Intrările de la Băile Tușnad/jud.Harghita, cel mai mic oraș din țară după populație, sunt vegheate de berzele din vârful stâlpilor de electricitate.
La marginea localității, înființată ca stațiune balneară, se ține tabăra de vară Tusvanyos încă din 1990.
Viktor Orbán n-a ratat nicio ediție până acum și nu a făcut nici în acest an excepție.
Organizatorii au impus sâmbătă măsuri sporite de securitate față de celelalte zile ale evenimentului în ziua vizitei liderului de la Budapesta și doar cei care s-au înregistrat în prealabil au putut intra.
Intrările și ieșirile din zona evenimentului sunt patrulate de polițiști, jandarmi și pază privată.
Corespondenta Europei Libere România a abordat mai mulți organizatori și participanți, dar niciunul nu a dorit să împărtășească nimic despre experiența lor acolo. Au fost mai deschiși față de presa de limbă maghiară.
La adresarea în limba română nu au reacționat negativ nici angajații și nici voluntarii sau participanții. Poate, uneori, cu puțină confuzie din partea organizatorilor care nu vorbesc româna, dar aceștia mereu au adus un coleg care să poată dialoga.
Guvernul de la Budapesta preferă posturile controlate de stat sau pe cele prietenoase cu conducerea, preluate de apropiații lui Orban.
În noiembrie, Orban a anunțat că-și dorește o lege a agenților străini pe model rusesc. Din 20 februarie 2024, Europa Liberă a fost declarată indezirabilă în Rusia.
Sponsorii evenimentului de dreapta
Mii de oameni au sosit să asculte discursul lui Viktor Orbán, care a vorbit despre viziunea sa geopolitică. Interesul pentru vizita premierului ungar se vede și din afara taberei de vară: orașul este tixit de mașini, parcate care pe unde au încăput. În interiorul taberei, estimările organizatorilor vorbesc de 13 mii de participanți. În celelalte cinci zile ale evenimentului au fost doar vreo mie de oameni.
Dacă n-ar fi mesajul virulent al premierului maghiar, element central al acestui eveniment, orașul ar arăta ca oricare altul dintr-o zonă liniștită de munte: familii cu copii mici, vârstnici, tineri care au instalat corturi în zonele de campare sau în curțile localnicilor.
Lumea intră la eveniment și mulți își iau pălării care se dau gratis, la fel ca apa minerală Tușnad, marcă autohtonă, extrem de apreciate pe căldura și soarele arzător de la amiază.
Unii își pun pălăriile peste cele pe care deja le poartă, alții le aruncă pur și simplu pe jos.
Fiecare pălărie are propria simbolistică: unele au panglica portocalie și logoul Balvanyos, altele sunt distribuite de sponsorii evenimentului.
Printre ele, două bănci: Magyar Nemzeti Bank și Granit Bank.
Prima este banca centrală de la Budapesta, echivalentul unguresc al Băncii Naționale a României.
Cealaltă, o bancă privată, este deținută chiar de ginerele lui Viktor Orbán, care intenționează să se lanseze în această toamnă și în România.
Alt sponsor al pălăriilor este MVM, o firmă de electricitate din Ungaria.
Alți sponsori includ firme maghiare sau îndrăgite de maghiari, precum:
- Fondul național Bethlen Gabor, al cărui scop este facilitarea realizării strategiei politice naționale a guvernului maghiar,
- Ciuc, berea locală din Miercurea-Ciuc,
- OTP Bank, cea mai mare bancă comercială din Ungaria,
- HungaroControl, firma de control de trafic aerian,
- MOL, firma petrolieră maghiară.
Alți parteneri ai evenimentului sunt organizații culturale sau ONG-uri cu orientare conservatoare.
Sloganul acestei ediții este „pe drumul drept”, iar organizatorii descriu evenimentul ca unul „fidel valorilor de dreapta și deschis spre dialog”.
O pălărie nesponsorizată din mulțime este purtată de un tânăr înalt, care poartă o șapcă roșie din campania lui Donald Trump, cu mesajul „Make America Great Again”.
Punctul cheie este discursul lui Orban de la scena principală, însă în restul campusului universității de vară se țin discuții tip panel, au loc cursuri, concerte, activități sportive.
Câțiva oameni au cu ei cărți de la un stand-librărie din colțul campusului. La alte standuri se vând obiecte handmade, inclusiv pălării care arată ceva mai bine decât cele distribuite gratuit - acestea au pe ele etichete cu prețul în forinți.
Priveliștea înspre scenă
Viktor Orbán se așază între Zsolt Nemeth, președintele comisiei de afaceri externe a parlamentului ungar, și pastorul László Tőkés, lider al comunității maghiare din România și scânteia care a aprins protestele de la Timișoara din decembrie 1989.
Dacă imaginea este familiară, este pentru că, într-adevăr, seamănă izbitor cu peisajul de anul trecut, și cu cel de acum doi ani.
Nemeth într-un tricou cu logo-ul evenimentului, Orban într-o cămașă deschisă la culoare cu câțiva nasturi deschiși relaxat, Tokes într-o cămașă albă cu o vestă neagră, ținuta sa caracteristică.
Nu e clar dacă alegerea aceluiași outfit de fiecare participant prezent la masa de prezidiu de pe scenă a fost intenționată.
László Tőkés deschide evenimentul și vorbește despre decorația sa, Steaua României, retrasă în 2016 după ce a sugerat că Ungaria ar trebui să îşi asume un rol de „putere garantă” pentru Transilvania, aşa cum a făcut Austria în cazul Tirolului de Sud. El spune că a sesizat și CEDO în această speță.
Apoi, predă ștafeta premierului maghiar, fără a fi nevoie de prea multe introduceri.
Viktor Orbán se lansează într-un discurs de aproape două ore, în care tratează teme de la decăderea Occidentului la supremația emergentă a Asiei, nevoia maghiarilor de a se înmulți ca să se poată susțină demografic, ura față de comunitatea LGBTQ și față de oponenții politici, natura păcii și războiului între Ucraina și Rusia.
Mesajele la care a rezonat mulțimea
Dar haideți să ne îndreptăm ochii înspre mulțime. Ce declarații ale liderului de la Budapesta au atras aplauzele cele mai puternice?
Viktor Orbán vorbește despre cum Ucraina cere prea insistent ajutor țărilor occidentale și cum sancțiunile UE asupra Rusiei nu au reușit să paralizeze economic țara, așa cum sperau colegii săi din Consiliul European. „Mike Tyson (boxer american - n.r.) spunea că fiecare are un plan, până primește un pumn în gură”, spune Orban.
Mulțimea râde și aplaudă, iar Orban continuă să explice cum Rusia nu ar fi de fapt o autocrație, ci „o țară foarte flexibilă”.
Zeci de minute mai târziu, tot o referință la un personaj american stârnește o reacție pozitivă din partea publicului.
De data aceasta, este amicul său, Donald Trump, cel despre care spune că este persecutat în umila sa încercare de a restaura SUA ca stat național în mijlocul unui Occident care, consideră liderul de la Budapesta, urmărește delirant abandonarea statelor naționale.
„Ieri am vorbit cu domnul președinte”, spune Orbán, adăugând că a încercat să-i explice lui Trump ce este Transilvania și cum stă treaba acolo. „A zis să vă transmit urări de bine!”. Tună cu aplauze.
Mulțimea reacționează și la un mesaj de suflet, mai apropiat de casă.
În această lume în care statul național este în decădere și în care Orban spune că spiritul măreției este eviscerat de individualism, există o soluție. „În viață sunt lucruri mai mari ca tine și trebuie să decizi să le servești. Dumnezeu, patria, familia”.
Mulțimea aplaudă puternic și când vorbește de strategia sa pentru Ungaria Mare, prin care vrea să promoveze natalitatea și unitatea națională între toți etnicii maghiari, indiferent de granițe.
La sfârșitul discursului său, mulțimea mai aprobă un mesaj prin care liderul le spune că trebuie recrutați tineri creștini cu dragoste de patrie, „tineri haioși cu mintea deschisă” care să combată elitele liberale, pe care le descrie ca pe un om fără substanță, cu aspecte care indică indezirabilul pentru mulțimea din fața sa: „slim-fit (haine strâmte) - mofturoși-avocado-latte-fără-nimic”.
Mare parte dintre tinerii voluntari la această tabără și câțiva dintre angajații din sfera politică prezenți la eveniment se potrivesc perfect descrierii sale, cel puțin la nivel estetic, în ton cu moda vremii.
La nivel politic, corespondentul Europa Liberă România nu a reușit să afle: toți cei abordați au refuzat să vorbească.
La sfârșitul discursului lui Orban, mulțimea se dispersează.
Zeci de oameni se strâng în stațiile de autobuz sau se îndreaptă spre locurile de parcare improvizate, care nu deranjează pentru că se întâmplă doar o zi pe an.
La ieșirea din campus, cei care și-au lăsat pe o măsuță umbrelele, cu care nu le-ar fi fost permis să intre, și le recuperează. Polițiștii se relaxează cu un suc rece după plecarea lui Viktor Orbán.
Berzele îi vegheză scrutător pe cei care se îndreaptă spre ieșirea din localitate.