesajul și apelul nostru către președintele României e simplu: mai mult respect pentru maghiari”.
Totul a pornit de la faptul că în Camera Deputaților a trecut prin acceptare tacită proiectul Statutul de Autonomie al Ţinutului Secuiesc. Acest proiect nu e constituțional și el a fost deja respins în diferite forme de parlamentul de la București de cel puțin opt ori. UDMR îl promovează dintr-un fel de obligație morală față de comunitatea pe care o reprezintă. Pe de altă parte, o Decizie a Curții Constituționale din 2011 interzice orice formă de autonomie.
Proiectul prevede între altele că „În Ţinutul Secuiesc limba maghiară are acelaşi statut ca şi limba oficială a statului. Toţi cetăţenii domiciliaţi sau rezidenţi în Ţinutul Secuiesc au dreptul să folosească ambele limbi în condiţii egale, în viaţa privată şi cea publică, inclusiv în cadrul instituţiilor publice, precum şi în faţa autorităţilor publice, atât oral cât şi în scris”.
Uniunea Democrată a Maghiarilor din România a fost surprinsă de virulența mesajului transmis de Klaus Iohannis, care a sugerat de două ori în declarația sa că PSD și UDMR ar fi complotat să vândă Ardealul. Un mesaj care accentueză prejudecățile românilor și mitul naționalist-comunist că strategia Ungariei este să recupereze Transilvania, pe care a pierdut-o acum 100 de ani prin Tratatul de la Trianon.
Declarația lui Iohannis vine pe fondul unor relații deja încordate, dar și al nevoii acute de coridor care leagă România de Occident prin Ungaria. Mărfurile vestice și cetățenii români care revin în țară pot face acest lucru și datorită bunăvoinței guvernului de la Budapesta.
În mod neașteptat, însă, Klaus Iohannis a făcut referire direct la șeful statului ungar în declarația sa, atunci când a spus: „Jó napot, Ciolacu! (bună ziua, Ciolacu) Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orbán, în schimbul acestei înțelegeri? ”
Facebook Forum