Linkuri accesibilitate

Leonid Volkov, fost apropiat al lui Alexei Navalnîi, atacat cu un ciocan în Lituania: „Salut tipic de gangster din partea lui Putin”


Leonid Volkov a fost un colaborator apropiat al fostului opozant rus, Alexei Navalnîi.
Leonid Volkov a fost un colaborator apropiat al fostului opozant rus, Alexei Navalnîi.

Leonid Volkov, fost apropiat al lui Alexei Navalnîi, a fost atacat cu un ciocan pe 12 martie la Vilnius, în Lituania. În urma atacului a suferit o fractură de braț și alte răni. Volkov afirmă că nu va renunța la opoziție și cheamă rușii la un protest în timpul alegerilor prezidențiale din Rusia.

Atacatorul este încă necunoscut, dar Leonid Volkov spune că violența asupra lui are motivație politic: un „salut tipic de gangster din partea lui Putin”.

„Voi continua să muncesc și nu voi renunța”, a spus Volkov într-un videoclip publicat pe canalul său Telegram după ce a fost externat dintr-un spital din capitala Lituaniei.

„Un bărbat m-a atacat cu un ciocan de carne, chiar în curtea din față a casei mele”, a spus Volkov. „M-a lovit la picior de 15 ori, dar cumva, piciorul meu a rămas întreg.(...) Însă mi-a rupt brațul”, transmite Leonid Volkov.

Leonid Volkov, urmările atacului cu ciocanul.
Leonid Volkov, urmările atacului cu ciocanul.

Poliția lituaniană a confirmat că un cetățean rus a fost agresat în apropierea casei sale din Vilnius în jurul orei 22:00, pe 12 martie, fără a-l numi pe Volkov.

„Au fost prezentate mai multe teorii și, atunci când va fi mai clar, vom putea oferi mai multe informații”, a declarat un oficial al Poliției pentru presa națională.

Ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a declarat că atacul e „șocant”.

„Veștile despre atacarea lui Leonid sunt șocante. Făptașii vor trebui să răspundă pentru crima lor”, a scris Landsbergis pe rețeaua X.

Fotografii cu Leonid Volkov rănit și mașina sa avariată au fost, de asemenea, publicate pe Telegram de echipa lui Alexei Navalnîi.

De altfel, atacul a fost anunțat pentru prima dată de Kira Iarmîș, fosta purtătoare de cuvânt a lui Navalnîi și secretara Fundației Anticorupție (FBK). Ea a relatat cum un bărbat neidentificat a spart geamul mașinii lui Volkov și i-a pulverizat gaze lacrimogene în ochi înainte de a-l lovi cu un ciocan de carne. Iarmîș a mai spus că Leonid Volkov s-a luptat cu atacatorul cu „ușa mașinii și cu picioarele”.
Leonid Volkov, urmările atacului cu ciocanul.
Leonid Volkov, urmările atacului cu ciocanul.

Leonid Volkov și alți câțiva aliați ai lui Navalnîi au părăsit Rusia începând cu 2019, după ce autoritățile de la Moscova au început o investigație asupra Fundației Anticorupție. El a fost pus pe o listă de persoane căutate în 2021 din cauza presupuselor sale activități anti-Kremlin.

Majoritatea aliaților lui Alexei Navalnîi sunt pe lista de persoane căutate de Moscova și s-ar confrunta cu pedepse lungi cu închisoarea dacă s-ar întoarce în Rusia.

Mai mulți dintre foștii membri ai echipei lui Navalnîi, inclusiv unii dintre avocații săi, sunt acum în închisoare.

Incidentul din Lituania marchează primul atac asupra aliaților lui Navalnîi de când au părăsit Rusia.

La începutul zilei de 12 martie, înainte de atac, Volkov declarase sitului independent de știri Meduza că este îngrijorat de siguranța sa după moartea lui Navalnîi.

„Principalul risc acum este că vom fi uciși cu toții", a declarat el pentru Meduza.

Leonid Volkov, în vârstă de 43 de ani, care trăiește în afara Rusiei de câțiva ani, a fost șeful de cabinet al lui Alexei Navalnîi.

Volkov a promis că atacul nu va opri activismul său politic și a cerut alegătorilor din Rusia să se alăture unui protest pașnic duminică, în ultima zi de vot la alegerile prezidențiale, în care niciun candidat autentic al opoziției nu a fost lăsat să candideze.

Și văduva lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, le-a cerut opozanților lui Vladimir Putin să se alăture protestului de duminică, o idee lansată de Alexei Navalnîi înainte de a muri.

Alexei Navalnîi, cel mai puternic critic al lui Vladimir Putin, a murit luna trecută în circumstanțe suspecte, la vârsta de 47 de ani, într-o închisoare din regiunea arctică a Rusiei, unde ispășea o pedeapsă de 19 ani.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG