Linkuri accesibilitate

L-a ”păcălit” Dăncilă pe Toader? O demisie cu revocarea trimisă la Cotroceni


Tudorel Toader spune ”adio” ministerului Justitiei

Tudorel Toader nu demisionează încă. „Doamna prim ministru mi-a cerut demisia. Juridic, nu poți să ceri cuiva demisia. Demisia este o decizie personală, dar voința dânsei am văzut-o, în sensul de a pune capăt acestui interimat”, a declarat Tudorel Toader.

UPDATE: „Astăzi voi reflecta și până la sfârșitul programului, vă voi comunica decizia pe care am luat-o”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul justiției are o nouă zi complicată după ce, miercuri, PSD i-a retras sprijinul, premierul l-a demis în direct, iar colegii parlamentari nu l-au lăsat să vorbească în plen. Mai rău, Dăncilă a și trimis cererea de revocare la Cotroceni. Dincolo de toate, Toader e mulțumit de activitatea sa.

A spus-o clar joi dimineață înaintea întâlnirii cu premierul Dăncilă:Plec mulțumit de experiența pe care am dobândit-o”. Experiență profesională probabil, pentru că despre cea politică, Toader anunță că va vorbi într-o scrisoare deschisă pe care o va da publicității în cursul zilei de joi.

Discuția despre demisie, formulă avansată generos de premier, pare că nici nu-și mai are rostul, din moment ce revocarea a ajuns la Klaus Iohannis. Însuși Tudorel Toader, cel împăcat cu sine însuși, s-a arătat cam surprins la informația că premierul s-a grăbit cu revocarea. „Am văzut și eu, mă rog, așa, exprimări diferite. Premierul mi-a spus ieri, textual: Eu nu pot să vă cer demisia, dumneavoastră apreciați, vă gândiți și mâine ne întâlnim și îmi comunicați. Dacă a trimis la Cotroceni, sigur că demisia mea rămâne fără obiect”.

Fără obiect și nu prea dacă ne amintim de cazul fostului viceprim-ministru Paul Stănescu, mazilit și el într-un CEx al PSD, și care nu a demisionat preț de o săptămână, ocazie pentru președintele Iohannis să nu accepte noile propuneri de miniștri. Dar Tudorel Toader, deși e specialist în tărăgănări, nu are de gând să folosească strategia acum: ”Nu va fi un blocaj, vă asigur”.

Pentru onoarea lui Tudorel Toader era însă de preferat ca discuția cu premierul să aibă loc înaintea CEx-ului PSD, ca să-i ofere posibilitatea unei demisii înainte și după. Problema e că nici Dăncilă nu știa prea bine cum se vor alege apele, deși era clar, din declarațiile lui Liviu Dragnea, că soarta ministrului fusese pecetluită.

Oricum, Dăncilă a obținut un sfert de victorie pe moment: remanierea și nu restructurarea guvernului. Nu e clar de ce a insistat pentru remaniere, din moment ce, în final, tot la restructurare se va ajunge. Asta pentru că e puțin probabil ca președintele Iohannis să accepte propunerile de miniștri. Pe a lui Eugen Nicolicea, cel mai puțin. Iar visul urât al episodului Olguța Vasilescu, refuzată de trei ori de președinte, încă e viu.

​Pentru Dragnea, soluția rămâne Parlamentul, ca și în cazul Ordonanțelor de urgență pentru Codurile penale, dar lui Dăncilă se vede treaba că i-a fost teamă de ea, mai ales în condițiile în care circulă informații că Dragnea i-a pus și ei gând rău. Or Parlamentul e deocamdată locul cel mai sigur unde se pot rezolva chestiunile încurcate și nu prea curate ale guvernării.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG