Linkuri accesibilitate

„Coaliția Leopard” pentru Ucraina.  Marea Britanie face presiuni pe Germania să trimită tancuri grele


Cancelarul Olaf Scholz continuă să fie reticent în ce privește livrarea tancurilor Leopard 2 în Ucraina. Aliații occidentali fac însă presiuni pentru „a-i încuraja” pe germani.
Cancelarul Olaf Scholz continuă să fie reticent în ce privește livrarea tancurilor Leopard 2 în Ucraina. Aliații occidentali fac însă presiuni pentru „a-i încuraja” pe germani.

Problema trimiterii tancurilor grele în Germania are abordări diferite, iar întâlnirile de joi și vineri din Estonia și de la Ramstein au scopul de „de a-i încuraja pe germani” să ia o decizie în ce privește tancurile Leopard 2 de care Ucraina are mare nevoie.

Joi, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, se va alătura omologilor din Polonia și din țările baltice în Estonia pentru a face o ultimă încercare de a exercita presiuni asupra Germaniei pentru a autoriza trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina, scrie The Guardian.

Întâlnirea așa-numitei „coaliții Leopard” a țărilor care doresc să vadă tancuri occidentale trimise la Kiev are loc cu o zi înainte ca un grup de aproximativ 50 de miniștri ai apărării să se reunească la Ramstein, în Germania, pentru a discuta despre viitoarele livrări de arme către Ucraina.

Cancelarul Scholz vrea o „decizie colectivă” a aliaților

Cancelarul Olaf Scholz continuă să fie reticent în ce privește livrarea tancurilor Leopard 2 și spune că orice decizie în acest sens ar trebui luată în mod colectiv, împreună cu celelalte state care o susțin.

Într-un interviu pentru Bloomberg Scholz spune că „întotdeauna acționăm împreună cu aliații și prietenii noștri – nu acționăm niciodată singuri”, dar, pe de altă parte susține că „vom sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar, cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”. Ce înseamnă însă aceste „toate mijloace” rămâne o mare întrebare atâta vreme cât tancurile grele întârzie să ajungă în Ucraina.

Iar întârzierea ar putea fi semnificativă potrivit declarației directorului executiv al producătorul de arme Rheinmetall: de abia la începutul lui 2024.

Treisprezece țări europene, inclusiv Polonia și Finlanda, dețin tancuri moderne germane Leopard 2, care au fost introduse în 1979 și au fost modernizate de mai multe ori de atunci, potrivit think tank-ului Consiliului European pentru Relații Externe, care estimează că aproximativ 2.000 de tancuri Leopard sunt răspândite în toată Europa.

Dar orice re-exportare a tancului de către aceste națiuni ar avea nevoie de aprobarea guvernului german. Berlinul a sugerat că nu le va bloca transferul tancurilor la Kiev, deși nici acest lucru nu e clar.

Marea Britanie consideră că trimiterea tancurilor grele este un „imperativ moral”

Olaf Scholz este supus unor presiuni intense din partea aliaților Kievului pentru a permite trimiterea tancurilor Leopard 2 în Ucraina

Marea Britanie este singurul aliat al Ucrainei care a promis să trimită tancuri grele. Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a anunțat luni în Camera Comunelor că în Ucraina va fi trimisă o escadrilă de tancuri Challenger 2 cu vehicule blindate de recuperare și reparare, acestea fiind considerate „cel mai important pachet militar de până acum pentru a accelera succesul ucrainean”.

Ministrul de Externe al Marii Britanii, James Cleverly, care s-a întâlnit cu secretarul american de stat, Antony Blinken, susține că „victoria ucraineană” cât mai rapidă este concluzia care se impune, iar pentru asta „trebuie să ne intensificăm sprijinul în acest moment.”

El a adăugat că acest lucru este un „imperativ moral”, deoarece „va costa mult mai mult în vieți omenești și mult mai mult în bani, dacă permitem ca acesta să fie un război de uzură lung și urât”.

Presiuni asupra germanilor

Surse din domeniul apărării, citate de The Guardian, au declarat că unul dintre scopurile reuniunii de joi este „de a-i încuraja pe germani”.

Andrzej Duda, președintele Poloniei, vorbind marți la Forumul Economic Mondial de la Davos, a declarat că o decizie pozitivă din partea Berlinului de a permite re-exportul tancurilor Leopard 2 fabricate în Germania este „foarte, foarte, foarte, foarte, foarte necesară” și că un grup de țări NATO dorește să se reunească pentru a ajuta la formarea unei brigăzi blindate care ar putea fi oferită Ucrainei.

„Volodimir Zelenski mi-a cerut de câteva ori acest sprijin militar. El mi-a spus: Andrzej, avem nevoie de aceste tancuri moderne, deoarece este singura modalitate de a opri invazia rusă”, a mai spus Duda.

Țările europene au furnizat anterior Kievului versiuni modernizate ale tancurilor sovietice, iar SUA și Franța s-au angajat să trimită versiuni mai ușoare, Washingtonul trimițând vehicule blindate Bradley.

XS
SM
MD
LG