Linkuri accesibilitate

România Educată: PSD și PNL nu se înțeleg pentru termenul de aprobare a noilor legi ale educației


Klaus Iohannis și liderii partidelor politice de la guvernare au stabilit că legile educației vor fi discutate într-o comisie mixtă formată din specialiștii pe educație din cele două partide, printre aceștia fiind Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.
Klaus Iohannis și liderii partidelor politice de la guvernare au stabilit că legile educației vor fi discutate într-o comisie mixtă formată din specialiștii pe educație din cele două partide, printre aceștia fiind Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.

Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat vineri că îi solicită liderului social-democraţilor, Marcel Ciolacu, prelungirea termenelor pentru prezentarea legilor educaţiei în coaliţie şi în Guvern, pentru că noile legi au nevoie de „o serioasă revizie" şi de consultări cu mediile educaţionale.

În replică, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a spus că în ceea ce priveşte legile educaţiei calendarul a fost agreat în coaliţia de guvernare şi rămâne acelaşi „indiferent de solicitările de natură personală sau de alte pretenţii" ale senatorului PSD Vasile Dîncu.

Cererea lui Vasile Dîncu a apărut pe contul său de Facebook, unde a scris să „după şapte ani de la debutul dezbaterii pentru România Educată„ observăm că legile educaţiei, deşi ţinute într-o confidenţialitate de neînţeles, au creat o vie dezbatere şi multe reacţii din mediul educaţional”.

„Este clar că aşteptarea societăţii este mare şi e nevoie de dezbatere mai amplă şi analize aprofundate. După o scurtă analiză a proiectelor de lege, constatăm că sunt multe lucruri care vor trebui refăcute şi căutate soluţii la unele probleme. Sunt multe măsuri administrative, dar puţine schimbări de paradigmă care să ne dea certitudinea că vor asigura adaptarea şcolii şi a copiilor la schimbările rapide de la nivelul culturii, civilizaţiei şi mediului tehnologic", a scris Dîncu, vineri, pe Facebook.

Senatorul PSD mai spune că „legile au suferit completări importante şi modificări faţă de variantele negociate în exerciţiul ministrului Sorin Cîmpeanu şi acum trebuie revăzute serios pentru că sunt multe elemente de originalitate, nediscutate până acum şi care trebuie studiate şi armonizate cu restul prevederilor".

Dîncu a mai spus că legile nu trebuie abordate nici politicianist și nici superficial, pentru că în joc „e vorba despre viitorul României”.

În replică, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat, vineri, că în ceea ce priveşte legile educaţiei calendarul a fost agreat în coaliţia de guvernare şi rămâne acelaşi „indiferent de solicitările de natură personală sau de alte pretenţii" ale senatorului PSD Vasile Dîncu.

„Acest calendar pe legile educaţiei este agreat în coaliţie şi rămâne acelaşi, indiferent de solicitările de natură personală ale domnului Dîncu sau de alte pretenţii pe care le are. Vă spunem sincer că nu înţelegem aceste declaraţii ale domnului Dîncu, mai ales că ele nu sunt în concordanţă cu cele asumate de PSD în această situaţie”, a declarat Ionuț Stroe pentru Agerpres.

Acesta i-a reproșat lui Vasile Dîncu faptul că nu a fost la „şedinţa de coaliţie a experţilor din educaţie de vineri dimineaţă".

„E foarte clar că aceste legi ale educaţiei îşi vor urma nu parcursul firesc, normal, exact aşa cum am stabilit, ele în momentul de faţă vor fi discutate în toate grupurile parlamentare ale partidelor componente ale alianţei, vor intra pe circuitele de avizare interministerială în Guvern spre adoptare, după ce aceşti experţi ale partidelor din coaliţie le vor fi consultat şi bineînţeles că ulterior vor merge în Parlament pentru a fi dezbătute şi la nivel parlamentar şi votate”, a mai spus Ionuț Stroe.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG