Linkuri accesibilitate

Semnale de alarmă de la Comisia Europeană: creșterea economică a României va fi de doar 3,3% în 2019


Comisia Europeană nu este singura instituție financiară care vede o încetinire a creșterii economiei românești
Comisia Europeană nu este singura instituție financiară care vede o încetinire a creșterii economiei românești

Creșterea economică a României ar urma încetinească, ajungând la doar 3,3% în acest an și la 3,1% în 2020, arată cel mai recent raport al Comisiei Europene. Este încă un semnal de alarmă în contextul în care bugetul de stat a fost construit pe o creștere economică de 5,5%.

Comisia Europeană își revizuiește astfel în jos prognoza de creștere economică a României, arată raportul de primăvară privind prognozele economice al instituției, după ce în precedentul raport, cel din iarnă, estima o creștere a economiei autohtone de 3,8%.

Potrivit raportului, consumul privat va rămâne unul dintre motoarele avansului economic și în 2019, pe măsură ce salariile nominale au înregistrat creșteri solide. Și cu toate că inflația a fost de 4,1% anul trecut, mai ales pe fondul creșterii prețurilor la alimente și energie, pentru 2019, Comisia Europeană anticipează că prețurile vor crește mai puțin, estimând o rată a inflației la 3,6% și de 3% în 2020.

Comisia mai atrage atenția că o creștere a salariilor care depășește rata de creștere a productivității ar putea crea dificultăți pentru exporturi. De asemenea, „incertitudinea și impredictibilitatea politicilor publice” ar putea avea efecte negative asupra consumului și investițiilor, temperând creșterea. Totodată, Bruxelles-ul mai trage un semnal de alarmă legat de faptul că o creștere mare a inflației în primul trimestru al anului 2019 ar putea indica, de fapt, un nivel mai ridicat al prețurilor față de cele prognozate inițial.

Deficitul bugetar ar urma să ajungă la 3,5% din PIB în 2019, după ce în 2018 a ajuns la 3%, principalul motiv pentru această creștere este„ majorarea semnificativă” a salariilor din sectorul public - cheltuielile publice pentru salarii aproape s-a dublat, în termeni nominali, în intervalul 2015-2018, mai menționează raportul. De asemenea, mai este menționat în document, cheltuielile cu pensiile vor crește, ținând cont de faptul că punctul de pensie se va amajora cu 15% începând cu septembrie 2019.

Raportul Comisiei estimează că investițiile publice își vor relua creșterea, iar în ceea ce privește veniturile, contribuțiile sociale vor crește datorită creșterii salariale robuste, menționează sursa citată.

Anul viitor, deficitul bugetar este estimat că va ajunge la 4,7% din PIB, mai ales din cauza deteriorării cheltuielilor cu pensiile, generată de creșterea punctului de pensie.

Recent, în prognoza de primăvară, Comisia Națională de Prognoză, pe datele căreia a fost creionat bugetul de stat, a menținut creșterea economică de 5,5%, dar a revizuit în creștere valoarea PIB-ului, de la 1.022 miliarde de lei, la 1.031 miliarde de lei.

Bugetul de stat pe 2019 a fost construit pe o creștere economică de 5,5%, un PIB de 1.022 miliarde de lei și un deficit de 2,76% din PIB, baze considerate „mult prea optimiste”, după cum au avertizat, în mai multe rânduri, economiștii, dar și reprezentanții Consiliului Fiscal.

Totodată, reprezentanții Consiliului Fiscal au atras atenția, încă din prima parte a anului, că deficitul bugetar ar putea să ajungă la un nivel de circa 3,5% din PIB în condițiile menținerii unor politici neschimbate.

Și Fondul Monetar Internațional are un scenariu mai pesimist în ceea ce privește creșterea economică a României. În cel mai recent raport al FMI, de la începutul lunii aprilie, instituția financiară estima o creștere de 3,1% pentru acest an și de doar 3% pentru anul viitor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG