Linkuri accesibilitate

Primarul Timișoarei: Carantina este inevitabilă. Incidența, aproape de 6 la mie


Romania - Timișoara
Romania - Timișoara

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, afirmă că este inevitabil ca orașul să intre în carantină pentru că rata de incidență a cazurilor în ultime 14 zile este de aproape 6 la mia de locuitori, ceea ce arată că se intră într-un scenariu de creștere exponențială.

Trebuie să spun, din păcate, că este puțin probabil că vom putea evita o carantinare a orașului și de fapt a întregii zone periurbane. Ieri, DSU a dat o comunicare că localitățile care depășesc rata de 6 cazuri la mia de locuitori trebuie să trimită analiza privind impunerea măsurii de carantină sau justificare neimpunerii acestei măsuri”, a precizat Dominic Fritz, într-o conferință de presă, citat de Mediafax.

În prezent, Timișoare are o incidență de 5,58 cazuri la mie, fiind depistate pozitiv 149 de persoane în ultima zi.

Edilul a argumentat în favoarea carantinei prin faptul că o abordare mai strictă pe termen scurt aduce beneficii mai multe pe termen lung, iar alte țări iau măsuri dure când mai au neocupată 20-30% din capacitatea spitalelor, nu când acestea sunt pline.

Dacă privim cifrele în față, atunci dacă realizăm că oricum la un moment dat o să trebuiască să carantinăm zona metropolitană Timișoara. Poate e mai bine acum decât mai târziu, pentru că bineînțeles, cu fiecare zi ce cresc infectările este mai greu să le limităm. Cred că scopul principal trebuie să fie să putem, la sfârșitul lui decembrie, să sărbătorim un Crăciun cât de cât normal și scopul trebuie să fie să salvăm cât de multe vieți, iar pentru asta trebuie să dezbatem aceste măsuri”, a mai spus primarul Timișoarei.

Dominic Fritz a explicat că situația în Timișoara în spitale este destul de dificilă. În Spitalul „Victor Babeș” care tratează pacienții COVID nu mai există niciun pat ATI liber, iar paturile non-ATI sunt ocupate 98%.

DSP Timiș a avizat, marți, încă 50 de paturi în plus într-o clădire din Spitalul Municipal, din care 18 au și priză de oxigen, a mai spus Fritz.

Cât privește situația incidenței de peste 6 menționată de Dominic Fritz, procentul peste care se poate implementa o carantină, situația orașelor care trec de această valoare nu este centralizată la nivel național unde Guvernul comunică doar incidența pe județe.

Publicația ActualdeCluj.ro scrie că municipiul Cluj-Napoca a ajuns la o rată de infectare Covid mai mare de 5 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Și în Dej și Gherla incidența este peste 6. În Florești, cea mai mare comună din țară, incidența este de 5.05 cazuri la mie.

O situație foarte dificilă o întâlnim în județul Alba. Luni, cea mai mare incidență a cazurilor noi este la Alba Iulia – 7.12 (anterior 6.69), urmată de Sebeș – 6.96 (anterior 6.42), Cugir – 6.77 (anterior 5.96), apoi Blaj6.26 (anterior 5.73), Aiud cu 5.48 (anterior 5.67), Ocna Mureș5.33 (anterior 5.26), Abrud – 3.96 (anterior 3.58), potrivit alba24.ro.

Reprezentanţii Prefecturii judeţului Iaşi anunţau luni că municipiul Iaşi, al doilea cel mai mare din ţară ca număr de locuitori, este aproape de a intra în scenariul roşu. Autorităţile judeţene au anunţat marţi, 3 noiembrie, o incidenţă de aproape 3 la mie pentru municipiul Iaşi, mai exact de 2,9885.

Rata de incidenţă cumulată a municipiului Constanţa a ajuns la 3.5/1.000 locuitori, ca urmare a pozitivării, în ultimele 14 zile, a 1.096 de persoane, din totalul de 313.223 de locuitori, scria news.ro.

Cel mai rău stă municipiul Zalău care are o incidență de 8,47. De altfel, Sălajul este județul cu cea mai mare incidență cumulată, de 5,17 potrivit bilanțul oficial de luni.

Romania - number of covid cases per 1.000 inhabitants
Romania - number of covid cases per 1.000 inhabitants

XS
SM
MD
LG