Linkuri accesibilitate

Prea devreme sau prea timid? Ce strategii de relaxare se aplică în Europa


Oficialii din multe țări ale lumii ridică gradual restricțiile impuse în pandemie și încearcă să repornească economiile naționale. Cum se desfășoară procesul în Italia, Spania sau Germania?

Marele semn de întrebare în această perioadă este cum vor reuși guvernele statelor lumii să găsească echilibrul dintre nevoia practică de a relansa economia și de a trimite oamenii înapoi la muncă și eforturile de combatere a răspândirii virusului, care este o amenințare reală în continuare.

Dacă vor continua restricțiile impuse afacerilor, economia suferă, iar efectele devin nevoi sociale stringente. Dar a trimite oamenii înapoi la lucru prea devreme prezintă riscul de îmbolnăvire.

Experții în sănătate publică avertizează că o relaxare prematură va anula progresele făcute în lunile martie și aprilie și va însemna, cel mai probabil, instalarea unui al doilea val epidemic.

Pe termen lung asta poate însemna haos economic și mai mare, dacă se va ajunge la momentul în care restricțiile ar trebui reimpuse.

Relaxarea responsbilă

La mijlocul lunii aprilie, un grup de experți din Belgia a publicat un studiu cu recomandări pentru strategiile de relaxare a restricțiilor în jurnalul științific Nature Medicine. Ei subliniază „trei eforturi complementare și continue”.

  1. Distanțarea socială trebuie menținută pentru a reduce transmiterea virusului și a asigura capacitatea sistemelor sanitare de a face față numărului de pacienți.
  2. Sistemele sanitare trebuie să dezvolte masiv capacitatea de testare pentru a identifica pacienții infectați și pe cei care au dezvoltat imunitate.
  3. Numărul de oameni implicați în testare și anchete epidemiologice trebuie crescut substanțial.

ITALIA

Pe 4 mai, Italia a început să deschidă treptat economia după opt săptămâni de restricții dure, cea mai lungă perioadă de „lockdown” național impusă într-un stat afectat de noul coronavirus. Milioane de italieni care se întorc la muncă ies din casă, practic pentru prima dată din 11 martie.

Deocamdată, școlile rămân închise, la fel și muzeele și restaurantele cu servire în interior.

Măsurile stricte de distanțare socială rămân valabile pentru cei care stau afară în așteptarea comenzilor de mâncare „to go”.

Se reia activitatea în fabrici și pe șantiere, iar florarii se întorc în piețele publice.

Parcurile și cimitirele se deschid și ele, iar participarea la înmormântări este permisă, dar nu în grup prea mare.

SPANIA

Spania a ales o strategie în patru etape.

  1. Faza zero: a început pe 4 mai și durează, estimat, o săptămână. În comunitățile cu populații de peste 5.000, oamenii pot ieși din case în anumite intervale orare. Restaurantele pot funcționa, dar numai pentru comenzi „to go”. În mașini e permisă prezența unei singure persoane, șoferul, care poate circula numai pentru cumpărături esențiale. Măștile sunt obligatorii în transportul în comun, iar distanțarea socială trebuie menținută și în afacerile care au voie să deschidă.
  2. Faza 2: intră în vigoare pe 10 mai, când expiră starea de alertă impusă de guvern. De atunci, la fiecare două săptămâni, vor urma din ce în ce mai multe relaxări de restricții - fazele 3 și 4 - până în data de 25 iunie, când se estimează că Spania va reveni aproape de normal.

Numai că parlamentul urmează să dezbată azi, dacă va prelungi starea de alertă până pe 25 mai, ceea ce ar însemna o amânare a calendarului de relaxare a restricțiilor.

GERMANIA

În Germania, organizarea federală a statului înseamnă că restricțiile diferă de la land la land. Cu toate acestea, rezultatele Germaniei în eforturile de limitare a infecției cu noul coronavirus sunt mult mai bune decât cele din italia, Spania, Marea Britanie sau SUA.

Însă cancelarul Angela Merkel a criticat liderii regionali pentru că s-ar grăbi să relaxeze restricțiile.

Magazinele cu suprafață mai mică de 880 de metri pătrați, catalogate inițial drept non-esențiale, au fost redeschise pe 20 aprilie, cu număr limitat de clienți.

Merkel a elaborat un acord cu liderii regionali pentru un plan comun de relaxare a restricțiilor, dar a avertizat că Germania se află „la începutul” pandemiei, nu în faza de final.

Locurile de joacă, muzeele și bisericile s-au redeschis pe 4 mai împreună cu coaforurile, care trebuie să respecte măsuri stricte de igienă.

Mulți elevi din ciclurile primare și secundare s-au putut întoarce la școală tot pe 4 mai. Alte școli vor redeschide pe 11 mai cu măsuri stricte de distanțare socială și orare scurtate.

Grădinițele și creșele rămân închise, la fel și barurile, restaurantele cu servire, cluburile de noapte și cinematografele.

În aer liber se pot întâlni cel mult doi oameni sau grupuri de mai mulți oameni, dar care locuiesc în aceeași gospodărie. Landurile germane cu cazuri puține de pacienți infectați permit adunări de cel mult cinci persoane.

Fast Forward: Cum arată „noul normal” după relaxarea restricțiilor?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:57 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG