Linkuri accesibilitate

Laurențiu Cazan, coordonator al represiunii din 10 august, s-a retras de la șefia Jandarmeriei Prahova


România - Laurențiu Cazan, coordonator al represiunii Jandarmeriei din 10 august 2018
România - Laurențiu Cazan, coordonator al represiunii Jandarmeriei din 10 august 2018

Laurențiu Cazan, coordonatorul represiunii jandarmeriei împotriva protestatarilor pașnici la mitingul diasporei, din 10 august 2018, a decis să renunțe la șefia Jandarmeriei Prahova, unde a fost numit la sfârșitul anului trecut, pentru a nu afecta imaginea instituției.

Cazan rămâne, însă, cu funcția de inspector-șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Prahova și cu atribuțiile de adjunct al șefului jandarmeriei București.

„În urma discuțiilor apărute în spațiul public care afectează imaginea Jandarmeriei Române, începând cu data de astăzi, 04.01.2021, lt. col. Laurențiu Cazan a decis să-și retragă acordul privind împuternicirea sa în funcția de inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Prahova”, transmite Jandarmeria într-un comunicat remis presei luni.

Laurențiu Cazan a fost numit pe 21 decembrie, în timpul mandatului fostului ministru de Interne Marcel Vela, la Inspectoratul Județean al Jandarmeriei Prahova, după ce fostul comandant a fost trecut în rezervă.

Adjunct al șefului Jandarmeriei București, Cazan a beneficiat între timp și de o avansare în grad: dacă la mitingul diasporei era maior, acum apare oficial, pe site-ul Jandarmeriei, cu gradul de locotenent – colonel.

El a fost anchetat de DIICOT în dosarul violențelor jandarmeriei la mitingul Diasporei, din 10 august 2018, când protestatari pașnici, care manifestau pașnic împotriva guvernului Dăncilă și a regimului Dragnea, au fost gazați și bătuți cu bestialitate de jandarmi dotați ca în zone de război și fugăriți pe străzile din jurul Pieței Victoriei pentru a fi bătuți.

Dosarul său a fost clasat iar fosta șefă a Parchetului Antimafia, Giorgiana Hosu, a infirmat ulterior soluția după ce a fost criticată de partidele de dreapta și de societatea civilă.

Cazan era acuzat de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual și de complicitate la abuz în serviciu.

XS
SM
MD
LG