Linkuri accesibilitate

Legea pensiilor, votată la Camera Deputaților. Anul viitor, impactul bugetar va fi de 24,8 miliarde lei


UPDATE: Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat, miercuri, proiectul Legii pensiilor.

Legea a fost adoptată cu 197 de voturi „pentru”, niciun vot împotrivă şi 70 de abţineri.

La doar o săptămână după ce proiectul nu a trecut de Senat, fiindcă nu a întrunit numărul necesar de voturi, Legea pensiilor a intrat la votul final la Camera Deputaților. Proiectul este unul criticat de Comisia Europeană și FMI din cauza impactului financiar produs de majorarea pensiilor.

Fostul ministru al Muncii Olguţa Vasilescu, iniţiator al proiectului, a precizat că au fost foarte puţine modificări de făcut, pentru că legea nu a fost declarată constituţională în ansamblul său, ci Curtea a cerut la trei paragrafe să fie nişte clarificări, potrivit Agerpres.

De la Camera Deputaților, legea va ajunge la președintele României pentru promulgare.

Legea sistemului public de pensii s-a întors la Parlament pentru reexaminare, ca urmare a unei decizii de neconstituționalitate a Curții Constituționale.

La finalul anului trecut, PNL și USR, partidele care au sesizat CCR, precizau că legea aplică „un dublu standard” în ceea ce îi privește pe cei care ar urma să beneficieze de pensie de invaliditate, în sensul în care era introdusă o condiție obligatorie privind îndeplinirea unui stagiu minim de cotizare de 15 ani.

Drept urmare, legea a fost pusă în acord cu decizia CCR, primind raport de adoptare din partea Comisiilor parlamentare de specialitate.

Majorarea pensiilor în sistemul public, prevăzută prin această lege, ar urma să aibă un impact bugetar semnificativ – doar în acest an efortul financiar ar fi de 8 miliarde de lei, iar în 2019, de 25 de miliarde de lei.

Comisia Europeană și FMI au atras atenția că majorarea pensiilor reprezintă o povară pe care României îi va fi tot mai greu să o finanțeze.

Legea Pensiilor, impact bugetar și principalele prevederi

Legea pensiilor ia în calcul patru categorii: pensia la limită de vârstă, cea anticipată, de invaliditate și de urmaș.

Impactul bugetar

În 2018, statul român a cheltuit cu pensiile din sistemul public 61,5 miliarde de lei. Majorarea pensiilor cu 15% de la 1 septembrie va avea un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei anul acesta și de 25 de miliarde de lei anul următor. În 2021, doar imactul bugetar al acestei creșteri va fi de 58 de miliarde de lei, în timp ce în 2022, va ajunge la 81 de miliade de lei.

Pensia minimă

Potrivit proiectului de lege, pensia minimă preprezintă un procent variabil din salariul minim brut pe țară, în funcție de stagiul de cotizare realizat. Astfel, procentul minim este de 45% aferent stagiului minim de cotizare, adică de 15 ani, la care se adaugă câte 1% pentru fiecare an de stagiu de cotizare realizat peste 15 ani, dar fără a depăși 75%. În 2018, pensia minimă garantată era o sumă fixă – 640 de lei.

Punctul de pensie

Valoare punctului de pensie va crește în etape de la 1.265 de lei în 2019, la 1.775 de lei în 2020 și 1.875 lei în 2021. Începând cu 2022, valoarea punctului de refereință se majorează anual cu rata inflației. În prezent, punctul de pensie este de 1.100 de lei.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG