Linkuri accesibilitate

La un an de guvernare PNL, Iohannis prezidează ședința Executivului la care se decid noi măsuri anti-Covid


România - Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban
România - Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban

Președintele Klaus Iohannis va participa joi la ședința de guvern la care vor fi decise noi măsuri anti-Covid.

Miercuri s-a împlinit un an de la învestirea guvernului Orban. Liberalii au preluat puterea după debarcarea guvernului Dăncilă prin moțiune de cenzură.

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență s-a reunit joi, înainte de ședința de guvern, pentru a stabili noile măsuri care vor fi adoptate în ședința de guvern programată pentru ora 19.

În condițiile în care România se apropie de 10.000 de cazuri zilnice, autoritățile se pregătesc să sporească restricțiile. Astfel, potrivit surselor Hotnews, printre măsurile ce vor fi adoptate se numără limitarea circulației pe timp de noapte și obligativitatea purtării măștii de protecție și în spațiile deschise.

Acum, purtarea măștii este obligatorie doar în zonele unde rata de infectare depășește 1,5 la 1.000 de locuitori, iar în ședința CNSU urmează să se stabilească dacă măsura se extinde la nivel național indiferent de incidență.

Potrivit Digi24, autoritățile iau în calcul interzicerea deplasărilor pe timpul nopții, cel mai probabil în intervalul 22:00-6:00. Măsura ar putea fi aplicată doar în localitățile cu o rata mare a infecțiilor, însă se discută și posibilitatea de a fi introdusă la nivel național.

Premierul Ludovic Orban a avut miercuri seară o întâlnire cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării, pentru a analiza posibile măsuri în localităţile unde incidenţa de infectare este de peste 3 la mia de locuitori.

Ulterior, el a respins posibilitatea ca restricțiile pe timp de noapte să fie introduse unitar în toată țara.

"Nu vom ajunge la restricţionarea circulaţiei pe timp de noapte în toată ţara şi în toate localităţile”, declara premierul la B1TV.

Marți, primarul Timișoarei afirma că intrarea orașului în carantină este inevitabilă pentru că rata de incidență a cazurilor în ultime 14 zile este de aproape 6 la mia de locuitori, ceea ce arată că se intră într-un scenariu de creștere exponențială.

Trebuie să spun, din păcate, că este puțin probabil că vom putea evita o carantinare a orașului și de fapt a întregii zone periurbane. Ieri, DSU a dat o comunicare că localitățile care depășesc rata de 6 cazuri la mia de locuitori trebuie să trimită analiza privind impunerea măsurii de carantină sau justificare neimpunerii acestei măsuri”, a precizat Dominic Fritz, într-o conferință de presă, citat de Mediafax.

Joi, autoritățile au anunțat 9.714 noi cazuri de infectare cu coroanvirus după prelucrarea unui număr de 37.685 de teste. Rata de pozitivare este în continuare de peste 25%.

Alte 121 de decese s-au înregistrat în ultima zi, iar numărul pacienților de pe secțiile de terapie intensivă a crescut la 1.014.

Municipiul București a ajuns la o incidență de 4,45 de cazuri de infectare la mia de locuitori. Sălajul (5,77), Timiș (5,48) și Cluj (5,33) au cea mai dificilă situație. 12 județe se află în total în ceea ce este cunoscut drept scenariul roșu. Față de raportarea de miercuri, au depășit rata de infectare de 3 cazuri la o mie de locuitori și județele Bistrița Năsăud și Vâlcea.

XS
SM
MD
LG