Linkuri accesibilitate

Laureata Nobel pentru literatură, Svetlana Alexievici, este chemată de procurorii care îi investighează pe liderii opoziției din Belarus


Laureată a Premiului Nobel, Svetlana Alexievici, este o susținătoare a mișcării de opoziție din Belarus și face parte din conducerea Consiliului de Coordonare, supus anchetei de către procurorii regimului Lukașenka
Laureată a Premiului Nobel, Svetlana Alexievici, este o susținătoare a mișcării de opoziție din Belarus și face parte din conducerea Consiliului de Coordonare, supus anchetei de către procurorii regimului Lukașenka

Scriitoarea Svetlana Alexievici, laureata premiului Nobel pentru Literatură pe 2015, va fi audiată ca martor, miercuri, de o comisie de anchetă desemnată de regimul Lukașenka, a cărei activitate s-a soldat până acum cu reținerea a doi dintre liderii opoziției.

Alexievici este o susținătoare a liderei opoziției din Belarus, Svetlana Țihavovskaia, și face parte din Consiliul de Coordonare, organizația în care s-au reunit liderii celor care reclamă fraudarea alegerilor prezidențiale de la 9 august (care l-au indicat câștigător cu 80% pe Aleksandr Lukașenka) și care se află în fruntea protestelor față de președintele aflat la putere de la mijlocul anilor 90.

Consiliul de Coordonare promovează tranziţia politică în Belarus, iar procurorii fideli regimului Lukașenka îi anchetează pe membrii săi, doi dintre aceștia fiind deja reținuți.

Svetlana Alexievici a fost convocată în calitate de martor în cazul lansat contra acestui organism acuzat „că ameninţă securitatea naţională”.

Fostă jurnalistă, Svetlana Alexievici este autoarea cărţilor care abordează tragediile epocii sovietice, al Doilea Război Mondial, catastrofa nucleară de la Cernobîl sau războiul din Afganistan.

Laureata Premiului Nobel este în vârstă de 72 de ani și are o sănătate fragilă.

Justiţia a declanşat săptămâna trecută anchete pentru „apeluri la acţiuni care vizează să aducă atingere securităţii naţionale”, acuzaţie pasibilă cu pedepse de la 3 la 5 ani de închisoare.

Luni, doi membri ai „consiliului de coordonare”, Serghei Dilevski şi Olga Kovalkova, şi mai mulţi lideri ai greviştilor au fost arestaţi de poliţie la intrarea în uzina de tractoare din Minsk (MTZ).

XS
SM
MD
LG