Linkuri accesibilitate

La o săptămână de la relaxarea restricțiilor, Germania trage „frâna de urgență” în trei districte


Angela Merkel, cancelarul Germaniei
Angela Merkel, cancelarul Germaniei

Pe 6 mai, cancelarul Angela Merkel ajungea la un acord politic cu liderii regionali de ridicare graduală a restricțiilor impuse în pandemie. O săptmămână mai târziu, apar primele decizii de revenire la restricții.

Notă explicativă:

Pentru delimitarea diferitelor niveluri de organizare administrativă federală, acest text va folosi cuvântul „Land” pentru cele 16 regiuni mari ale Germaniei, cele cu guverne și parlamente regionale. Un land german este împărțit în mai multe unități denumite „Kreis”, textul va folosi cuvântul district pentru a face referire la acestea.

+++

Pe date de 13 mai, Germania înregistra 173.327 de cazuri confirmate de infecție cu noul coronavirus. Cu o săptămână înainte, cancelarul Angela Merkel ajungea la un acord politic cu liderii landurilor germane pentru a ridica gradual restricțiile impuse din cauza pandemiei.

Societatea și economia germană încep să revină gradual la normalitate, dar există o condiție: numărul de cazuri noi nu trebuie în niciun moment să depășească (calculat proporțional) 50 de cazuri / 100.000 de locuitori. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, atunci intră în vigoare așa numita „frână de urgență”, un mecanism de reintroducere a restricțiilor inițiale în zonele care depășesc pragul menționat.

Acest lucru se întâmplă deja în trei districte: Greiz în Turingia, Coesfeld în Renania de Nord-Vestfalia și Steinburg în Schleswig-Holstein.

Cum funcționează „frâna de urgență”?

În cazul depășirii pragului de 50 de cazuri noi / 100.000 de locuitori (calculat proporțional), atunci într-un district afectat intră în vigoare un mecanism imediat de restrângere a răspândirii. El poate include oricare dintre interdicțiile ce fuseseră aplicate anterior relaxării restricțiilor.

Dacă un focar de infecție este unul izolat instituțional, precum un cămin pentru persoane vârstnice, atunci măsurile se pot aplica doar la instituția respectivă, fără a afecta localitatea sau districtul întreg.

Măsurile limitative rămân în vigoare până când creșterea infecțiilor se situează sub pragul menționat timp de 7 zile consecutiv și continuu.

La nivel național, Germania mai are un indicator în atenție, stabilit de Institutul Robert Koch. Este vorba despre rata de infecție, adică numărul de persoane care se infectează mai departe de la un pacient deja infectat.

La momentul ridicării restricțiilor, rata de infectare era sub 1, nivel considerat acceptabil pentru a suprasolicita sistemul sanitar.

Duminică, Institutul Robert Koch a calculat rate de infectare la 1,13 trăgând un semnal de alarmă. Marți indicatorul a scăzut la 0,94.

Ce se întâmplă mai departe?

Dacă primele restricții se dovedesc insuficiente la nivel localizat, atunci se poate restricționa deplasarea în și din districtele afectate „cel târziu la momentul în care se constată că lanțurile de contagiune nu au fost întrerupte”.

Însă situația va fi analizată de la caz la caz. De exemplu, în orașele Greiz și Zeulenroda-Triebes din districtul Greiz, pragul de infectări noi a fost depășit. Dar întregul district nu va fi afectat deocamdată.

În cele două orașe, principalele focare au fost localizate în cămine pentru vârstnici. În weekend, autoritățile au ordonat testarea masivă a tuturor instituțiilor de profil și au impus restricții la regimul de vizitare. Este posibil ca vizitele să fie anulate în întregul district la astfel de cămine.

În schimb, deschiderea restaurantelor și cafenelelor nu va fi anulată, conform oficialilor locali, pentru că o asemenea decizie ar determina oamenii să se deplaseze în districte sau chiar landuri vecine pentru a lua o masă în oraș.

La fel, după detectarea a 100 de noi cazuri în districtul Coesfeld, la un abator, compania a fost închisă, iar landul Renania de Nord-Vestfalia a ordonat testarea personalului în toate abatoarele din regiune.

Însă, deși focarul este localizat instituțional, întregul district și-a amânat unele relaxări de restricții cu o săptămână. Excepție fac deschiderea școlilor și a creșelor.

Cine supraveghează datele și unde este răspunderea primară?

Statistica noilor cazuri este ținută de direcțiile locale de sănătate publică. Tot ele se ocupă de decizia / aplicarea măsurilor de prevenire a infecțiilor.

Cel târziu în ziua lucrătoare următoare, direcțiile transmit datele la centralizarea la nivel de land, iar de acolo ele pleacă la Robert Koch pentru statistica națională.

Asta înseamnă că cele mai noi date și, pe cale de consecință, cele mai rapide decizii pot fi luate numai la nivel local.

Acordul politic de relaxarea a restricțiilor în Germania trece acum prin filtrul juriștilor regionali și locali.

În Turingia, de exemplu, guvernul regional a adoptat o decizie prin care transferă mai multă putere de decizie autorităților locale pentru ca acestea să poată gestiona mai bine relaxarea restricțiilor, respectiv reintroducerea lor dacă e cazul.

Vacanță în Germania

După ședința de guvern federal din 13 mai, urmează o relaxare precaută a controalelor la frontiera de stat a Germaniei. Însă o ridicare totală a controalelor de la toate frontierele germane nu este luată în calcul înainte de 15 iunie.

De aici însă, din cauza organizării federale, decizia se mută la nivel local.

Landul Mecklenburg Pomerania Anterioară a anunțat că va permite accesul turiștilor din alte landuri germane pe data de 25 mai, ceea ce înseamnă, teoretic, posibilitatea unui concediu la Marea Baltică.

Însă interdicția poate fi reinstituită în orice moment pentru persoane din districte sau landuri, unde pragul de 50 de cazuri noi / 100.000 de locuitori ar fi depășit, conform premierului regional.

Într-o sesiune de interpelări parlamentare, din 13 mai, cancelarul Merkel a declarat că „ar fi deprimant ca, din cauză că vrem prea multe prea rapid, să ajungem înapoi la restricții”.

*Surse: Spiegel, Welt, Stern, Frankfurter Rundschau, Worldometer

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG