Linkuri accesibilitate

Letonia și Belarus își expulzează reciproc ambasadorii


Jurnalistul Roman Protasevici, în fața instanței de la Minsk, în aprilie 2017, pentru că a participat la un protest neautorizat
Jurnalistul Roman Protasevici, în fața instanței de la Minsk, în aprilie 2017, pentru că a participat la un protest neautorizat

Letonia l-a expulzat luni pe ambasadorul Belarusului și întreg personalul ambasadei belaruse, ca răspuns la demersul similar făcut în aceeași zi de regimul de la Minsk, a anunțat luni Ministerul leton de Externe.

Întreaga Europă fierbe de furie după ce Belarusul a deturnat un avion al companiei aeriene Ryanair, de pe o rută a UE, plecat de la Atena cu destinația Vilnius, ambele țări membre UE, forțat să aterizeze din ordinul lui Alexandr Lukașenko pe aeroportul din Minsk sub pretextul unei amenințări cu bomba, pentru a-l putea aresta pe jurnalistul Roman Protasevici.

Belarus l-a expulzat luni pe ambasadorul Letoniei la Minsk şi întreg personalul ambasadei, informează agenţia de presă belarusă Belta.

Decizia a fost anunţată de Ministerul belarus de Externe, care a precizat că un singur membru al personalului tehnico-administrativ are permisiunea de a rămâne în Belarus pentru a avea grijă de clădirea ambasdadei letone, precizează Reuters.

Minskul a acuzat autoritățile letone că au înlocuit steagul Belarusului cu cel al opoziției la Campionatul Mondial de hochei, potrivit AFP.

„Ambasadorului leton i s-a cerut să părăsească țara în termen de 24 de ore. Tot personalul diplomatic, administrativ și tehnic al ambasadei este, de asemenea, invitat să părăsească Belarusul în 48 de ore", a declarat ministrul afacerilor Externe, Vladimir Makeï, citat de agentia de presa Belta.

Letonia a reacționat imediat expulzând la rândul său pe ambasadorul Belarusului și alți diplomați.

Comisia Europeană l-a convocat pe ambasadorul belarus pentru a-l informa cu privire la condamnarea de către instituțiile europene și statele membre a „deturnării inadmisibile” a unui avion la Minsk și a arestării opozantului belarus Roman Protasevici, relatează Reuters și AFP.

Ambasadorul Mihnevici a fost informat cu privire la condamnarea fermă de către instituțiile UE și statele membre ale UE a actului coercitiv prin care autoritățile din Belarus au pus în pericol siguranța pasagerilor și a echipajului", a anunțat Comisia Europeană într-un comunicat.

„Acțiunea revoltătoare a autorităților din Belarus constituie o altă încercare flagrantă de a reduce la tăcere toate vocile opoziției din țară", a mai spus acesta, cerând eliberarea imediată a lui Protasevici.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG