Linkuri accesibilitate

Levantul a sporit, cu bani publici, veniturile fostului președinte Emil Constantinescu


Emil Constantinescu participă la o conferință online pe tema Levantului.
Emil Constantinescu participă la o conferință online pe tema Levantului.

Înființat în 2017, la inițiativa lui Emil Constantinescu, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizația Levantului este finanțat anual cu un milion de dolari, bani publici, din bugetul Senatului. Fostul președinte nu face cercetare doar de dragul Levantului, el a primit, cel puțin în 2020, și un salariu de secretar de stat.

Existența și rolul Institutului Levantului sunt amenințate mai mult ca niciodată de la înființarea sa, în urmă cu aproape patru ani. Instituția publică, născută la inițiativa fostului președinte al României Emil Constantinescu riscă să rămână fără sediu, dar și fără buget în 2021.

Despre Levant, pe scurt

Institutul Levantului a luat ființă în iunie 2017, când s-a publicat în Monitorul Oficial Legea nr. 117 privind înființarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului. Bugetul anual al instituției a oscilat între patru și cinci milioane de lei, iar sediul a fost pus la dispoziție de stat, undeva în zona Arcului de Triumf.

Revenind la LEVANT, Legea 117/2017 explică că este vorba de spațiul cuprins între Orientul Mijlociu, Nordul Africii, Balcani și Caucaz. Termenul descrie așa-numitul „leagăn al civilizației", un spațiu și un timp aflate deja în atenția cercetătorilor români din alte instituții specializate.

Zona Levantului este, de altfel, una importantă pentru cercetătorii din întreaga lumea care studiază influența regiunii asupra istoriei, dar și evoluția societății dintr-o zonă măcinată de războaie.

Emil Constantinescu este însă specializat în domeniul geologic și nu în istorie, el având titlul universitar de doctor în Geologie al Universităţii Bucureşti.

Unul dintre reprezentanții mediului academic care au criticat existența Institului Levantului, sub forma propusă de Emil Constantinescu, este Theodor Paleologu. Acesta susține că și istoricii pierd de pe urma activității organizației fostului președinte.

Într-o postare pe Facebook, acesta a scris că instituția ar trebui închisă foarte rapid. ”Institutul Levantului e una dintre multe instituții inutile și bugetivore, care vor trebui desființate. Este scandalos ca cercetarea serioasă să fie văduvită de finanțare de dragul unor asemenea încropeli”, a scris Peleologul, fost ministru al Culturii în perioada decembrie 2008 - decembrie 2009.

Constantinescu, fost președinte cu rang de secretar de stat

Institutul a luat naștere la inițiativa lui Emil Constantinescu, fost președinte al României în perioada 1996-2000, cu sprijinul politic al lui Călin Popescu Tăriceanu. Fostul șef al Senatului a fost cel care contribuit la materializarea inițiativei lui Emil Constantinescu, prin finanțarea instituției de a bugetul Senatului. Între patru și cinci milioane de lei a fost bugetul Institutului Levantului între 2017 și 2020.

Guvernul Vioricăi Dăncilă a modificat Legea de funcționare a institutului, prin Ordonanță de urgență, în luna septembrie 2019, asigurându-i fostului președinte un salariu la nivel de secretar de stat, undeva în jur de 16.500 de lei pe lună. Până atunci, Constantinescu fusese președintele Institutului, dar fără rang de demnitar și fără beneficiile aferente. El a fost numit, în septembrie 2019, de Biroul Permanent al Senatului, în funcția de președinte al Institutului timp de cinci ani.

Decizia guvernului a fost atacată la Curtea Constituțională de Administrația Prezidențială, iar judecătorii constituționali au dat dreptate Cotroceniului. Reprezentanții Institutului Levantului nu ne-au precizat până la această oră care este în prezent statutul instituției și al președintelui acesteia.

Amenințarea sediului

Perioada „roz" a instituției pare să fi terminat odată cu instalarea noii puteri politice, alianța formată din PNL, USR PLUS și UDMR. Încă de anul trecut, USR a încercat, din opoziție, desființarea instituției, însă proiectul nu a fost votat în Senat.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand (USR) a anunțat acum că analizează transformarea clădirii în care funcționează Institutul în sediu pentru „Școala Pia Brătianu Nr. 2”.

Clădirea din Sectorul 1, de pe Bulevardul Mareșal Constantin Prezan, este administrată de RA-APPS (Regia Autonomă - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat).

Există o mare provocare pentru școlile din Sectorul 1 care sunt tot mai aglomerate. Ne dorim ca, în cel mai scurt timp posibil, să eliminăm supraaglomerarea din clase pentru ca elevii noștri să învețe în condiții civilizate. În perioada în care România era condusă de Dragnea a fost înființat acest Institut de Studii Avansate a Culturii și Civilizației Levantului condus de fostul președinte al României - dl. Emil Constantinescu. (...) Aici poate funcționa Școala Pia Brătianu Nr. 2, unde elevii învață în trei schimburi”, a scris primarul Sectorului 1 într-o postare făcută pe Facebook.

Reprezentanții Institutului au replicat printr-un comunicat dur: „Clotilde Armand adaugă la colecția de aberații și minciuni la adresa Institutului Levantului și demagogia de cea mai joasă speță. Insinuează că nimeni nu știe ce face Institutul Levantului. Era foarte simplu să caute informații pe site-ul Institutului și afla”.

Potrivit site-ului Institutului, acesta a pornit „de la ideea altruistă a lui Emil Constantinescu".
Potrivit site-ului Institutului, acesta a pornit „de la ideea altruistă a lui Emil Constantinescu".

Sediul nu este însă singura problemă a reprezentanților Institutului Levantului: în bugetul de stat pe 2021 nu sunt prevăzute alocări bugetare clare pentru Institutul Levantului. În proiectul de buget aprobat pentru 2021, Senatul nu are prevăzute sume speciale pentru Institutul Levantului, semn că, pentru moment, bugetul instituției nu a fost alocat într-un capitol aparte.

În legătură cu bugetul instituției pe anul 2021, de la Biroul Președintelui Senatului, Anca Dragu, ni s-a transmis că alocările bugetare prevăzute pentru acest an sunt de 4,9 milioane de lei. Din această sumă, doar 50.000 de lei sunt veniturile proprii ale institutului.

Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a aprobat înființarea acestui centru, inițial la Universitatea din București și, ulterior, a agreat propunerea președintelui Constantinescu ca acest centru să fie plasat în subordinea Senatului Parlamentului României, ca o instituție publică de interes național, cu personalitate juridică, ceea ce poate duce la sporirea prestigiului Senatului în lumea academică românească și internațională și în planul relațiilor interparlamentare”. (Institutul Levantului)

Levantul sporește și averea, nu doar reputația

După ce din 2019 funcția de președinte al institutului a devenit sinonimă cu una de secretar de stat, Emil Constantinescu a trebuit să își publice declarația de avere.

Din acest document reiese că veniturile anuale ale fostului președinte sunt compuse din suma de 50.000 de lei (pensia de vârstă, calculată pe baza contribuțiilor) și 200.000 de lei (din pensia specială acordată foștilor președinți).

Institutul Levantului îi mai duce lunar aproape 16.500 de lei din funcția de președinte al organizației, așa cum se precizează în legea de organizare a institutului.

Conform declarației de avere, fostul președinte și membrii familiei sale dețin trei terenuri, unul intravilan de o mie de metri pătrați, o livadă tot de o mie de metri pătrați și o fâneață de 1.500 de metri pătrați.

Pe lângă locuința de protocol la care are parte în calitate de fost președinte, Emil Constantinescu mai deține o casă bătrânească de 86 de meri pătrați.

Fostul lider al Convenției Democratice are și colecții de artă, numismatică și de geologie, dar scrie în declarația de avere că încă nu a terminat evaluarea acestora.

Conturile sale bancare trec de 10.000 de euro.

Emil Constantinescu, întâlnire pe tema Levantului
Emil Constantinescu, întâlnire pe tema Levantului

Cum e în alte state: pentru reputație, nu și pentru bani publici

Încă de la înființarea sa, Institutul Levantului a avut numeroși contestatari. Printre aceștia a fost și Gabriel Liiceanu. Acesta aprecia într-un articol publicat pe platforma contributors.ro că decizia de înființare a Institutului Levantului „nu este altceva decât un nume pompos, o cocardă, o cochilie vidă, o decorație, un cadou, încă sau – de ce nu? – un cadou făcut din banii noștri, o sinecură, din multele forme fără fond și sinecuri din care se alcătuiește istoria civilizației noastre moderne".

Reprezentanții Institutului au replicat în termeni destul de duri, explicația lor fiind că membrii instituției fac cercetare și nu iau bani fără să muncească. „​Liiceanu e un impostor. Îi place să se considere un reper moral al societății românești, dar nu este decât un individ lacom și frustrat, măcinat de invidie și ură. Când președintele Traian Băsescu a afirmat, cu dispreț, că România nu are nevoie de filosofi, a dat din cap aprobator și slugarnic”, a fost unul dintre pasajele dure dintr-un comunicat al instituției patronate de Emil Constantinescu.

Dincolo de controverse, astfel de institute sau fundații realizate la inițiativa unor foști președinți sunt sprijinite în majoritatea statelor, pentru a asigura menținerea reputației unui fost șef de stat. Însă, dacă în alte state foștii președinți își asumă cu numele și denumirea organizațiilor care au drept țel cercetarea anumitor probleme și ajutorul dat societății, foștii demnitari nu acceptă să fie plătiți din bani publici.

Cunoscutul dizident anti-comunist, fostul președinte al Poloniei, Lech Walesa a înființat un institut sub forma unei organizați neguvernamentale. Institutul Lech Walesa este specializat în politici publice și are și o bibliotecă publică în acest sens. Reprezentanții organizației precizează în prezentarea institutului că membrii conducerii nu au beneficiat vreodată de bani publici pentru desfășurarea acțiunilor sau pentru salarii.

Una dintre cele mai bine bugetate organizații conduse de un fost președinte este Fundația Clinton a fostului președinte SUA, Bill Clinton. Din prezentarea organizației reiese că nici Bill Clinton, niciun alt membru al fundației nu este plătit din bani publici, din taxele americanilor.

Salariile subalternilor lui Emil Constantinescu

Conform datelor oferite de reprezentanții institutului Levantului, salariile lunare ale angajaților instituției sunt:

  • consilier expert gradul II: între 2.746 lei și 3.028 lei net;
  • consilier expert gradul I: 3.464 lei net;
  • cercetător științific I (echivalentul unui profesor universitar): 5.132 lei net;
  • cercetător științific II (echivalentul unui conferențiar): 4.177 lei net,
  • cercetător științific III: 3.117 lei net;
  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

XS
SM
MD
LG