Linkuri accesibilitate

La bilanț. Augustin Lazăr, rechizitoriu dur față de schimbările și presiunile politice asupra justiției


Lazăr, al cărui mandat expiră peste două luni, a vorbit în fața președintelui Klaus Iohannis, dar în absența ministrului justiției, cel care i-a și cerut revocarea din funcție și, acum câteva zile, a declanșat procedura de selectare a unui nou procuror general.

”Publicul a fost ținut captiv, în 2018, într-o avalanșă de teme și abordări publice care nu au făcut decât să arunce o anatemă asupra instituțiilor sistemului judiciar. Sub pretextul abuzurilor au fost extrapolate comportamente izolate, cu consecința inducerii unei animozități față de un corp profesional care-și desfășoara activitate cu onestitate”, a spus procurorul general.

DISCURSUL INTEGRAL AICI

Lazăr a trecut în revistă toate presiunile asupra justiției, inclusiv revocarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, spunând că a ”fost doar un pas până la atingerea independenței justiției”.

”2018 a fost anul în care s-au exercitat presiuni mari asupra Justiției. A fost anul în care au continuat demersurile de modificare și remodificare a Legilor Justiției. 2018 a fost anul în care factorul politic a insistat și a reușit revocarea procurorului general al DNA”.

Despre poziția Parchetului general și ignorarea avertismentelor europene

”Prin semnale transmise public, Ministerul Public și-a exprimat preocuparea față de modalitatea de promovar și adoptare a unor acte normative. Ministerul Public a urmărit să coopereze loial. Deși comunicarea cu ministrul Justiției a avut de suferit, relația instituțională între cele două entități a continuat să funcționeze.

Ministerul Public si-a exprimat ingrijorările. Prin ignorarea propunerilor și observațiilor venite din partea noastră au fost adoptate amendamente care vizează cariera magistraților. Procurorului general al ICCJ i s-au limitat atribuțiile, i s-au limitat competențele.

Justețea luărilor de poziții ale Ministerului Public au fost redate de instituțiile europene.

Ignorarea recomandărilor din MCV și regresele înregistrate au generat îngrijorări pentru parteneri. Parhetul General și-a exprimat de fiecare dată disponibilitatea la dialog în vederea găsirii soluțiilo, recunoscând competențele Guvernului și Parlamentului în materie de legiferare.

În tot acest climat, procurorii au continuat să își îndeplinească atribuțiile prevăzute de lege.
Ministerul Public, asaltat de această atmosferă neprietenoasă, a muncit mai mult și mai eficace decât în anul 2017. Pentru asta trebuie să le mulțumim procurorilor”

Infracțiuni


”Se constată creșterea numărului inculpaților pentru infracțiunea de dare de mită.

La trafic de influență numărul inculpaților a crescut cu 8,7%.

Valoarea măsurilor asiguratorii a fost în 2018 de 2,2 miliarde lei, dublul resurselor alocate Ministerului Public. Am demonstrat că producem rezultate eficiente în activitatea noastră”.

XS
SM
MD
LG